Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bile Demon

    őstag

    Van egy házi építésű hangfalpárom, 10 éve építettem, az akkori anyagi lehetőségeimhez mérten a SAL SBX1320 és DTF12 hangszóró párosát tartalmazza, kb nettó 8 liter belül a falán tépkedett felületű szivacs van 3-4cm vastagságban. A hangváltó egy 4,7uF WIMA kondi a magassal sorbakötve, illetve még ellenállás osztó is van a magas előtt, hogy a hangszórók érzékenységkülönbségét kompenzálja. Papírforma szerint 91dB és 84dB SPL volt megadva, de a gyakorlatban nem keleltt ilyen nagy leosztás, csak kb 4-5dB csillapítás kellett (először magas hiányos volt és így lett csökkentve fülre a leosztás).

    Még azt hiszem a WinISD nevű progit használtam a tervezéshez, tudom, hogy ez a doboz kissé kicsi ehhez a hangszóróhoz. Mikrofonos méréssel (80hz körül kiemelés és f3dB 60Hz körül) de végülis nekem megfelel a basszuas amit le tud adni. Fülre megfelel a középtartomány is nem nagyon hallok doboz rezonanciát meg erős kiemelést. Ismerem a hangszóró frekvenciamenetét, tudom, hogy nem teljesen jó a közép, van abban 5-6dB hullámzás, de én nemigazán hallom. A hanfgalak elhelyezése sem ideális, meg a bútorok tárgyak is rontanak az akusztikán.

    A magassal (10kHz fölött) viszont sose voltam kibékülve, nagyon tompa és nem olyan csillogó, de azért hallgatható, középszerű, de nem mondanám kimondottan rossznak. :DDD

    Pár napja észrevettem, hogy a bal oldali hangfalban kiment a magas, már kitudja mióta ilyen. Kiszereltem és maga a hangszóró tekercselés szakadt.

    A DTF12-ről azt olvasom mindenfele, hogy nemigazán jók a vélemények, mármint nemigazán mennek olyan magasra mint ami rá van írva 21000Hz..., mondjuk én sem voltam teljesen elégedett a hangjukkal (de azért hiányzik, hogy ez sincs), szívesen vennék valami jobbat ha már úgyis kell.

    Ezeket a VISATON hangszórókat néztem ki, költésgvetésbe beleférne, bár kicsit "overkill"-nek érzem ebbe a dobozba, de ne ez legyen a gyenge láncszem.

    G20SC
    G25FFL

    A megadott frekvenciameneteknek mennyire lehet hinni ezeknél a hangszóróknál? Valakinek van gyakorlati tapasztalata ezekkel?
    A G20 frekimenete nagyon közel van az ideálishoz, nem is akarom elhinni, hogy ilyet tudnak gyártani. (Viszont ehhez nekem egy új előlapot kellene csinálnom, mert nagyobb a luk a DTF12 helyén. A G25 pont passzolna csak a rögzítő csavarok helye változik, de ez drágább is és nem is annyira egyenletes átvitelű.)

    Esetleg ebben az árkategóriában (10-15e/db) jobbat tudtok ajánlani, vagy olcsóbban hasonlót?!

    Bruhe

Új hozzászólás Aktív témák