Kiszivárgott az AMD Carrizo APU specifikációja

Régóta lehet tudni, hogy a Kaveri APU-t a Carrizo kódnevű fejlesztés váltja, és túl nagy meglepetés a VR-Zone által kiszivárogtatott specifikációk alapján sem érheti az olvasókat, de egy-két érdekesség mindenképp feltűnik, amire korábban nem lehetett számítani. Az adatok egyelőre a mobil verzióra vonatkoznak, de megszokhattuk, hogy ettől jellemzően az asztali verzió sem különbözik, bár ezúttal az integrált déli híd letiltásra kerül, ugyanakkor ezt pótolja az alaplapokon található különálló vezérlő.

A GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiáján készülő, mobil fronton BGA (FP4) tokozású Carrizo SoC APU kétcsatornás memóriavezérlőjéhez két darab Excavator modul, azaz hagyományos értelemben négy mag kapcsolódik, modulonként 1-1 MB-os L2 gyorsítótárral. Az IGP esetében sem túl nagy titok, hogy a GCN architektúra továbbfejlesztett, azaz V.I. jelölésű verziójára épül és 8 darab CU található benne, ami 512 shader részelemet jelent. Emellett szintén ismert volt, hogy a lapka támogatja a PCI Express 3.0-s interfészt, az AMD hUMA és hQ architektúráját, illetve a HSA platform összes direktíváját.

Az Excavator modul pontos felépítése még ismeretlen, de annyi kiderült, hogy a Carrizo SoC APU processzorrésze 15 wattos fogyasztás mellett 30%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint a Kaveri APU ugyanezen része ugyanennyi energia felemésztésekor.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az IGP esetében a változatlan mennyiségű részegység mellett újításként említhető a Delta Color Compression, ami elsődlegesen egy energiatakarékossági és memóriakímélő funkció. Ez egy olyan megoldás lehet, amely veszteségmentesen tömöríti a képkocka számításához szükséges adatpuffereket.

Újdonság lesz a PSP bevezetése, ami a Platform Security Processor rövidítése. Ez ugyanaz a megoldás, ami a Mullins és a Beema SoC APU-kban bemutatkozott, így erről az alábbi hírben lehet többet olvasni. Mindemellett bevetésre kerül az AMD TrueAudio rendszerének új verziója is, amely az előző generációs hardvernél jobb dedikált hangprocesszort jelent.

Megújulnak a fixfunkciós blokkok is. Az UVD a 6-os, míg a VCE a 3.1-es verzióba lép. Előbbi 9-18 darab Full HD-s H.264-es videót képes majd dekódolni, míg utóbbi 9 darab szintén Full HD-s H.264-es videót tud majd kódolni. A felbontás növekedésével a dekódolható és kódolható videók mennyisége csökken. Új kijelzővezérlőt is kap a Carrizo SoC APU, mely a Kaveri APU-ban megismert képességek mellett már támogatja a HDMI 2.0-s interfészt is.

Teljesen megújul az energiamenedzsment, így elérhető lesz a Mullins és a Beema SoC APU-kban bemutatott STAPM technika, illetve Connected Standby funkció. A TDP keret szempontjából 12 és 35 watt közé lesznek besorolva a mobil termékek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés