Mikroszkóp alatt egy akkumulátor életpályája

A Department of Energy kutatói speciális módszerekkel vizsgálták a lítium-ion telepek működését feltöltési, illetve merítési ciklusok sorozatán át. A lenti képen a fekete szöszök a lítium részecskék. Az elektronmikroszkóp felvételein jól látszik, ahogy ezek beférkőznek az elektródába, azonban a merítés során egyes részecskék beragadnak. A feltöltött telep kapacitása minden egyes alkalommal csökken emiatt.


[+]

A kutatók azt remélik, hogy a kísérleteik nyomán a jövő akkumulátorainak tervezésekor különböző anyagokkal kísérletezve találhatnak olyan összetevőket, amelyekkel ez a koszolódási folyamat kisebb mértékben történik meg. Az új elektródák és elektrolitok tesztelésében nagy segítséget nyújthat a módszer, leegyszerűsítve és könnyebben érthetővé téve a folyamatot.

Azóta történt

  • A Tesla bemutatja a jövő háztartási akkumulátorát

    Április harmincadikán végre kiderül, mire jutottak Elon Musk boszorkánykonyhájában.

  • Tesla akksit minden otthonba?

    Sikerül Elon Musknak forradalmasítani az energiatárolók piacát? A bejelentés részletei és az árak.

  • Mobilos túlélőkészlet fesztiválozóknak

    Öt alkalmazás, ami jó szolgálatot tehet ha a Szigetre, vagy a Soundra megy az ember.

  • 1837. augusztus 15.

    Nyíregyházán megszületett Farbaky István magyar feltaláló, bányamérnök, aki Schenek Istvánnal együtt tisztázta az akkor létező akkumulátorok működésének elméleti alapjait, majd megalkották a kénsavas ólomakkumulátort. Habár az 1885-ben bemutatott akku az akkori legjobb ilyen készülék volt, nem lett meghatározó, mivel a világszabadalmat megvásárló osztrák vállalkozó kalandorsága miatt kudarcba fulladt a projekt.

Előzmények