Bemutatkozik a Gigabyte X170-Extreme ECC alaplapja

Már az idei CES kapcsán is felröppent némi morzsa a Gigabyte X170-Extreme ECC alaplapjáról, de akkor még csak körvonalaiban álltak rendelkezésre az információk. Mint már arról többször is szót ejtettünk, az Intel véget vetett a jó világnak: még az egyutas munkaállomásokba szánt Xeon processzorok sem üzemelnek az asztali verziós vezérlőhidakkal, az eddigi gyakorlattal ellentétben. Elektromosan és mechanikusan kompatibilisek, tehát egy ilyen alaplapban sem fognak károsodást szenvedni, de egyszerűen nem működnek, ugyanis ezek a központi egységek olyan mikrokódot kaptak, ami csak a szerverszintű lapkákkal barátkozik. Sokan, akik az olcsó Xeonokat használják asztali gépükben, ennek minden bizonnyal nem örülnek.


A szokott megjelenésű dobozban... [+]

Az alaplapgyártók természetesen kihasználják a lehetőséget, és bőséges kínálat megteremtésével igyekszenek az igényeket kiszolgálni. A Gigabyte címszereplő deszkája is szép példa, minden megtalálható rajta, ami szem-szájnak ingere. Az LGA1151 foglalatot kapott standard ATX méretű alaplap az Intel C236-os PCH-t használja, és pozicionálásával a felsőbb kategóriában fedi le az asztali és munkaállomás gépek feladatköreit. Processzortámogatása magában foglalja az E3-1200 v5 szériás Xeonokat és a "sima" asztali, hatodik generációs Intel Core i7/i5/i3 chipeket, a Pentium, illetve Celeron kistestvéreiket is, kis híján mindent, ami Skylake. Nevét meg nem hazudtoló módon – megfelelő Xeon CPU használata mellett – az ECC hibajavító algoritmussal rendelkező DDR4 memóriák is használhatók négy memóriafoglalatában, összesen 64 GB méretig.

A szokványos felszereltséget testesíti meg a 24 tűs ATX, 8 tűs EPS 12V tápcsatlakozó, a három hosszú és a három x1-es PCI Express 3.0 foglalat. A hosszú kártyahelyek megerősített kivitelűek, hogy a nagyobb tömegű videokártyák által okozott erőhatásokat jobban elviseljék. Előbbiek közül csak az első kettő kapcsolódik a processzor PCIe vezérlőjére; a felső x16-os kapcsolatot biztosít önmagában, míg középső társával együtt használva a sávokon osztoznak, x8-x8 kiépítésben. Az alsó is csak mechanikusan hosszú, egyébként a PCH biztosítja az x4-es kapcsolatot hozzá, ahogyan az x1-es slotoknak is.


... sivatagi álcafestésű deszka lapul. [+]

Igazi különlegesség az Intel gyártmányú USB 3.1 vezérlő, amely a megszokott x2-es kapcsolat helyett x4-es PCIe összeköttetést kapott a vezérlőhíddal. Ennek köszönheti, hogy mindkét portján egyidejűleg adatot forgalmazva is tudja tartani a 10 gigabites másodpercenkénti adatátviteli tempót anélkül, hogy itt szűk keresztmetszetbe futnánk. Itt a választási lehetőségek tárházát egy-egy Type-A és Type-C aljzat biztosítja. Amennyiben ez kevés, rendelkezésre áll még négy, Renesas gyártmányú vezérlővel kiszolgált USB 3.0, valamint egy 40 Gbit/s sávszélességű Thunderbolt 3 port is, amin keresztül a DisplayPort 1.2 szabványnak megfelelő kapcsolat is elérhető.


Alaposan megpakolták nyalánkságokkal [+]

Adattárolás területén sem kell kompromisszumot kötni: két 32 Gbit/s sávszélességet elérő M.2 és négy 16 Gbit/s-os SATA Express (igény esetén ez 8 db hagyományos SATA 6 Gbit/s csatlakozással is használható) van a fedélzeten. Két Gigabit Ethernet portot is választhatunk: Intel I219-V és Killer E2400 is van, így a stabilitásra, kompatibilitásra vágyó üzleti felhasználók és a játékokra való optimalizációt kihasználó eSport réteg is megtalálhatja számításait. A hangzásért egy Creative SoundCore 3D processzor felel, de a kimenetek egy Texas Instruments Burr Brown OPA2134 műveleti erősítőt is kaptak, amit ráadásul foglalatba ültetett a gyártó, tehát cserélhető. A felső kategóriában induló audiohardvert remekül kiegészíti a leválasztott és csatornánkénti földfóliával ellátott NYÁK szekció, valamint a prémium Nichicon Muse audio-elektrolitkondenzátorok használata.

A kényelem biztosítására az alaplapon is találunk bekapcsoló- és reset gombot, valamint a hibakeresés során hasznos POST kijelzőt. Az elmaradhatatlan Gigabyte fejlesztés, a Dual UEFI BIOS felel a megfelelő beállítási lehetőségekért, és a kellő redundanciáért. A Gigabyte X170-Extreme ECC alaplapja rövidesen a hazai boltok (virtuális) polcain is elérhető, de a pontos vételárát egyelőre homály fedi. Bővebb információkért pedig érdemes a Gigabyte weboldalán megnézni a mostanság divatos katonai álcafestésre hajazó dizájnos hűtőbordákat viselő deszka ismertetését.

Előzmények

Hirdetés