Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#8001) shalafi66 válasza lord_devil (#7997) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Igen, erre ki akartam térni, egy jó előlap elhelyezéssel, ha nem a középvonalba kerül a hangszóró, akkor le lehet valamennyit faragni belőle, illetve az 1,0mH körüli soros induktivitás is csökkent pár dB-t.

A második kérdésre azt lehet válaszolni: ahogy engedik magukat váltani a hangszórók.

(#8002) szaszlaci válasza szaszlaci (#7996) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jól elbeszélgetek magammal.
A második részt kell nézni, a Standard Desing egy javaslat csak.
A csövet úgy veszem észre, hozzá kell adni a Physical Vb nettó térfogathoz.

Ti melyiket választanátok?
A második szám a doboz valódi, gyakorlati térfogata.

Oldalam: SoundSaxon.try.hu

(#8003) szaszlaci

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Shalafi, a Braunnál hogy kell értelmezni a javasolt 63 literes reflexet, ez a megépítési méret, vagy hozzá jön még a cső is?
32 Hz-es f3-nál.

(#8004) Bile Demon

Bile Demon
(fanatikus tag)

Van egy házi építésű hangfalpárom, 10 éve építettem, az akkori anyagi lehetőségeimhez mérten a SAL SBX1320 és DTF12 hangszóró párosát tartalmazza, kb nettó 8 liter belül a falán tépkedett felületű szivacs van 3-4cm vastagságban. A hangváltó egy 4,7uF WIMA kondi a magassal sorbakötve, illetve még ellenállás osztó is van a magas előtt, hogy a hangszórók érzékenységkülönbségét kompenzálja. Papírforma szerint 91dB és 84dB SPL volt megadva, de a gyakorlatban nem keleltt ilyen nagy leosztás, csak kb 4-5dB csillapítás kellett (először magas hiányos volt és így lett csökkentve fülre a leosztás).

Még azt hiszem a WinISD nevű progit használtam a tervezéshez, tudom, hogy ez a doboz kissé kicsi ehhez a hangszóróhoz. Mikrofonos méréssel (80hz körül kiemelés és f3dB 60Hz körül) de végülis nekem megfelel a basszuas amit le tud adni. Fülre megfelel a középtartomány is nem nagyon hallok doboz rezonanciát meg erős kiemelést. Ismerem a hangszóró frekvenciamenetét, tudom, hogy nem teljesen jó a közép, van abban 5-6dB hullámzás, de én nemigazán hallom. A hanfgalak elhelyezése sem ideális, meg a bútorok tárgyak is rontanak az akusztikán.

A magassal (10kHz fölött) viszont sose voltam kibékülve, nagyon tompa és nem olyan csillogó, de azért hallgatható, középszerű, de nem mondanám kimondottan rossznak. :DDD

Pár napja észrevettem, hogy a bal oldali hangfalban kiment a magas, már kitudja mióta ilyen. Kiszereltem és maga a hangszóró tekercselés szakadt.

A DTF12-ről azt olvasom mindenfele, hogy nemigazán jók a vélemények, mármint nemigazán mennek olyan magasra mint ami rá van írva 21000Hz..., mondjuk én sem voltam teljesen elégedett a hangjukkal (de azért hiányzik, hogy ez sincs), szívesen vennék valami jobbat ha már úgyis kell.

Ezeket a VISATON hangszórókat néztem ki, költésgvetésbe beleférne, bár kicsit "overkill"-nek érzem ebbe a dobozba, de ne ez legyen a gyenge láncszem.

G20SC
G25FFL

A megadott frekvenciameneteknek mennyire lehet hinni ezeknél a hangszóróknál? Valakinek van gyakorlati tapasztalata ezekkel?
A G20 frekimenete nagyon közel van az ideálishoz, nem is akarom elhinni, hogy ilyet tudnak gyártani. (Viszont ehhez nekem egy új előlapot kellene csinálnom, mert nagyobb a luk a DTF12 helyén. A G25 pont passzolna csak a rögzítő csavarok helye változik, de ez drágább is és nem is annyira egyenletes átvitelű.)

Esetleg ebben az árkategóriában (10-15e/db) jobbat tudtok ajánlani, vagy olcsóbban hasonlót?!

Bruhe

(#8005) shalafi66 válasza Bile Demon (#8004) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Fölösleges a Visatonnal foglalkozni, legtöbbjük a drága és nem jó kategóriába tartozik. Bár egy SBX mellé... :D Hát vicces jó magashangszórót vadászni.

Olcsón, elfogadható magasak: DX25, XT25SC, BC25.

(#8006) shalafi66 válasza szaszlaci (#8003) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

60 körüli nettó hasznossal még egész elfogadhatóan működik.

és Boldog újévet!

(#8007) Bile Demon válasza shalafi66 (#8005) üzenetére

Bile Demon
(fanatikus tag)

Köszönöm a tippet.
Ezeket a Vifa hangszórókat hol lehet beszerezni??

Azon is gondolkodom, hogy esetleg gyári hangfal, pl JBL ES20 vagy ES30. Vagy ha ezek nem érik meg az árukat akkor inkább marad a somogyis, és maaajd veszek valami kompromisszum mentesebbet költözés után.

És gyári hangfalból tudsz ajánlani valami elfogadhatót? A normális közép és magas fontosabb, mint a mély, gondolom az igazi az egy 3 utas álló doboz lenne, de nem nagyon akarok 1m-es tornyokat kerülgetni, egy 30-40cm-es dobozt meg csak odébbrakok, ha ki akarom nyitni a szekrényt (alsó 2 fiókot).

Bruhe

(#8008) pc-user

pc-user
(senior tag)

B. Ú. É. K - további békés hangfal építéssel! :)

[ Szerkesztve ]

(#8009) shalafi66 válasza Bile Demon (#8007) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Vagy kintről, vagy az audionl nevű webáruházban.

Ezeket a JBL-eket annyira nem forszíroznám, bár igazán pontos infóim nincsenek.

Régi, M21-re épülő hangsugárzók, pl. preludiumok. Hogy a 3 utas állódoboz mitől lenne igazi, azt viszont nem tudom, ilyen előítéleteim nincsenek.

(#8010) szaszlaci válasza shalafi66 (#8006) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Túl nagy doboz az. Nincs esetleg valami variáció (H2000, tied, egyéb gyártó), ami jóval kisebb dobozban hoz 30 Hz-et? Egyelőre a Harman 1260-asa nekem jobban megfelel.

Boldog Újévet neked és a többieknek is!

(#8011) szaszlaci válasza szaszlaci (#8010) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A szintén Harman GTO 804-ről mi a véleményed?
T-S alapján nettó 16 literes reflexben 27 Hz az alja, szép egyenes frekimenettel.
+kb 10 liter cső, mert az 1.5 méter :)

A kicsit magas rezonanciapont és alacsony membránfelület, ami miatt aggódok.

(#8012) fero02 válasza szaszlaci (#8011) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Milyen elvárásaid vannak a Braun-nal szemben? Nekem egy 3X literes zárt ládában van (igaz autóban), de nagyon meg vagyok vele elégedve. És ami a poén, h nincs is igazán meghajtva.

"...Nem szándékoztam eladni, de két doboz Borsodi csere tárgyát képezheti. Megélhetési alkoholista vagyok." - by TeeBee73

(#8013) szaszlaci válasza fero02 (#8012) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nekem szobában lesz! 95%-ban lényegében mozihoz.
f3=30 Hz, minél kisebb doboz, mellette jó ár.
Meg a többi: elfogadható érzékenység, ..

(#8014) shalafi66 válasza szaszlaci (#8010) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Ok, te tudod, mit szeretnél.

(#8015) fero02 válasza szaszlaci (#8013) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mozihoz nem tudtam még kipróbálni eszközhiány miatt, de biztos vagyok benne, h így is megállná a helyét. Esetleg ha kicsit nagyobb lehetne a doboz, akkor tuti rombolna, de nekem az autós felhasználás miatt nem volt szükségszerű a nagyobb láda. Meg lehet az már a hsz-nak sem lenne jó, de ez már Shalafi asztala.

"...Nem szándékoztam eladni, de két doboz Borsodi csere tárgyát képezheti. Megélhetési alkoholista vagyok." - by TeeBee73

(#8016) szaszlaci válasza shalafi66 (#8014) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ezt egy kicsit kifejthetnéd, hol hibádzik az elképzelésem!

fero02: hogy a kocsi kicsi, zárt légterében hogy érvényesülnek a szabályok, arról semmit nem tudok.
Viszont a Braun nekem csak nyitottban lenne megfelelő, mert egy 45 literes zártban 43 Hz, ennyit a mostani is tud. Jó lenne lejjebb menni.

Már csak az a kérdés, tényleg olyan lesz-e egy abszolút autós hangszóró, mint a program számolja, ha szobába teszem?

(#8017) fero02 válasza szaszlaci (#8016) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A szoba is tekinthető végső soron zárt légtérnek, csak ugye a légmennyiség más, ami mozgatnia kell.

De minek akarsz annyira lemenni? Filmekben a 60-80Hz a menő, ott vannak a nagy dübörgések, amiket sokan mélyebbnek hisznek.

(#8018) Palika71

Palika71
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok!
Az Új Év eljöttével komolyan gondolkodom azon, hogy építeni kellene egy (2db:))igazán klassz hangsugárzót.
Állókat szeretnék, 2 vagy 3 utast. A Scan Speak oldalán nézelődtem, sok szép dolgot látni ott, de komplett szettet, amihez "csak" a dobozt kellene megépíteni, nem lelek.
Esetleg tudtok valami olyan oldalt, ahol találok ilyet (meg esetleg árat is), bár az ár nem annyira szempont, hanem a csúcs minőség.
Köszönöm a segítséget!

X-akták, Miért éppen alaszka?, Battlestar Galactica, Matrix, 4400, Star Wars IV-V-VI -ezek tetszenek

(#8019) szaszlaci válasza fero02 (#8017) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Gondolom a kicsi légtér miatt jóval mélyebbre fog menni.

Ez a mostani láda megvan pár éve, 60 Hz fölött már nem igen szól. Az a 60-80 Hz nem sokra elég egy filmnél, ebben biztos vagyok.

Ha már építek egy új dobozt, akkor menjen már jóval mélyebbre, mint az előző :)
A 20 Hz-ről lemondtam, azt tényleg nehéz megvalósítani, meg értelme sem túl sok. De 30 az kell.

Azt nem tudod, a kifejezetten autós dolgoknak milyen buktatójuk van szobában használva?

Palika71: meg váltót is kell építeni, ne feledjük. Dobozt esetleg tudunk javasolni itt, de a váltó már nehezebb, ahhoz egy kicsit ismerni kell a működését.
Subvoice oldalát javaslom tanulmányozni.

[ Szerkesztve ]

(#8020) fero02 válasza szaszlaci (#8019) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Biztos van buktatója, de én inkább nem mondok semmit. Nem szeretnék hülyeségeket írkálni.

Amúgy erősítőd van hozzá? :U

(#8021) szaszlaci válasza fero02 (#8020) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az a baj, hogy ami ilyen kis dobozban jól érzi magát és szobai, az baromi drága.
Viszont nekem nem is zenére lesz, szóval..

Aha, ez van.
Nem egy vadállat, de azért nem rossz.
A régi fajta, nagyobb SAL-nál vagy 2x nehezebb.

[ Szerkesztve ]

(#8022) babicsbalu

babicsbalu
(őstag)

Hali!

Egy olyan kerdesem volna,hogy mit lehet tenni azzal,ha a 2.1es hangfalam melynyomoja (Logitech Z-4) kikapcsolt allapotban kicsit zug ? Ha fenn vagyok ugy nem zavar, csak olyankor kicsit hallhato amikor alszok es neha zavar.

Hogy oldhato az meg aramtalanitas nelkul,hogy ne bugjon ?

Udv

Szerintem ...

(#8023) fero02 válasza babicsbalu (#8022) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hi!

Az sztem a trafó lesz. De jó lenne szétszedni is meggyőződni róla. :K

Üdv!

(#8024) szaszlaci válasza babicsbalu (#8022) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A táp vagy a hangszóró búg?

Nekem is búg a trafó, ezért (is) csináltam rá egy kapcsolót a hálózati körbe.

Na megelőztek most látom.

[ Szerkesztve ]

(#8025) babicsbalu válasza fero02 (#8023) üzenetére

babicsbalu
(őstag)

Igen a trafo az :K

Namost mit is kene vele csinalnom,hogy ne bugjon ? :F

Szerintem ...

(#8026) szaszlaci válasza babicsbalu (#8025) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hát nem sokat lehet sajnos.
Ha véletlenül valamelyik lemez a trafó szélen (gondolom nem porvasmag) nem ér oda rendesen, kis szilikonnal segítesz rajta. De csak picit, mert nem tud amúgy hűlni.

(#8027) szaszlaci

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Erre az órára is megvan az aktuális legjobb választás, Audio System MX 12 Plus. Picike dobozban, rengeteg szubcsővel mélyre megy.
Mi a vélemény vele kapcsolatban?

(#8028) villamos válasza szaszlaci (#8027) üzenetére

villamos
(senior tag)
LOGOUT blog

Ezek a HA31 -ek is le tudnak menni 30Hz -re (pl. 422)-es, ha jól értelmezem az adatlapon szereplő adatokat... Vagy nem? :U Mindenesetre olcsóbbak, és az adatok is megbízható forrásból származnak... :))

[ Szerkesztve ]

(#8029) szaszlaci válasza villamos (#8028) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na de marha nagy láda kell neki. A legutóbbinak nettó 10 litert számoltam !! +még úgy 10 liter cső :))

Hát igen, az adatok hitelességét jó volna tudni, mert az érzékenység is sántít szerintem, elég rendesen.
Mondjuk Léva ajánlotta ezt, illetve egy zárt dobozos változatot.

