Körvonalazódik a Fermi megjelenési ideje

Az év utolsó napjaira is jut friss hír a Fermiről. Az NVIDIA nem hagyja kihűlni az új generációs architektúra körüli érdeklődést, így mostanra hivatalosan bejelentették, hogy a rendszer támogatja majd a 32 mintával dolgozó élsimítást is. Az apró információmorzsák mellett Luciano Alibrandi egy interjúban elmondta, hogy a mérések alapján a mérnökök elégedettek a lapka teljesítményével. Természetesen az eredményekkel kapcsolatban semmilyen adatot nem közölt a szóvivő, így továbbra sem tudjuk, milyen gyors lesz a Fermi a konkurens megoldásokhoz képest, de az NVIDIA nagyon bizakodó.

A szokásos rémhírek sem maradhattak el. Több fórumon is megjelent, hogy a vállalat úgymond „kasztrált” verziót alkalmazott az SC09-es rendezvényen bemutatott Tesla termékek esetében. Ennek az okát sokan a TSMC gyenge gyártósorainak tulajdonították, ami nem fest túl kedvező képet a GeForce modellekről, ám nem érdemes ilyen gyorsan ítélni. Az új generációs Tesla termékcsaládról nemrég jelent meg a hivatalos specifikáció, melyből kiderül, hogy a 20-as szériába tartozó megoldások 448 aktív CUDA maggal dolgoznak a lehetséges 512 helyett. Ez azt jelenti, hogy az NVIDIA a GF100 kódnevű lapka 16 darab streaming multiprocesszorából kettőt letilt, ám az előre beharangozott számítási teljesítményt tartani fogják a termékek, ugyanis a magok órajele – függően a típustól – 1,25 és 1,4 GHz lesz. A változásokra vélhetően az energiaigény miatt volt szükség, hiszen a HPC-piacon mondhatni kőbe vésett specifikációk uralkodnak, így minden szempontból tartani kell a kijelölt 225 wattos maximális TDP fogyasztást. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Tesla kártyákon 3 és 6 GB kapacitású fedélzeti memória lesz, ami szintén él-hal majd az áramért, így ezt is be kell kalkulálni. Arról már nem is beszélve, hogy a C2070-es jelzésű modell startja a memóriagyártóktól is erősen függ, mivel 2 gigabites GDDR5 szabványú lapkákat kell a termékre applikálni.

Az előbbi bekezdésből talán látszik, hogy a Tesla rendszerek specifikációitól nem függnek az asztali és a professzionális megoldások, tehát bőven elképzelhető az 512 CUDA maggal működő GF100 lapka a GeForce és a Quadro vonalon. Nagy valószínűséggel az asztali piac kap majd először Fermire épülő terméket. A kiszivárgott információk szerint az NVIDIA elküldte a gyártóknak az új generációs GeForce-ra vonatkozó tervezetet, amelyben állítólag márciusi start volt megjelölve. A tavasszal debütáló kártya a GF100 lapka A3-as revíziójára épül, és a csúcskategória közelében szeretne tábort ütni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első számú ellenfél a Radeon HD 5870 vagy egy újonnan érkező Radeon HD 5890 lehet. Az utóbbi megoldás megjelenése vélhetően a Fermi teljesítményétől és képességeitől függ majd.

A GF100 lapka A4-es revíziója is készül, így a pletykák szerint 2010 második negyedévében tovább bővülhet a DirectX 11-es API-t támogató GeForce-ok felhozatala, sőt hallani egy GF104 kódnéven emlegetett chipről is, amelynek felépítéséről egyelőre semmilyen információ nincs, de a bevetése 2010 nyarán esedékes. Minden bizonnyal az utóbbi lapkára épülő megoldások lesznek a Radeon HD 5700 család ellenfelei.

Az előzetes információktól eltérően a következő hónapban megrendezendő CES alkalmával nem hangzik majd el sok adat a Fermi teljesítményével kapcsolatban. A rendezvényen az NVIDIA a Tegra 2-re és az Ion népszerűsítésére helyezi majd a hangsúlyt, míg GeForce vonalon a PhysX és a 3D Vision technológia előnyeiről fog beszámolni a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés