Ritkaföldfém-háborún gondolkodik Kína?

Ez válasz lehet az USA chipháborújára, de sok áldozattal járna.

Az Egyesült Államok az utóbbi időben igen erőteljes szankciókkal sújtotta Kínát, amelynek keretében olyan chipháború bontakozott ki, ami nagyon visszavetheti a keleti nagyhatalom fejlődését. Ráadásul az USA lassan minden komolyabb eszközét bevetette, és ezáltal Kínának egyre kevesebb vesztenivalója maradt egy viszontválasszal kapcsolatban.

Azt tudni kell, hogy az USA hatalma kifejezetten nagy, amikor különböző modern gyártástechnológiákról beszélünk, nagyon sok szabadalmat birtokolnak, és ezek elérését nyilván meg tudják akadályozni Kínának. Az utóbbi ország is erős viszont valamiben, mégpedig ritkaföldfémek kitermelésében. Ebből a szempontból már az Egyesült Államok számít másodhegedűsnek, és bármennyire is nagy erőfeszítéseket tettek az utóbbi időben a kínai exporttól való függetlenedésre, teljesen ez még ma sem váltható ki.

A Nikkei Asia riportja szerint 43 módosítást, illetve kiegészítést követően, szakértők nyilvános észrevételeit átnézve Kína frissítette a technológiai exportkorlátozási listát, és ezáltal megtilthatják az egyes, országon belül kitermelt ritkaföldfémek exportját a mágneses ellátási lánc tekintetében. Ez ugyan még nincs hatályban, de állítólag idén erre is sor kerülhet.

Megjegyzendő, hogy az elektronikai eszközök gyártása szempontjából fontos nyersanyagnak számító ritkaföldfémek, világszinten nagyjából 70%-át adó Kína számára is fájna egy potenciális exportkorlátozás, de a jelenlegi helyzetet látva egyre kevésbé hajtja ezeket a döntéseket a racionalitás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés