Hirdetés

A kevésbé modern levilágítási technológiáktól is elvágná Kínát az USA

Az Egyesült Államok nem elégszik meg a jelenlegi szankciókkal, még több korlátozást szeretnének elérni.

A holland ASML manapság a chipgyártás talán legfontosabb alapköve, mivel az általuk kínált levilágítási berendezések nélkül egyetlen cég sem lenne képes modernnek számító lapkákat gyártani. Persze a modern itt elég széles spektrumot fed le, de alapvetően bármilyen olyan lapka elkészítését az ASML teszi lehetővé, amely egy picit is a teljesítményre van kiélezve.

A fentiek miatt az ASML egy igen komoly stratégiai fegyver az egyes országok elleni szankciók kapcsán, és a Bloomberg riportja szerint az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a holland kormánnyal, hogy tiltsák meg az ASML eszközeinek teljes exportját Kína felé.

A holland cég kapcsán fontos megjegyezni, hogy Kína eleve nem fér hozzá az EUV, vagyis az extrém ultraibolya sugárzású litográfiát kínáló berendezéseikhez, tehát a legmodernebb gyártási lehetőségektől már most is el van zárva a keleti nagyhatalom. Úgynevezett DUV, azaz mély ultraibolya sugárzású litográfiát alkalmazó rendszereket ugyanakkor használhatnak, és használnak is, hiszen a holland vállalat bevételének nagyjából egyhetedét a kínai megrendelések adták az előző év során. Ezek a DUV berendezések még ma is tökéletesek arra, hogy kevésbé fejlett lapkákat gyártson rajta Kína, és az elavultabb gyártástechnológián készült lapkák is elég jók ahhoz, hogy alkalmazni lehessen őket gyakorlatilag bárhol, egyszerűen csak a teljesítményük és energiahatékonyságuk nem tartja a lépést a nyugati alternatívákkal.

Az előbbi tényező sok helyen probléma lenne, de Kína eléggé zárt piacként működik ahhoz, hogy túllépjenek rajta, és mára egy rövidtávú stratégiát is kidolgoztak arra, hogy kezeljék valahogy a szankciók által generált gondokat. Ez a stratégia ugyanakkor nem működne, ha az ASML a DUV berendezéseit sem szállítaná Kínának, amely országtól a chipgyártás többi fontos komponensét biztosító Applied Materials és Lam Research is elzárta már a technológiáit.

A nagy kérdés itt az, hogy az USA mit tud ajánlani az ASML-nek az exporttilalom kiterjesztéséért cserébe, hiszen Kína relatíve nagy ügyfél. Ugyan a kiesése nem jelentene katasztrófát a holland vállalat számára, de megéreznék a megrendelések hiányát, így vélhetően csak úgy maguktól nem mondnának le róla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés