Az AMD szolgálatába áll az Ageia egykori vezére

Biztos sokan emlékeznek még az Ageia néven ismert cégre, mely az első fizikai gyorsítóval próbálta magát beírni a történelemkönyvekbe. Ez lényegében sikerült is, de talán nem úgy, ahogy azt Manju Hedge, a vállalat egykori vezetője és társalapítója elgondolta. Az Ageia előzetes tervei nem jöttek be, mivel nem mutatkozott túl magas igény a dedikált gyorsítóra, ám az NVIDIA egy merész húzással 2008-ban megvásárolta a céget, és hasznosítani kezdte a PhysX motort.

Manju Hedge természetesen új szerepkörben találta magát, hiszen a CUDA és a PhysX technológiákért felelős részleg alelnöki pozíciójába került, ahol főleg a PhysX integrálásáért illetve a rendszer megfelelő támogatottságáért felelt. A fizikai motor természetesen sokat fejlődött az elmúlt évek alatt, azonban az NVIDIA a jövőben már nem számít Manju Hedge szolgálataira. A szakítás vélhetőleg egy átszervezés eredménye, aminek hatására a zöldek átcsoportosítják az erőforrásokat a legfontosabb területekre.

Manju Hedge
Manju Hedge

Manju Hedge persze nem marad munka nélkül, hiszen az AMD szolgálatába áll. Az új szerepköre szerint a független szoftvergyártókat kell meggyőznie az ATI Stream támogatásáról, ami lényegében az OpenCL és a DirectCompute platformok terjesztését takarja. Az AMD láthatóan szeretne komoly szoftveres támogatásra szert tenni, mire révbe ér a Fusion projekt. A rendszerszintű integrációt a kisebbik processzorgyártó a jövő év elején kezdi el, és két processzort kínálnak majd integrált grafikus vezérlővel felszerelve. Természetesen mindkét versenyző a mobil vonalat célozza meg, de lesznek alacsony fogyasztású és nagyteljesítményű asztali változatok is. Az AMD valószínűleg némi műhelytitokra is szert tehet, hiszen Manju Hedge meglehetősen magas pozícióban olajozta az NVIDIA gépezetét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés