Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • csabyka666

    addikt

    Na, RetroDJ válaszát olvasva eszembe jutott, mi volt az enyémmel!

    teko99 kolléga írta, hogy nincs töltőberendezés a mociban. A fojtótekercs viszont a töltőberendezés része, 4 kábel jön ki belőle, ebből 2 kábel a fojtó, 2 pedig a töltő résznek kell. Szóval ha van akksi, ha nincs, ez mindenképp kelleni fog - a hátsó lámpa miatt.

    Nekem anno sorra vágta ki a Simson a hátsó izzókat, mert tönkrement a fojtótekercsem, és felszökött a feszültség a hátsó izzón. Mivel nem volt másik ilyen töltőberendezésem, simán csak átkötöttem a töltő részt (sorba a hátsó izzóval), és úgy már nyélgázon sem engedte 7V fölé a feszt. Azóta nem volt panaszom a hátsó izzóra.

    Az, hogy miért halvány az első világításod, jó kérdés, de így első körben arra gondolok, hogy a tekercs teljesítménye nem elég neki. Enyémbe pl. 6V 35/35W-os izzó van elöl, és a tekercsem is ehhez való (az értékét most nem tudom), de ha neked a gyengébb fajta tekercsed van, akkor kisebb "wattú" izzó kell az optimális működéshez, mondjuk 25/25-ös. (Úgy tudom, 15-25-35 (később talán 45?) wattos izzókkal szerelték ezeket a Simokat.)

    A trükk az, hogy a világítás ezeken a Simsonokon terheléses szabályzású, tehát úgy kalibrálták gyárilag a tekercset, hogy egy adott(!) teljesítményű izzó pont annyira terhelje le, hogy az üzemszerűen működjön. Egyszerű, buta megoldás, de legalább működik. Ha egy kis teljesítményű tekercsre teszel nagy teljesítményű izzót, akkor csak pislákol (vagy talán még a tekercs is leég), ha viszont egy nagy teljesítményűre teszel kis teljesítményű izzót, akkor erősen világít, de kivágja hamar (ez volt nálam). A féklámpa azért más téma, mert bár direktben kapja a teljes feszt, de - szerintem - beleszámolták a mérnökök, hogy egyrészt fékezésnél úgysem húzod a gázt, másrészt pedig jóval ritkábban nyomja az ember a hátsó féket mondjuk az első izzó használatához képest.

    Hú, de sokat írtam. Remélem nem tévedtem, de ha mégis, javítsatok ki.

    Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

Új hozzászólás Aktív témák