Acer blog: Predator Thronos, egy bútor mind felett

Kipróbáltuk, mit kínál az Acer legújabb őrült ötlete, és vajon mire a legalkalmasabb.

Több helyen is olvastuk már a különböző fórumtémákban, hogy nincs hova fejlődni, a gyártók csak a meglévő technológiákat csiszolgatják, de igazán innovatív dolgot ritkán tudnak prezentálni. Az Acer nevéhez több olyan termék is fűződik, amiktől első pillantásra leesik az állunk, hiszen olyan dolgokat képesek egy eszközbe belezsúfolni, ami másnak eszébe sem jutna, elég csak a Predator 21 X notebookra gondolni. Az idei IFA kiállításon azonban olyan eszközt tudtak villantani, amelynél látszólag nem az volt a cél, hogy minél magasabb számokat tudjanak a specifikációs táblázatba írni, sokkal inkább a játékosok valódi igényeire próbáltak megoldást találni – mindezt a gyártótól megszokott módon a lehető leglátványosabb kivitelben.


[+]

Az Acer Predator Thronos már a nevével is utal rá, hogy ez bizony nem egy n-edik gamer egérpad vagy fejhallgató, hanem egy trónnak is beillő ülőalkalmatosság, ha pedig magát az eszközt is megpillantjuk, azt gondolhatnánk, hogy egy számítógépasztal, egy forgószék és egy monitortartó konzol furcsa szerelmének gyümölcse. Nem is tévedünk nagyot, hiszen ezen funkciókat mind képes ellátni a Thronos, de ezt egy egységként teszi. A legfontosabb része egyértelműen a műbőrrel bevont, a fejtámláján Predator logót magán viselő szék, amely a gamer székekhez hasonlóan úgy néz ki, mintha a Halálos iramban széria egyik autójából vették volna kölcsön. A szék előtt kapott helyet egy kihajtható asztalka, ami elég nagy, hogy a billentyűzeten és egéren kívül például a telefonunkat is rá helyezzük.


[+]

A szék mindkét oldalán találunk egy-egy tárolórekeszt, bal oldalra a fejhallgatónkat akaszthatjuk fel, kicsivel előrébb pedig két pohár számára alakítottak ki mélyedéseket, ezzel kényelmesebbé téve a több órán keresztül tartó játékot. A kényelmet fokozza a vádliknál elhelyezett, szintén műbőrrel borított, párnázott lábtámasz, a karfákra pedig előre-hátha tologatható, műanyag betétek kerültek. Utóbbi kicsit keményebb anyagból készült, ráadásul a szélei magasabbak, mint a közepe, így ha játék közben nem passzol bele tökéletesen az alkarunk, hosszabb távon kényelmetlenné válhat.


[+]

A legfeltűnőbb elem – aminek a Thronos a 150 centiméteres magasságát is köszönheti – a szék mögül előre hajló, motorikusan mozgatható „kar”, amire három darab monitort lehet felfogatni VESA szabványú konzolok segítségével. Ezt a részt áttetsző műanyag ablakocskákkal látták el, amelyek mögé RGB LED-eket rejtettek, ennek színét és módjait a mellékelt távirányítóval vezérelhetjük.

RGB mindenhol RGB mindenhol
RGB mindenhol [+]

Persze nem ez az egyedüli világítótest, a monitorok mögött és a talpon található Predator logó is díszkivilágítást kapott, a szerkezet alján pedig egy LED-szalag fut körbe, hogy éjszaka is egyértelműen kivehető legyen a Thronos, ne kelljen a kis lábujjunk épségét feláldozni a pontos pozíció megállapításához. A fejünk fölé is kerültek égők, de ez már hagyományos fehér színű, nevezhetjük olvasólámpának is. A mérnökök látszólag mindent elkövettek, hogy még véletlenül se kelljen felállnunk a trónunkból, ez alól a villanykapcsolóért nyúlás sem kivétel.


[+]

Eleinte pedig alig várjuk majd, hogy ki-be szaladgálhassunk a székünkből, ezért pedig az a kis kezelőpanel a bűnös, amit a bal oldali karfán, a pohártartó mellett helyeztek el. Innen vezérelhetjük kis birodalmunkat, lehetőségünk van felemelni és leereszteni a már említett kart, ami a monitorokat tartja, a perifériákhoz tartozó kis asztalt ki- és visszahajtani, valamint a lábunk alatt található fém lemez dőlésszögét állítani, ez leginkább egy pedálkonzolt tartalmazó kormányszettel való játék során jöhet jól. Az említetteket irányíthatjuk külön-külön is, de találunk két gombot, melyek segítségével a beszállást megakadályozó elemeket nyithatjuk ki és zárhatjuk vissza – kevés menőbb dolgot tudunk elképzelni annál, ahogy Transformersként magunkra hajtogatjuk a számítógépünket Black Friday napján egy jó kis akcióvadászat céljából.

Zero-g Zero-g
Zero-g [+]

A vezérlőpanelen találunk még két kapcsolót, melyekkel a Zero-g funkciót kapcsolgathatjuk, ez lényegében szinte fekvő pozícióba dönti a széket az asztallal együtt, valamint felemeli a monitorokat és kihajtja a lábtámaszt.

Használat közben

Többféle játékkal is kipróbáltuk a „trónt”, a fekvő pozíció főleg autós játékoknál volt kényelmes, ahol csak a billentyűzetet kellett használni, az élmény kormány vagy kontroller használatával tovább fokozható. FPS játékoknál már inkább zavaró volt, a játékosok nagy része, így mi is vízszintes felülethez szoktunk, célzás közben kényelmetlen volt, hogy a gravitációval is meg kell küzdenünk az egér lefelé és felfelé irányuló mozgatása közben. Ha pedig csúszósabb felületű egérpadot használunk, már a Zero-g aktiválásakor is hamar a földön találhatjuk kedvenc rágcsálónkat. Így aki olyan játékokkal játszik, aminél az elsődleges beviteli eszközök az egér és a billentyűzet, annak gazdaságosabb megoldás, ha marad a megszokott íróasztal és forgószék kombinációjánál, mert ezekben a játékokban szerintünk inkább hátrány a dönthetőség. Counter-Strike és Fortnite közben nem volt túl jó, hogy csak le és fel lehetett állítani a monitorokat, nem lehetett hátrébb menni, célzásnál pedig nem tudtuk megszokni, hogy az alkarnak fix helye van, okosabb megoldás lett volna oldalsó perem nélküli kialakítást alkalmazni a karfákon.

Mellékelt távirányítók Mellékelt távirányítók
Mellékelt távirányítók [+]

A játékélményhez hozzátesznek a székbe épített rezgőmotorok, amelyek a számítógépen hallott hang alapján lépnek működésbe, ezzel próbálva visszaadni például a lövések és robbanások erejét, vagy a verseny közbeni pályaelhagyást. Persze ettől nem kell csodát várni, a rezgőmotorok viszonylag alacsony száma miatt nehéz elhinni, hogy tényleg egy csatamezőn vagyunk, de jópofa ötlet, végül is ha már a kontroller rezeg, miért ne rezeghetne a szék is. A hangot egyébként Bluetooth kapcsolaton, vagy AUX kábelen keresztül juttathatjuk el a Thronosba, a rezgés erősségét és a kimenetet pedig egy vezetékes távirányító segítségével állíthatjuk át. Emellett négy darab USB 3.0 csatlakozót kell feláldoznunk számítógépünkön, amikre a jobb lábunk melletti négy portos USB HUB miatt van szükség, ezen keresztül csatlakoztathatjuk például a perifériákat. Utóbbi elhelyezésére néhány tesztelő panaszkodott, mert útban van a lábaknak, mi ellenben azt tapasztaltuk, hogy amíg nem Mortal Kombat mozdulatokat próbálunk szimulálni a székben ülve, addig nincs probléma, játék közben általában nincs szükség a lábak vízszintes irányú mozgatására.

USB HUB
USB HUB [+]

A Thronos elérhető önmagában, valamint számítógéppel és kiegészítőivel egy csomagban. Mi természetesen utóbbit próbáltuk ki, ebben a csomagban található egy Acer Predator Orion 9000 számítógép három darab Predator XZ271 monitorral, egy Predator Cestus 510 egér, egy Predator Aethon 500 mechanikus billentyűzet és egy Predator Galea 300 vezetékes fejhallgató. Ez verzió nyilván többe fog kerülni, mintha csak a "trónt" vásárolnánk meg, de hogy pontosan a drágább és az olcsóbb milyen összegeket is takarnak, arról egyelőre nincs információnk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények