A Mozilla is beszáll tévéokosítók piacára

A Mozilla szemet vetett a tévépiacra, ahol népszerűnek számítanak a különböző tévéokosítók. A kickstarteres gyűjtésen résztvevő Matchstick az első olyan megoldás, amely a Firefox OS-t használja erre a célra.

A Firefox OS lényegében ugyanazt a célt látja el, amit a többi tévéokosítón az Android operációs rendszer, csak éppen más formában, és elsődlegesen ettől reméli a Mozilla a sikert. A Firefox OS előnye, hogy az általa kínált ökoszisztéma eléggé kötetlen, ami a fejlesztők számára kedvező szempont.

A hardver szempontjából a Matchstick egy HDMI interfészre köthető, IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi kapcsolattal rendelkező eszköz. Benne Rockchip RK3066-os SoC található 1 GB-nyi DDR3 memóriával és 4 GB-nyi adattárolóval. A termék képes a videók és a zenék lejátszására, a különböző programok futtatására, internetezésre, illetve még játékra is.

A Matchstick fejlesztői a Mozilla segítségével teljesen nyílt platformban gondolkodnak. Ezen belül nem csak az operációs rendszer, de a hardver is nyílt. A vásárló úgy használja, ahogy akarja. Ezt bizonyítja, hogy a teljes hardver rendkívül részletesen megismerhető az alábbi oldalon keresztül.

A Mozilla természetesen gondoskodik a legfontosabb alkalmazásokról, így a Netflix, a YouTube, az HBO Go és a Pandora elérhető lesz, továbbá még rengeteg program fog érkezni. A Matchstick fontos funkciója, hogy használatával megjeleníthető a PC-n futtatott Firefox és Chrome böngészők, illetve az iOS, Android és Firefox OS operációs rendszerrel dolgozó eszközök képe a tévén.

A Matchstick máris elérte a megvalósuláshoz szükséges százezer dolláros határt, de természetesen a projekt még támogatható, így 18 dollár befizetésével bárki rendelhet egy ilyen eszközt magának. A kereskedelmi ár egyébként 25 dollár lesz.

Előzmények

Hirdetés