Aerocool blog: házak olcsóbban

Nem muszáj rengeteg pénzt kiadni egy jó számítógépházért: az Aerocool tízezer forint körül is kínál ilyeneket.

Aligha lepődik meg ma bárki a komoly számítógépházak soktízezres árait látva, az igazi csúcsmodellek pedig már a százezer forintos szintet is átlépik. Ezek nagyon impozáns szerkezetek, de ha összesen szánunk ennyit egy PC-re, akkor nem igazán jöhetnek szóba. Szerencsére ekkor sincs semmi veszve, mert például az Aerocool kínálatában is találunk olyan gépházakat, melyek a 10 000 forint körüli ársávban maradva tökéletesek például egy olcsóbb otthoni, netezésre, iskolai és egyszerűbb irodai feladatokhoz összerakott számítógéphez.

Ebben a bejegyzésben négy ilyen olcsó házat mutatunk be, melyekben az is közös, hogy kevés helyet foglalnak és egy kivételével microATX szabványúak, így elhelyezni is könnyebb őket például az íróasztal mellett vagy alatt. A négyesfogat első tagja, az Aerocool Raider Mini RGB mérete 350 x 190 x 290 mm, és edzett üveg oldalpanelt, illetve V2 verziójában RGB fényekkel rendelkező ventilátorokat is kínál. A Raider Mini belső tere nem osztott, a tápegység pedig felülre és hátulra kerül – az elrendezés a klasszikus, sok évvel ezelőtti PC-kre emlékeztethet.

A microATX vagy Mini-ITX alaplap mellett négy bővítőkártyának, 159 mm magas processzorhűtőnek és legfeljebb 285 mm hosszú VGA-nak van benne hely, de az utóbbi méret csak akkor elérhető, ha az előlap mögé nem szerelünk radiátort. Ez utóbbiból egy 120 mm-es példányt lehet itt elhelyezni, vagy ennek hiányában két 12 centiméteres ventilátor is telepíthető. A harmadik légkavaró hátul kapott helyet, ez is 12 cm-es lehet. Adattárolók esetében két 3,5”-es és egy 2,5”-es meghajtóban gondolkodhatunk – ez a több terabájtos NVMe SSD-k és az alaplapi M.2 foglalatok korában teljesen elfogadható mennyiség.


Aerocool Raider Mni RGB [+]

A gépház tetején található csatlakozó- és kezelőpult egy USB 3.0, egy USB 2.0 és két analóg jack portot kínál, illetve a belső RGB vezérlőhöz tartozó gombot is megtaláljuk itt – ez a rácsozott előlap felső részén megbúvó LED-csíkot, illetve adott esetben a mellékelt vagy utólag beépített RGB-s ventilátorok világítását szabályozza.


Aerocool Talon [+]

Valamivel kevesebb rácsot, de több RGB fényt kínál az Aerocool Talon, mely 395 x 198 x 412 mm-es méretével érezhetően nagyobb a Raider Mininél. Ez abban is megmutatkozik, hogy ebben a házban elfér egy normál ATX alaplap hét bővítőkártyával és 325 mm hosszú videokártyával – viszont a CPU-hűtő magasságát 155 mm-ben korlátozza a ház keskenyebb kialakítása. Az egykamrás, felső tápelhelyezésű belső térbe akril vagy edzett üveg oldalpanel enged betekintést, ventilátorokat pedig az előlap mögé (2 db 12 cm-es egységet) és a hátlapra (egy darab 12 cm-eset) is felszerelhetünk. Az adattárolók számára két 3,5”-es és két 2,5”-es helyet alakítottak ki elöl, alul és az alaplapi tálcán elszórva.


Aerocool Talon [+]

A Raider Minihez hasonlóan itt is a felső oldal elején helyezték el a vezérlőgombokat és a csatlakozókat, utóbbiak sorában egy USB 3.0-s, két USB 2.0-s és a megszokott hangcsatlakozók található.

Ellentétben az előbb bemutatott két házzal, az Aerocool Hexform feláldozza a színes fényeket a szellőzésért cserébe, és teljes egészében rácsos előlapot illetve fedlapot kínál. Ezek mögé természetesen ventilátorok is kerülhetnek: elöl két 12 vagy 14 cm-es példány, fentre pedig két 12 cm-es egység telepíthető, míg a vízhűtéssel tervezők az előlap mögé telepíthetik a legfeljebb 240 mm-es radiátort.


Aerocool Hexform [+]

Maga a számítógépház egyébként gyárilag telepített ventilátorral vagy ventilátorokkal érkezik, megvásárolható ugyanis egy hátulra szerelt „szimpla”, illetve három RGB-s légkavaróval is. Ez a 377 x 208 x 358 mm-es ház microATX és Mini-ITX alaplapokat, illetve legfeljebb négy bővítőkártyát tud fogadni, illetve két 3,5”-es és két 2,5”-es meghajtót helyezhetünk el benne. Belső kialakítása egykamrás, de a korábban bemutatott házakkal ellentétben a tápegység alul kapott helyet, a szabadon maradó helyre pedig az eddig említetteken túl egy legfeljebb 159 mm magas processzorhűtő és egy – radiátor nélküli konfigurációnál – legfeljebb 296 mm hosszú videokártya kerülhet.


Aerocool CS-107 [+]

A negyedik bemutatásra kerülő modell a szintén microATX lapok fogadására előkészített Aerocool CS-107, mely szintén a kompakt házak táborát erősíti 350 x 183 x 290 mm-es méretével. Az átlátszó oldalpanel természetesen itt sem maradt ki a szolgáltatások közül, ezen keresztül tudunk betekinteni az egykamrás, a tápegységet felülre pozicionáló belső térbe. Itt a szokásoknak megfelelően négy bővítőkártyának van hely, míg adattárolóból a már korábban látottakhoz hasonlóan két 3,5”-es és két 2,5”-es példány szerelhető be.


Aerocool CS-107 [+]

A CS-107 is elérhető sima (egy normál 12 cm-es légkavaróval szerelt), illetve RGB-s (három LED-es, 12 cm-es ventilátort tartalmazó) változatban. Ezek a szellőzést biztosító modulok az előlap mögé és a hátsó oldalra kerülhetnek, ezeken a helyeken 2 x 12, illetve 1 x 12 cm-es helyet alakítottak ki nekik. Ha valaki vízhűtésben gondolkodna, akkor az is beépíthető az előlap mögé, legfeljebb 240 mm-es méretig. És ha már hűtés: a processzorhűtő maximális magassága 157 mm lehet, míg a VGA esetében radiátor nélkül 286 mm a legnagyobb hossz, ami még elfér a ház falai között. A csatlakozók ezúttal is a fedlap elejére kerültek, a kínálat két USB (egy 3.0-s, egy 2.0-s) és két 3,5 mm-es jack aljzatból áll.

Előzmények