Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mohabá 007

    aktív tag

    válasz smc #98338 üzenetére

    "..valahogy tudnád nekem vizuálisan ábrázolni hol is található a twinport állító műanyag szerkezet? Mindkét motornál érdekelne, mert egyszerűen nem fér a fejembe hol is van..."

    Megpróbálom. Nem kettőnél, háromnál.:K Szemben állunk a motortérrel. Z10, 12, 14XEP ben az a közös, hogy a mozgató rendszer jól látható, csak valamilyen filc szerű anyag takarja. Jobb oldalon felül van a mágnesszelep (vákuumdoboz) ami a rendszert működteti. Közös bennük, hogy az EGR- től a visszavezetett gáz egy csövön vezetődik a szívókamrába, az örvénylapátok függőleges tengelyen jobbra, balra mozognak. (nyitnak, zárnak)

    A fentebb leírtak szerint működik a rendszer a Z16XEP esetében is, a különbség csak annyi, hogy itt nem a szívókamrába vezetődik vissza csövön a kipufogógáz, hanem közvetlenül a twinport szelep örvénycsatornáiba.

    Most jön a csavar.
    Azért nem látod a Z16XEP twinport szelep mozgató egységét, mert az egészet tokkal vonóval együtt 180 fokkal elfordították, így ami a többieknél felül van, itt alulra került. Ezért van a mágnesszelep is a bal oldalon alul. Egyedül ezt látni, könnyű kitapogatni. Autó alá feküdve tükörrel valszeg lehet látni az egészet.

    Z16XE1 twinport szelep, szívósor. Itt már vannak lényeges változtatások

    Az EGR-től a kipufogógáz visszavezetése az örvénycsatornákhoz, a hengerfejben van kialakítva.
    A twinport szelep egység a felső részével egybe van kialakítva, nem különálló egység.

    Most jön a lényeg: A rendszert itt is a mágnesszelep (vákuumszelep) mozgatja, és ennyi.
    Nincs semmi más állító szerkezet, ezért nem is látni semmit. Ezt úgy tudták elérni, hogy egy vízszintes tengelyre vannak rögzítve az örvénylapátok, és le, fel tudnak billenni (így tud nyitni, zárni). Ezt a tengelyt mozgatja a mágnesszelep, és ezzel az twinport szelep vezérlés megoldva.

    [ Szerkesztve ]

    Murphy fel lett véve a céghez és keményen dolgozik. Vectra B 1.8 16V ( X18XE )

Új hozzászólás Aktív témák