Jövőre elterjedhetnek a külső grafikus kártyák?

A külső grafikus kártyák koncepciója évek óta létezik, és nem kevés megoldás is született már rá. Az első interfészek egyike az ATI – illetve most már az AMD – XPG felülete volt, melyet a nagy gyártók közül jóformán csak az Acer adoptált, és ugyan eladások voltak, de a siker elmaradt. Az aktuális megoldások főleg nagy adatátviteli teljesítményt biztosító interfészekre épülnek, így például az MSI GUS az ExpressCard foglalatnak szavazott bizalmat, ám túlzott sikert ez a termék sem ért el.

Talán a legjobb koncepcióval a Sony állt elő nemrég, mely egy Thunderbolt interfészre köthető dokkoló lett. Azóta a termék Power Media Dock néven meg is jelent. A 640 dolláros árazása természetesen nem kicsit magas, de a hírek szerint sikeresnek mondható, hiszen nem csak egy AMD Radeon HD 6770M-es grafikus vezérlővel egészíthető ki a VAIO Z sorozatú ultravékony notebook, hanem egy Blu-ray-író is a dokkoló része. Ez az a terület, ahol a Thunderbolt interfész valóban értékes alternatívát kínál, hiszen egy grafikus vezérlőnek szüksége van a komoly adatátviteli tempóra, és nem mellesleg a különböző dokkolókat nem csak egy GPU-val lehet kiegészíteni, ahogy azt a Sony példája is mutatja.

Mivel a Thunderbolt egy szabványos, gyakorlatilag minden gyártónak elérhető felület, így lényegében csak a termékbe kell beépíteni a vezérlőlapkát és a hozzá való portot, azaz a külső grafikus kártyák számára a dokkolás lényegében ideális lehet, és magukat a dokkoló modulokat bármelyik gyártó szolgáltathatja. Nemrég a Village Instruments kérte a felhasználók véleményét erről, és a visszajelzések pozitívak voltak, vagyis készül a ViDock Thunderbolt nevű dokkoló, melybe PCI Express felületű VGA helyezhető. Még a Thunderbolt felület alacsony elterjedtségétől sem kell tartani, ugyanis esetlegesen egy USB 3.0-s port is hozzákapcsolhatja a külső VGA-t a rendszerhez, azaz a szabványos felületek tekintetében minden adott ahhoz, hogy egy új piaci szegmens induljon be, ami a gyártók reményei szerint megnöveli az igényt a dedikált GPU-kra.

Az ExpressCard aljzatra köthető ViDock már most is elérhető.
Az ExpressCard aljzatra köthető ViDock már most is elérhető.

Az egyetlen kérdés a külső grafikus kártyák piaci fogadtatása, amit egyelőre nem lehet megjósolni. Annyi azonban bizonyos, hogy a 2011-es állapot már nem tartható a VGA-piacon, hiszen a Jon Peddie Research kutatása szerint a szegmens éves bevétele várhatóan 33%-kal esik majd vissza az előző esztendőhöz képest, ami kisebbfajta katasztrófa a gyártók szempontjából. A 2012-es év azonban még ennél is nehezebbnek bizonyulhat, ugyanis az Intel az év végéig két olyan szabványt vezet be, amelyek fizikailag kizárják a dedikált GPU-k beépítésének lehetőségét. A mobil piacra szánt ultrabook esetében ez egyfajta kényszerhelyzet, ugyanis a specifikációk annyira vékony terméket követelnek meg, hogy egy MXM modulnak nem lenne benne hely. Az asztali piacra szánt thin Mini-ITX platform esetében azonban más a helyzet. Jelenleg a VGA-k eladása ebben a szegmensben csökken a legdinamikusabban, ami annak köszönhető, hogy a hagyományos, nagyobb házba szerelt PC-k helyett egyre több vásárló érdeklődik az egybegépek, vagy más néven All-In-One megoldások iránt. A thin Mini-ITX platform e termékeket szabványosítja, és az ECS már be is jelentette a saját megoldását, melyet természetesen a vásárlónak kell összeraknia. Mivel az egész felület specifikált, így az összeszerelés hasonlóan egyszerű a normál PC-khez.

Az elemzések szerint a thin Mini-ITX platform komoly szerepet tölt majd be az asztali piacon mérhető eladásokban, és az Intel az ultrabook sikeréért is nagyon küzd. A dedikált GPU-k számára azonban mindkét felület egy-egy szöget jelent a koporsóban, amennyiben a gyártók nem találnak ki valami reformot, mellyel megállítható a VGA-piac bevételének éves szinten mérhető, és nem éppen csekély mértékű csökkenése. Itt jön képbe a külső grafikus kártyák létjogosultsága. Ha az eladások szempontjából számottevő értékkel bíró piacok esetében belülre már nem lehet dedikált GPU-t helyezni, akkor marad a külső egységgel való kereskedés. A VGA-gyártók számára ez az átállás nem jelentene komoly költségeket, és értékelhető reform lenne a piac szempontjából is, bár kétségtelen, hogy ezt a stratégiai változtatást a kényszer szüli.

Az IFA-n a külső grafikus kártyákkal kapcsolatban nem sokat lehetett hallani. Valószínűleg a VGA-gyártók dolgoznak a lehetőségen, hiszen a piac jelenlegi állapota minden, csak nem jó. Az ECS-től megtudtuk, hogy az elmúlt évek alatt számottevően növekedett az igény az egybegépekre. Az elemzők 2011-re is komoly javulást jósolnak, és az ECS szerint a szabványosítás lehetővé teszi az olcsóbb gyártást, aminek hála alacsonyabb árcédulák is kiszabhatóak. Éppen ezért a gyártó 2012-ben is úgy gondolja, hogy az eladások tovább fognak növekedni. A VGA-gyártók számára ebből a növekedésből az a bizonyos szellő csak a külső grafikus kártyákkal fogható be, így nem lenne meglepő, ha 2012-ben pár vállalat előállna Thunderbolt vagy USB 3.0-s interfészre köthető külső VGA-val.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés