Korlátozások nélkül működik a társkártyás PhysX - frissítve!

A PhysX-re használható GeForce társkártyák története hosszú időre nyúlik vissza, ám sokan emlékeznek arra a bejelentésre, amikor az NVIDIA tudatta a világgal, hogy csak akkor használható a technológiájuk, ha az elsődleges GPU is a GeForce alapokon nyugszik. Az AMD és az Intel nem tulajdonított nagy jelentőséget a döntésnek, ám a felhasználók egy része visszataszítónak találta a korlátozásokat. A PC természetesen mindig is a szabadságról szólt, így számos konfiguráció építhető a rendelkezésre álló hardverek segítségével. A PhysX tiltását sem sikerült tökéletesen kivitelezni, ugyanis az NGOHQ fórumán tevékenykedő, GenL néven ismert fórumozó előállt saját foltozásával, mellyel egyszerűen alkalmazható a dedikált PhysX gyorsító használata más gyártótól származó grafikus vezérlők mellett.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban egy úgynevezett timebomb is bekerült a driverbe, mely egy olyan időzített algoritmus, ami letiltja a szolgáltatást, ha a vizsgált feltételeknek nem felel meg a számítógép. GenL 1.03-as javítása ezt is kijátszotta, így lényegében újra szabad volt az út a PhysX úgymond hibrid alkalmazása mellett. Nem sokkal később a Guru3D és a HardOCP hadjáratot indított az NGOHQ ellen, és azzal vádolták GenL-t, hogy a PhysX foltozása egy álcázott trójai, ami a játékosok adataira pályázik. Az máig nem derült ki, hogy az említett weboldalak, miért támadtak ilyen hevesen GenL PhysX módjára, de a vírusirtókat fejlesztő cégek közül többen megvizsgálták az ominózus fájlt, és kiderült, hogy téves riasztást produkáltak a programok.

GenL PhysX módja egyébként eddig hibátlanul üzemelt, aminek köszönhetően számos olcsó GeForce kártya kötött közelebbi kapcsolatot az új generációs Radeonokkal. Persze itt nem kell nagy számokra gondolni, hiszen a játékosok töredéke használ ilyen konfigurációt, a lehetőség viszont megvan a kiépítésére, ám a hivatalos támogatás még mindig hiányzik. Talán a hét elején megjelent 257.15-ös béta driver lehet a fordulópont. Ez a meghajtó semmilyen tiltást nem alkalmaz a PhysX társkártya mellett, így még GenL foltozása sem szükséges a tökéletes működéshez. A visszajelzésekből ítélve az eszközillesztő tökéletesen működik az új 10.5-ös verziójú Catalyst mellett, így rengeteg felhasználó adott hangot örömének.

Felmerül a kérdés, hogy mi lehet az NVIDIA döntésének az oka. Sokan egy esetleges hibáról beszélnek, ami azért nem túl valószínű, mert az NVIDIA driverében található 9.10.0222-es verziójú PhysX eszközillesztőből eltűnt a timebomb, holott ez a csomag már több hónapja elérhető. Alapvetően két lehetséges magyarázat létezik. Az egyik az AMD diszkrét kártyák piacán mérhető erősödésére vezethető vissza. A Mercury Research elemzése szerint a Radeonok 2010 első negyedévében 8,2%-ot raboltak a GeForce-ok piaci részesedéséből, így ez előzetes várakozásokra rácáfolva 42,9%-on állnak. A másik indok a mobil és az asztali GeForce-ok támogatásának összevonása. Az NVIDIA mostantól minden terméket egyetlen meghajtóval szeretne támogatni, ami természetesen érthető lépés, de a PhysX tiltása számos problémát felvetett. A notebookok esetében a zöldek az Optimus technológiára építenek, aminek hatására az Intel integrált GPU-i is aktív használat alatt vannak. Nyilván a meghajtókba épített tiltás a Santa Clara-i óriáscég termékeire is vonatkozik, így a PhysX az Optimusra épülő mobil gépekben eleve tiltott gyümölcs lett volna. Ez természetesen megengedhetetlen, hiszen az NVIDIA ezzel a technológiával is reklámozza a termékeit, így erre megoldást kellett találni.

Bár a 257.15-ös béta driver engedékeny lett, az NVIDIA továbbra sem támogatja hivatalosan a hibrid konfigurációkat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha bármilyen probléma merül fel, akkor arra senki sem fog megoldást keresni. Az sem elképzelhetetlen, hogy a zöldek később lezárják az újonnan keletkezett kiskaput. Ezt természetesen következmények nélkül megtehetik, hiszen a hibrid konfigurációk nincsenek elismerve, így a támogatásuk sem kötelező.

Kiegészítés: Az NVIDIA a hír megjelenését követően jelezte, hogy az ominózus driverben valóban korlátozásmentes a társkártyás PhysX funkció, de ez csak egy hiba, amit gyorsan orvosolni fognak. Ettől függetlenül ez a meghajtó nem tűnik el, így továbbra is használható lesz vele a dedikált GeForce gyorsító.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés