ASUS blog: Prime AP201 ház remek szellőzéssel

A visszafogott, mégis elegáns ház hálós külseje tökéletes szellőzést biztosít a komponenseknek.

Nem az ASUS az első márka, ami eszünkbe jut a számítógépházak kapcsán, pedig a tajvani óriáscég széles repertoárjából ezek a komponensek sem hiányoznak. A vállalat persze főleg a játékosoknak szánt TUF és ROG szériára fekteti a hangsúlyt, egy korábbi bejegyzésünkben ezeket már bemutattuk, pár éve pedig a gigantikus Helios házat teszteltük is. Ám hiába jók az említett gépházak, ha áruk és/vagy külsejük miatt az átlagos felhasználók számára kevésbé vonzóak. Nekik az ASUS egy másik terméket kínál, a Prime AP201-et, mely egy visszafogott, elegáns microATX modell, mely ugyanakkor minőségben hozza azt, amit a gyártótól megszokhattunk.

Fő szempont a szellőzés

A fekete és fehér színben is elérhető Prime AP201 nem egy óriás: mérete 205 x 350 x 460 mm, térfogata pedig 33 liter. Mégis, az ASUS-nak sikerült olyan belső teret kialakítani, hogy akár 180 mm-es ATX tápegységeket és 338 mm hosszú grafikus kártyákat is beépíthetünk. Ez azt is jelenti, hogy az AP201 remek partner egy bivalyerős, mégsem feltűnősködő konfiguráció összeállításában, már csak azért is, mert képes biztosítani azt, ami egy ilyen PC rendes működéséhez szükséges, nevezetesen a komoly hűtést és a tökéletes szellőzést.


[+]

Ez utóbbi az, ami a Prime AP201-et könnyen felismerhetővé teszi, ugyanis acél oldalfalain összesen 57 000 darab, 1,5 mm átmérőjű furat biztosítja a légáramlás lehetőségét és gondoskodik a levegő szűréséről is. A megoldás további előnye, hogy egyfajta „áttetszőséget” is kínál: ha RGB fényekkel rendelkező konfigurációt építettünk, akkor annak világítása még élvezhető marad, ha viszont inkább a lopakodó kinézet mellett tettük le voksunkat, akkor a komponensek jótékony homályba burkolózhatnak.


[+]

A gép oldalfalai szerszámok nélkül is eltávolíthatóak, egyszerű klipszek tartják őket a helyükön. Nem spórolt az ASUS az anyaggal sem, a ház kis mérete dacára is üresen is 5,8 kg-ot nyom, így a váz masszív és stabil. Alul négy tömzsi lábon áll, és aljára mágneses rögzítésű, teljes hosszúságú porszűrő is került, így a padló felől nem szívja be a porcicákat, bármennyire erős is a légáramlás. Az előlap felső részére kerültek a kezelőszervek és a csatlakozók: egy Type-C, két Type-A (előbbi USB 3.2 Gen2, utóbbiak USB 3.2 Gen1 interfészt kínálnak) és két 3,5 mm-es jack konnektor.

Hűtés mindenhol

A jól szellőző oldalfalak önmagukban nem sokat érnének, de az ASUS azt is biztosítja, hogy a Prime AP201-et telepakolhassuk ventilátorokkal, radiátorokkal. A fedlap alatt három 12 cm-es vagy két 14 cm-es légkavaró fér el, de ezekkel egyező méretű radiátorban is gondolkodhatunk. Hátul egy 12 cm-es hely van, ide gyárilag egy ventilátort szerelnek, de ezt lecserélhetjük radiátorra is.


[+]

Elöl már trükkösebb a helyzet, ide ugyanis nem hűtés kerül, hanem a tápegység, mely egy speciális keretbe építhető be. Ez ráadásul függőleges irányban mozgatható is, ha tehát rövidebb tápegységet vásároltunk, akkor itt plusz hely szabadul fel, amit adattárolók rögzítésére is bevethetünk. A felsoroltakon túl még alulra is kerülhet két 12 cm-es ventilátor.

Belső felépítés

Ha már úgyis belül járunk, nézzük meg, milyen alkatrészeket tud fogadni az AP201 belseje! Ahogy már említettük, microATX méretű gépházról van szó, mely természetesen Mini-ITX és DTX alaplapokkal is kompatibilis. Bővítőkártyák számára négy nyílás áll rendelkezésre, függőleges síkú hely viszont nincs. Beépíthető grafikus kártyából 338 mm-es a legnagyobb, a CPU-hűtő magassága pedig 170 mm lehet.


[+]

A háttértárak kapcsán érdekes a helyzet, az ASUS ugyanis elég sokféle lehetőséget kínál ezek beszerelésére. Az alaplapi tálca hátoldala klasszikus megoldásnak számít 2,5”-es SSD fiókok elhelyezésére, ez itt is rendelkezésre áll, egy darab ilyen meghajtót tudunk ide tenni. Az előlapra – a tápegység méretétől függően egy további 2,5”-es vagy 3,5”-es egység kerülhet, míg alul az alsó panelen két 2,5”/3,5”-es helyet alakítottak ki – persze ezeket akkor tudjuk használni, ha nem szereltünk ide ventilátorokat.


[+]

Végül, de nem utolsósorban említést érdemel még a kábelmenedzsment is, mert hiába kerül 57 000 lyuk a ház oldalaira, ha belül a kábeldzsungel akadályozza a levegő útját. Erre a célra az ASUS a Prime AP201-ben egy „csövet” alakított ki, melyet az alaplapi tálca és a tápegység közötti részben fut. itt helyezhetjük el a vezetékezést úgy, hogy se a látványt, se a légáramlást ne zavarja. A kábelek rögzítését az ASUS különböző termékeinél már megismert tépőzáras szíjak segítik, nem kell tehát kábelkötegelőzni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények