Új hozzászólás Aktív témák
-
lizakattila
senior tag
Nah, megy ez mint az ágyba....
Esetleg megnézheted, hogy így alapfeszen mennyit megy a proci. Az átlag elmegy 3,2-3,3-ig is alapfeszen (az enyémnek 3350 a vége vid feszen). Ettől még baja nem lesz, és melegedni sem igazán kellene neki jobban.
Szép lassan, mondjuk 5-10MHz-enként emeled az fsb-t, és ha elindul a gép, akkor utána teszteled Prime-mal. Ha hibázik, akkor kicsit visszább veszed és kész.
A memória szorzóját hagyhatod így, azért a 800-as Kingmax memók többsége elszaladgál még 900MHz körül is (Kövezzetek meg ezért a kijelentésért nyugodtan. Az enyémek, amik eddig voltak, azok mind vitték, de lehet csak szerencsés vagyok.)Illetve ha nagyon belejössz, kipróbálhatod, hogy a cpu szorzóját 10X-esre állítod és az fsb-t 300-ra (ugye ez is 3GHz) és ehhez állítod be a ramot 800 körülre. A magasabb fsb-től gyorsul az egész rendszer valamelyest.
-
spájne
csendes tag
válasz
kovacsroli #9340 üzenetére
Köszi
Nem emeltem feszt, Te ezt hol látod? Core voltage 1.120V ? -
kovacsroli
senior tag
Az nem olyan fontos, legalábbis nekem is úgy mondták, hogy kikapcsolHATOM
Nekem most perpill 45-46 fokos, bár lehet hogy hűvösebb van a szobában, mint nálad. Látom feszt is emeltél, szerintem még emelheted így 3,2-re ha gondolod, bár én még nem próbáltam, de láttam már 4ghz-en ketyegő e5200-at is
Gratulálok ügyes voltál
-
spájne
csendes tag
Üdv!
Na ma délelőtt megejtettem életem első proci tuningját
Igyekeztem úgy csinálni mindent ahogy írtátok!
A PCI-E frekit fixáltam 100-ra, a Cpu FSB-t felemeltem 240-ra, a CPU szorzót hagytam 12,5-en.
A RAM-ot pedig úgy állítottam h 800MHz legyen. Igaz nem épp olyan menüpont alatt volt mint ahogy Ti írtátok de csak az lehetett sztem! Fixen volt egy 800-as szám mellette meg egy másik ami fokozatosan emelkedett ahogy az FSB-t növeltem. Különböző arányokat lehetett beállítani hozzá. Én asszem vmi 3.3-t állítottam, így lett pontosan 800 az értéke. A cpu voltage szabályozást manuálra állítottam. Azt a Spread Spectrum menüt nem találtam amit Roli írt nekem, szerintetek hol találom az én alaplapom(GIGABYTE GA-EP31-DS3L ) biosában, vagy nem fontos?A venti hangja vmennyivel erősebb lett 100%-os Prime95 és Orthos alatt, de nagyon nem vészes. Főleg játék közben nem lesz az
Hőmérséklete idle-ben 52 körül van Prime )5 és a többi alatt 60 fok. Sztem ez tűrhető ahhoz képest h 26 fok van a szobában! 40 percet ment a Prime95, nem írt ki semmi hibát.
Mellékelek egy képet is hogy mit sikerült összehozni
http://kepfeltoltes.hu/view/090620/tuning_eredm_ny_3.0_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
Wyll
őstag
sziasztok,
két kérdésem volna:Az egyik, hogy az FSB egyre magasabbra állítását (a procin és a memórián kívül) gondolom az alaplapnak is bírnia kell, ugye? Előfordulhat olyan, hogy a procc meg a memó bírná, de az alaplap adja fel? Magyarul arra is ügyelni kell? Vagy ez nem jellemző?
Az enyém pl (GA-EP35-DS3+E2200) alapból 200MHz (QPB 800), de rá van írva az alaplap dobozára szép nagy díszesen hogy FSB1200 meg FSB1600 (és picivel hogy by O.C. => ez gondolom azért, mert a chipkészlet ezeket hivatalosan nem támogatja), ez azt jelenti, hogy elvileg nyugodtan feltolhatom 400MHz-re (QPB 1600) is az FSB-met, bírni fogja a lap?
(Esetleg még tovább is emelhetném?) Mi ezzel kapcsolatban az általános tapasztalat?A másik, hogy 2x1GB DDR2 800MHz-es Elpida chipes GoodRAM-om van.
Meddig merészkedjek ennek a húzásával, nagyjából mire lehet számítanom?Most elmegyek aludni, majd visszajövök megnézni mit írtok
-
zserrbo
aktív tag
És a ram időzításekkel, mert 2.0-s szorzoval sok lenne. Bocs a felesleges új hsz-ért.
-
zserrbo
aktív tag
A fesz emeléssel hogy bánjak? Valami tipp.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
d@minator #9333 üzenetére
Igen 41-42 fok a max. Üresjáratban 25-26, ha nem lenne benne ez a vga, hanem egy nagyon belépő szintű akkor 14-15 fokra is lemenne!. Aki nem hiszi kérhet képet, szerintem tuti mentettem el. Boinc-ot használok szóval kicsit maxon jár a proci folyamatosan.
Amúgy Everesttel is annyi lenne.Akkor kicsi az esély rá, hogy kinyírom igaz?
-
d@minator
addikt
válasz
zserrbo #9332 üzenetére
40 fok? A win nem igazán terheli meg.
Orthos-sal terheld. (esetleg Everest)
Az fsb-t nyugodtan emelheted semmi baja nem lesz. Legfeljebb kifagy. Na olyankor kell neki egy kis tápot adni. Ha stabil akkor mehetsz feljebb órajelben és ha újból fagy feszben. (Azért utóbbiban ne lépd túl a léghűtéssel adható körülbelüli max. értéket. -
zserrbo
aktív tag
Az E6400-as procim 400fsb-vel 3,2GHZ-n üzemel fesz nélkül. Hűtés jó, a max az 40 fok körül van (hyper tx2 + jó szellőzés.).
Nem tudom merjem-e emelni az fsb-takár fesszel akár anélkül. Hüyle kérdés: szeritnetek tönkre mehet? Kis léptekben nézném meddig stabil, de előfordulhat, hogy hopp ez már nem jó és krakk meg is halt a proci mondjuk?geil Ultra dual 800mhz 4-4-4-12-n van. Ha mondjuk 435fsb-t állítok be akkor 8x-as szorzóval 3480MHZ-en fog járni a procim, de a ramok 2.0-ás szorzóval már 970 amit szerintem nem bírnának Cl4-ben.
Mit javasoltok? Milyen beállítással próbálkozzam.
lap:EP35-DS3
-
spájne
csendes tag
Oksa, amint meglesz majd írok
-
lizakattila
senior tag
-
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9328 üzenetére
Na majd ha meglesz a tuning jól meghallgatom h mennyire hangos, ha nem vészes akkor marad a gyári, ha igen akkor meg egy olyasmi hűtő mint amiket Te írtál
-
lizakattila
senior tag
válasz
kovacsroli #9326 üzenetére
#kovacsroli: Semmi gond.
Isten mentsem engem is, hogy bármiféle vitát kiváltsak ezzel. Csak egy javaslatot tettem, és én sem mondtam, hogy rögtön rohanjon hűtőt venni.
Nálam eddig bevált és nem bántam meg így hosszabb távon, mert elég hűvösen tartott mindent (pedig volt már alatta X2 4600+, 5400BE, C2D E6400, E5200, természetesen mindegyik tuningolva).
#spájne: Azért lényegesen csöndesebb egy ilyen, mint a gyári hűtők általában. Az azért pörög rendesen. Az enyém terheléstől függően 1200-1700 között forog, és még így is hangosabb a videokarim.
Természetesen elég a gyári hűtő, sőt egyes hűvösebb példányokat még komolyabb tuning esetén is lehűt (nézz szét az E5000 topikban), mint mondottam csak egy javaslat volt.
Az élettartamát tekintve, ha nem igazán megy 70 fok fölé, illetve nem fogsz extrém felszeket adni neki, akkor arra nem lesz kihatással. -
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9325 üzenetére
Ezt a kettőt néztem én is, de ha hangra nincs nagy változás és az élettartamát se igen érinti hátrányosan akkor erősen gondolkodom h másra költöm azt az ötöst:
Vagy megéri?
-
kovacsroli
senior tag
válasz
lizakattila #9325 üzenetére
Nemakarok vitatkozni, távol áll tőlem, de Ő csak 3Ghz-ig menne, biztos vagy benne, hogy nem elég a gyári hűtő?
az átlag ~55fok szerintem piti.
-
lizakattila
senior tag
Kicsit hosszabb távra érdemes lenne egy komolyabb hűtőre beruházni.
Nekem egy HyperTX hűti, 26-27 fokos szobában idle 37-38 fok, terhelve (prime alatt) 60 fok körül van a maximuma. Ezekkel a beállításokkal.
Jelenleg a legjobb vételek: HyperTX3, Freezer 7Pro. Teljesítményben és árban is közel azonosak (4-5eFt között mozognak). -
kovacsroli
senior tag
Én a hangján nem vettem észre változást, ugyanolyan halk, ez még nem túl nagy tuning elég a gyári hűtő. Most pedig perpill a core temp 47-48 fokot ír magonként, 100%-os terhelés alatt maximum 67fokra melegszik, ez még teljesen biztonságos. Ja és még az is lényeges, hogy nekem ilyen retro gépházam van, tehát teljesen hagyományos, semmi +venti meg szellőzők, és így is csak ennyire melegszik.
-
spájne
csendes tag
válasz
kovacsroli #9322 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, nem gondoltam volna h ilyen gyorsan írtok és ilyen jó tanácsokat adtok
Majd hétvégén fogom sztem megpróbálni, írok h mit sikerült összehoznom
És amúgy gyárihűtő van fent neked Roli? Ha igen, hangja mennyivel lett nagyobb, hőmérséklet?
Érdemes komolyabb hűtőt rá venni? -
kovacsroli
senior tag
Szia!
Nemtudod elrontani, én is kezdő vagyok, először el is b@sztam és nem indult el a gép. Ha ez előfordulna akkor sem kell megijedni, leszeded a ház oldalát és az alaplapon látni fogsz egy gombelemet, na azt kiveszed és újra beteszed. Újra elindítod a gépet és mintha misem történt volna el fog neked indulni. Tehát ne aggódj, bár én is aggódtam még 3 nappal ezelőtt, de ahogy nekemis mondták, nemkell. Én 3ghz-re húztam, a ramokat úgy tudtam visszaosztani, hogy 799mhz-en vannak /FSB/Memory ratio->1:2.00/. A cpu fsb-t 240re állítottam, a szorzó hagytam ahogy volt /12.5-ön van alapból/. Spread spectrumot pedig kikapcsoltam, bár nemtudom miaz, csak ezt a tanácsot kaptam
Ja igen, és a feszt nem állítottam egy picit sem. Így Prime95-nek is tetszik, egy darab hibát sem talált.
Ennyi infoval neki lehet ugrani, én is így tettem kb, és stabil 3ghz-en megy. Kb fele ennyit tudtam mint te, amikor elkezdtem, tehát kísérletezz bátran, sok sikert!
szerk.: ja és arra figyelj, hogy ahogy emeled az fsb-t, magától emeli a ramokat is, nekem az volt a bibi, hogy gondoltam ha amgától csinálja, biztos jó és 960mhz-en voltak a 800mhz-es ramok, ezért nem indult. Egyébként 880-on még mennek
Az alaplapod pedig szerintem nem korlátozza a lehetőségeidet, nekem egy jóval gyengébb lapom van, és vidáman együttműködött
Azért várj egy fél órát, hátha kiegészítenek, kijavítanak engem a szakértők
-
lizakattila
senior tag
Szia!
3-3,2 GHz-et ezek a procik szinte mindegyike alapfeszen viszi!Elsőként a CoreTemp nevű progival nézd meg mennyi a proci vid-je.
Ha tuningolsz - "aranyszabály" - ne hagyd Auto beállításon a dolgokat.
Tehát bios-ban MB Intelligent Tweaker M.I.T. menüben állítsd be a következő dolgokat (ha belépsz a bios-be és nyomsz Ctlr+F1-et az tobábbi beállítási lehetőségeket hoz elő ebben a menüben):
CPU szorzót 12,5 szeresre (CPU clock ratio 12, +0,5) állítod
PCI-E frekit állítsd be fix 100-ra.
A cpu feszültséget (CPU voltage controll) beállítod az előbb említett vid értékére (esetleg + 0,05v) valamint a memória feszültségét is állítsd a gyárilag megadott értékre.
Az FSB-t (CPU Host Frequency) emeld meg mondjuk 240-re első körben, így 3GHz-en fog menni a proci.
A memoria szorzóját (System Memory Multiplier) úgy állítsd be, hogy a memoria frekvencia egyenlőre minél közelebb essen 800-hoz.
Ha indul a gép, akkor tesztelj prime95-tel (esetleg orthos, linx, ibt). Figyelj a hőmérsékletre, 100%-os terhelés alatt, ha lehet ne menjen 70 fok fölé.
Ha nem indulna - akkor visszaáll alapbeállításokra - akkor állíts be alacsonyabb FSB-t, esetleg emelj egy kicsit a cpu feszen.
(Remélem jól emlékszek az elnevezésekre a biosban)
Ha további kérdésed van nyugodtan átjöhetsz IDE is. -
spájne
csendes tag
Sziasztok!
GIGABYTE GA-EP31-DS3L alaplapom van egy KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR2 800Mhz rammal. Táp FSP ATX-400PNF
Egy E5200-es procit szeretnék majd benne tuningolni de kezdő vagyok még benneSzeretnék segítséget kérni tőletek mert úgy látom sokaknak van ilyen procija. Annyit tudok, hogy a tuningot nagyban befolyásolja az alaplap és a tuningot is a biosba kell elvégezni
Kérdésem: Miket kell beállítani a biosban a tuning megkezdése előtt? Mit, mennyivel és milyen sorrendben kell emelnem? Kezdő vagyok, ezért úgy írjátok le létszíves
3-3.2GHz lenne a cél! Ez gyári hűtővel gondolom menne, de kérdés hogy a hangja illetve hőmérséklete mennyivel nőne? Érdemes lecserélnem vmi jobb 4-5ezer forintos hűtőre?
Egy tanácsot már kaptam egy itteni embertől. Ő azt mondta, hogy csak az FSB-t kell állítanom a RAM-t 800ra állítja alapból az alaplapom. Ez igaz? RAM feszt, időzítést nem szükséges piszkálnom? Esetleg csak akkor kell ha nagyobb GHz elérése a cél?
Ha feszt nem emelem akkor nem tudom elrontani a procim, ez igaz?
Alapfeszen elérhető a 3-3.2GHz?Olyat olvastam itt h több mindent be kell állítani tuning előtt a biosban. Pl h manuálon legyen a fesz szabályozás h ne adjon véletlenül se több feszt az alaplap a procinak.
Bocs ha kicsit sokat írtam így egyszerre meg ha kusza amit írtam
Segítségeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Peugeot, Citroën topik
- Filmvilág
- Milyen légkondit a lakásba?
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- ASUS routerek
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- Be quiet! Pure Rock procihűtő
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10850K 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteDesk 800 G1 TWR brand számítógép garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest