Potenciális szankciókkal vette célba a Micront Kína

Az egész ügy a YMTC memóriák USA-ból való kitiltására adott direkt reakció lehet.

Hirdetés

Az előző hónap első felében írtunk arról, hogy kivégezné a modern kínai chipgyártást az USA, ami úgy néz ki válaszlépésre kényszeríti a keleti nagyhatalmat. Erre korábban valószínűleg azért nem került sor, mert Kínának volt még vesztenivalója, de az Egyesült Államok friss tervei láttán már annyira szűk mozgástér rajzolódik ki, hogy innentől nem feltétlenül logikus a szankciók valós válasz nélkül hagyása.

Az El Chapuzas Informático szerint Kína elsőként a YMTC memóriák USA-ból való kitiltására reagálna azzal, hogy kiberbiztonsági felülvizsgálat alá vonják az amerikai Micront, méghozzá azt elemezve, hogy az említett cég termékeinek Kínában történő eladása nemzetbiztonsági kockázatnak minősül-e. Hasonló módszerrel tette tiltólistára az Egyesült Államok a YMTC-t, így feltételezhető, hogy ez egy üzenet is egyben. Nem látni ugyanakkor azt, hogy konkrétan mely Micron termékek kerülnek górcső alá, de az érintett vállalat már jelezte, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Érdemes megjegyezni, hogy Kína számára a Micron potenciális kitiltása nem teljesen kockázatmentes, mert a cégnek üzeme is van a keleti országon belül, aminek a mindennapi működése minimum kérdéses lenne egy esetleges szankció bevezetésével. Ugyanakkor a Micron számára jobban fájna, ha végül nem szállíthatnának termékeket a kínai partnereiknek, ugyanis az exportjuk nagyjából tizedét elveszítenék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés