Prezentálta az Infinity Fabric költségelőnyeit az AMD

Az EPYC processzorokra kihegyezett Hot Chips elődásban az MCM dizájn értelme kapta a főszerepet.

Az AMD EPYC processzorai még a nyár közepén startoltak el, és jó ideje tudható volt, hogy MCM dizájnú fejlesztésekről van szó, vagyis a tokozáson belül nem egy nagy lapka található, hanem négy kisebb van összekötve. Ebben az Infinity Fabric nevű, titkos komponensként aposztrofált rendszer játszik főszerepet, amelyről a vállalat már májusban beszélt.


[+]

Az alábbi kép jól bemutatja, hogy milyen összeköttetések találhatók az EPYC amúgy igen bonyolult tokozásában. Többek között az Infinity Fabric interfészen keresztül mindegyik lapka csatlakozik egymáshoz, illetve a nyolccsatornás memóriavezérlőt is ki kell vezetni, ahogy a rengeteg I/O linket is. Utóbbiak fele a kétutas rendszereknél a tokozások közötti kommunikációra van fenntartva.

A legérdekesebb tényező azonban az MCM dizájn költségelőnye. Valójában az AMD-nek ez volt a fő indoka, amikor erre az útra léptek, ugyanis kiszámolták, hogy ha a négy darab 213 mm²-es Zeppelin lapka helyett terveztek volna egy nagy monolitikus megoldást, akkor az nagyjából 777 mm²-es lett volna. Itt az AMD megjegyezte, hogy a monolitikus dizájnnál számos komponenst, mint például az Infinity Fabric GMI interfészeit ki lehetett volna hagyni, és emiatt nyilván kisebb lett volna a végeredmény, mintha szimplán összeadnánk négy Zeppelin lapka kiterjedését. Ezt figyelembe véve biztonsággal elmondható, hogy az MCM dizájn hozzávetőleg 10%-nyi tranzisztortöbbletet igényelnek. Ez hátrány, de innentől kezdve már csak előnye van ennek az iránynak.


[+]

A monolitikus lapkákkal két baj van. Nehéz őket letervezni és nehéz legyártani. Utóbbi nagyon kézzel fogható tényező még elméletben is, és az AMD szerint a felvázolt teoretikus monolitikus lapka gyártási költségének 59%-áért gyártható a végül elkészült négylapkás MCM dizájn. Ez azonban még mindig elmélet, és az AMD megjegyezte, hogy a legjobb reális eshetőséggel számoltak a kihozatal szempontjából is, tehát a költségelőny még nagyobb lenne.

A gyártás mellett van viszont tervezési költség is, ami tulajdonképpen teljes mértékben megspórolható az MCM dizájnnal. Az AMD-nek jelenleg elég egyetlen lapkát gyártani, és ezzel lefedik a piacot asztali terület középkategóriájától a kétutas szerverek szegmensének felsőházáig. Monolitikus megközelítéssel ehhez minimum három lapkát kellene tervezni, de hosszabb távon előnyösebb a négy. Mivel egy lapka tervezési költsége legjobb esetben is több százmillió dollár, így az MCM dizájnnal dollármilliárdos kiadás spórolható meg, aminek hála egy adott generáció befektetései sokkal hamarabb megtérülnek.

Végül számításba kell venni az időt is, mint tényezőt, ami szintén nagyon fontos szempont. Az AMD az MCM dizájnnal mindössze négy hónappal később hozta az adott asztali generáció szerverekbe szánt kiadását, míg monolitikus megközelítés mellett legalább másfél év eltelne az asztali és a szerverekbe való verzió megjelenése között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés