Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    Na, végignézve a dpreview-n a Raw konverziókat kicsit még többet tudunk és nagyjából vissza is igazolják az eddig látottakat. Nagyjából egy szinten van szenzorban a GX7 az E-P5-tel, különbség csak pár apróságban van.

    A nyers zajszintet gondolom mindenki szépen látja a dpreview összevetésében ehhez én se kellek. :)
    Nagyságrendileg egy szinten van a kettő, egy Olympusos képeken talán egy hajszállal kevesebb a zaj. Nem lepődnék meg ha ilyen téren a DXO minimálisan az Oly-t mérné majd jobbnak ilyen téren.

    És akkor jöjjenek az apró finomságok ami viszont már jellemzően a GX7 mellett szólnak.

    Az amit már korábban is jeleztem az itt is jelentkezik, miszerint a GX7 extrém magas iso és műfény mellett is meglepően jól uralja a kék csatornát, addig az Oly esetében a feketékben már iso6400-tól kezd elszabadulni a kék csatorna.

    Műfényes iso6400-as Raw konverzió 100% crop

    Ez számomra sokkal többet számít. Úgyhogy bár lehet a DXO majd az Oly esetében kevesebb zajt fog mérni, de ennek ellenére a GX7-nek van egészségesebb iso6400-a. :)

    Alap iso-n pedig ami feltűnt, hogy az azonos obi ellenére (az új teszt ábrával ez mostantól már az mZuiko 45/1,8) a GX7 esetében jobb az élesség és a mikrokontraszt.

    Iso200-as Raw konverzióból 100% crop

    Úgy látszik a GX7-ben már tényleg nincs AA szűrő.

    És végül a meglepi! :)

    Ugye felmerült a Pana ábrájával kapcsolatban, hogy mennyi benne a marketing és mennyi a valóság.

    A megnövelt felületű fotodiódák szerintem elég szépen visszaköszönnek a jel/zaj arányban, de ami még érdekesebb, mintha az ábra szerint a korábbiakhoz képest vékonyabb szenzor is éreztetné gyakorlatban jótékony hatását.
    Gondolok itt arra, hogy kevésbé érzékeny a szenzorra tolt obikra.

    Itt érdemes megint megjegyezni, hogy a teszt képeket mZuiko 45/1,8-cal készültek, ami nem csak egy nagyon jó obi, de itt azt is érdemes megjegyezni, hogy CA korrekció nincs ezzel az obival függetlenül attól, hogy Pana, vagy Oly vázon van éppen.
    Meg egyébként se nagyon hajlamos a CA-ra, pláne nem f/5,6 mellett.

    Na de jöjjön a lényeg, itt van az E-P5 teszt képből egy 100% crop, méghozzá az estrém sarokból:

    "Sajnos" ez egy igen jó obi, így minimálisan, de azért jelentkezik a jellemzően szenzorra tolt obik esetén, hogy a képszélek felé haladva a lapos szögben érkező fény kicsit szétcsúszik a mikrolencséken. Ez nem az obi okozta a CA, hanem a mikrolencsék "jótékony" hatása. Kicsit szétcsúszik a kép RGB-re és kicsit emiatt az élességből is veszítünk egy kicsit.

    És most akkor lássuk ugyanezt a GX7 esetében:

    Upsz..
    Érdemes egymás után nézni a kettőt, semmi szétcsúszás, remek élesség. :))

    Azaz nagyon úgy néz ki tényleg sikerült a Panának az eddigiekhez képest vékonyabb szenzort terveznie és ennek itt a mirrorless világban különösen megvan a haszna.

    Most hogy ezt láttam, szívesen megnézném ugyanezt egy mZuiko 45/1,8-nál lényegesen gyengébb obi esetében is. Például az mZuiko 17/2,8 mennyivel jobb a GX7-esen, mert az az obi pl sokkal durvábban szenved ettől a jelenségtől. :)

Új hozzászólás Aktív témák