Visszafogja a GeForce RTX 4070-ek gyártását az NVIDIA?

A hírek szerint nem javul a termék iránti érdeklődés, így a cég próbálja megakadályozni, hogy a kereskedők árat csökkentsenek.

Már április közepén érkeztek olyan hírek, hogy az NVIDIA nem pörgeti fel a GeForce RTX 40-es sorozat gyártását, aminek az indoka a túltermelésben keresendő.

Az ITHome most a MoneyDJ-re hivatkozva arról ír, hogy a GeForce RTX 4070-es VGA-k a kasszáknál sem teljesítenek úgy, ahogy a zöldek várták, és ennek egyenes következménye az lenne, hogy a kereskedőpartnerek a felvásárolt készletektől árengedmények útján próbálnak majd megválni. Az NVIDIA számára azonban ez nagy gondot jelentene, ugyanis hamarosan új, olcsóbb VGA-kkal készülnek, amelyekhez túlságosan közel kerülne árban a már piacon lévő GeForce RTX 4070, és ez nem tenne jót az üzletnek.

Az említett oldal riportja szerint a megoldás rövidebb távon az lesz, hogy a GeForce RTX 4070-ek gyártása még júniusban is limitálva lesz, így pedig a kereskedőpartnerek nem szerezhetnek utánpótlást. Ez arra fogja sarkalni az érintetteket, hogy az árcsökkentést átgondolják, hiszen a gyártás korlátozásával az sem gond, ha a megvásárolt készletek hónapokig megmaradnak, azaz van idő túladni rajtuk a normál áron is.

Bármilyen furcsa, de egy ilyen lépéssel az NVIDIA is nyer. Egyrészt lassan menedzselni tudják a korábbi túltermelést, ezzel a raktárak nem túl optimális állapotát, másrészt a termelés visszafogásával nem fognak kevesebb GPU-t gyártani, hanem a megrendelt wafereket átcsoportosítják a professzionális igényeket kiszolgáló hardverek felé, így több olyan termék készül majd, amelyekre nagyobb manapság az igény, és el is lehet ezeket adni komolyabb áron. Ebből a szempontból szerencsésen alakul az AI gyorsítók iránti kereslet, vagyis van olyan termékskála, amire építhet az NVIDIA.

Előzmények

Hirdetés