(#8030) shalafi66 válasza szaszlaci (#8029) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

:DDD Ezt pl. már 5 órával ezelőtt tudtam. Ugyanis mindig ezt ajánlja.

[ Szerkesztve ]

(#8031) szaszlaci válasza shalafi66 (#8030) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na és jó az ajánlat?
Segíthetnél kicsit, mert megint rendesen eltévednem :)

[ Szerkesztve ]

(#8032) fero02 válasza babicsbalu (#8025) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Azt kellene még megtudni, h esetleg a felfogató csavarok lazasága miatt erősíti fel a doboz a búgást, vagy tényleg a trafó rezonál. Nem tudom milyen kialakítású a doboz, ill a trafó felfogatása, de próbáld meg azt, hogy kiveszed mind a 2 csavart, ráteszed mondjuk egy egér alátétre, vagy vmi hasonló anyagra és úgy helyezed áram alá.

Ha így nem búg, akkor kivágsz egy akkora darabot, ami nagyobb, mint a trafó alapterülete (ami rögzítéskor érintkezik a felfogató felülettel) és úgy teszed vissza, hogy a trafó alatt legyen.

Ha továbbra is búg, akkor vagy keresned kellene egy másik trafót cserére, vagy megpróbálhatod több rétegben lefújni lakkal, hátha...

(#8033) szaszlaci válasza fero02 (#8020) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azt hiszem, megvan mi a buktatója a kis légterű, olcsó autós mélyeknek, szobában használva.
Baromi érzéketlenek, ha hihetek a programnak. Mindet 120 Wattal számolom.
A Braun 8 Ohmos, így a gyakorlatban ne felejtsünk el levonni 3 dB-t!

Az a két autós érzékenységben SAL, nincs mit szépíteni.

(#8034) fero02 válasza szaszlaci (#8033) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem véletlen kell azokba annyira pumpálni a wattokat...

(#8035) Cleinor

Cleinor
(tag)

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani egy embert aki tud hangszóróhóz hangfalat gyártani?
Van egy Clarion SRQ 1720S-em amiről 3 infóm van:
Fs: 75, Qts: 0.66, Vas (Litres) : 8.7

Üdv,
M :R

"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat ugyan az. Gyakorlatilag nem..."

(#8036) fero02 válasza Cleinor (#8035) üzenetére

fero02
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ez még édes kevés információ, ráadásul ez sem biztos.

Először meg kellene méretned a hangsugárzót és csak utána lehetne bármit is mondani.

(#8037) shalafi66 válasza Cleinor (#8035) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Freeair hangszóró, autóban érzi jól magát igazán.

(#8038) shalafi66 válasza szaszlaci (#8031) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Szerintem nem.

Autósok közül olyat kell keresni, ami minél kevésbé autós szub T-S arány szerint, és 300mm alatt szinte fölösleges is gondolkodni, mert az érzékenységük nem valami sok.

Ami zavaró még általánosságban, az a magas mechanikai jóság + a lengőrendszer egészen más gondolatmenet alapján készül. De mozizásnál igazából ez sem érdekes annyira.

[ Szerkesztve ]

(#8039) Cleinor válasza shalafi66 (#8038) üzenetére

Cleinor
(tag)

Mostmár kezdek azon is gondolkodni hogy nem szenvedek velük, mert ha sikerül is találni valakit aki épít hozzá egy dobozt azt is legalább bele kerül 25-be és annyiból meg már tudok venni szerintem jobbat mint amit ebből ki lehetne hozni.

Jó az eszme futtatásom? :) :R

"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat ugyan az. Gyakorlatilag nem..."

(#8040) szaszlaci válasza Cleinor (#8039) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szerintem igen.

(#8041) Bile Demon válasza shalafi66 (#8009) üzenetére

Bile Demon
(fanatikus tag)

Gyári cuccok elfelejtve egyelőre. A DX25 jó lesz magasnak. (Ehhez új előlapot se kell csinálnom, mert bemegy a DTF12 helyére)

Arra jutottam, hogy ha már veszek jókis magas sugárzókat, akkor érdemes lenne hangváltót is csinálnom, mondjuk 2.7KHz-re másodfokú.
Most ugye a magas levágása a mélyközép hangszóróra van bízva, ami 5.5-6kHz körül kezd el esni, és aztán vissza se akar jönni, elég jóindulatú! De a közép tartomány hullámosságán azért még lehetne javítani, ha alacsonyabb keresztezési frekit használok. Kérdés a gyakorlatban mekkora frekvenciától lehet használni a DX25-öt?

A hangváltó magas részével nincs is sok gond, de a mély elé kijön mondjuk (emlékezetből írom) 660uH és 10uF, a hangváltó felépítését befolyásolja valamiben, hogy az utána kötött hangszóró igencsak induktív, 1.75mH-is?
Gyakorlatban ide mekkora veszteségi ellenállású tekercset szoktak használni?

[ Szerkesztve ]

Bruhe

(#8042) shalafi66 válasza Bile Demon (#8041) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Így nem fog működni a dolog. Számolgatással meg tankönyvi képletekkel, továbbgondolás nélkül nem lehet váltót tervezni, és a háromutasat nem lehet feldarabolni, csak egy egységként kezelni.

A mélyközép, ha az SBX13 akkor biztosan nem egyenes, hatalmas rezonáns kiemelése van 5-6000Hz körül.

(#8043) szaszlaci válasza shalafi66 (#8038) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Kezdem egyre jobban belátni, hogy megfizethető kategóriában elég rendesen egymás ellen dolgozik a hármas. Érzékenység, kis doboz és alacsony f3.

Eddig az Infinity 1260w a nyerő, de még mindig lehetne kisebb a doboz.

Nincs valami megoldás a Braunra, hogy maradjanak a jó tulajdonságai, kicsi dobozban? (Illetve az említett újratervezett változatának.)
Gondolom jóval komolyabb motor kellene neki..

[ Szerkesztve ]

(#8044) shalafi66 válasza szaszlaci (#8043) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Igazából nem kell neki semmi, szerintem ebben az állapotában jó.

A 1260-at lehet, hogy nem hozzák be, legutóbb az egyik fórumosnak nem sikerült.

(#8045) Hzaklo

Hzaklo
(újonc)

Sziasztok, elég új vagyok a hangfalépítés témakörében, szóval egy ki segítséget kérnék. 2.1-es hangrendszert szeretnék csinálni (számítógépes hangszóró kiváltására), amihez adott egy sokcsatornás erősítő és egy mélynyomó. Tehát össze kéne raknom egy 1 pár mélyközép+magas kombinációt, 8 ohmos hangszórók jöhetnek szóba, az erősítő elvileg 50W RMS tud csatornánként, de ezzel némi fenntartásaim vannak... Ja, és szeretném olcsón megúszni, nem kell high-end minőség

Szóval kinéztem egy Sony vega 13 cm-es mélyközepet (Teljesítmény: 40/80 W
Frekvencia: 60Hz-5kHz) és egy eastech magasat Eastech C2630A (Teljesítmény: 60/100 W (RMS/MAX)
Frekvencia: 1600Hz-24 000Hz ) . Ez a két hangszóró hogy működne együtt? Milyen dobozt lenne érdemes csinálni hozzá? Kell ezekhez hangváltó, ha kell akkor elég egy megfelelő kondi is?

Előre is köszi

(#8046) shalafi66 válasza Hzaklo (#8045) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Lehet, hogy sikerült kicsit túl olcsón megúszni, ezek olyan hangszórók, amikről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni.

(#8047) shalafi66 válasza shalafi66 (#8044) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Kicsit kiegészítve: itt persze az volt a szempont hogy nagyjából a középutat találjam meg mélytartomány pontossága, dobozméret, terhelhetőség, és alsó határ között. Neked a mozihoz inkább egy másféle arány kellhet.

(#8048) Hzaklo válasza shalafi66 (#8046) üzenetére

Hzaklo
(újonc)

Akkor még érdekelne a hangváltó, hogy az kell-e ide, illetve elég-e egy megfelelő kondi a magashangszóró elé?

Magassugárzóról egy kép http://n2.vatera.hu/photos/30/62/e2b_1_300.jpg

(#8049) szaszlaci válasza shalafi66 (#8047) üzenetére

szaszlaci
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hát igen, vágjon mellbe, kiemelés nélkül. Pontosság nálam másodlagos lesz.

A 1260-atszerintem nem kell behozni.
Amazonról tényleg nem szállítanak ide, pedig jóval olcsóbb ott..

Bár a két frontot kellene előbb megcsinálni. Gondolom még készül a 620-as.

Hzaklo: ezt a magasat mintha hallottam volna, nem megy el túl soká. Függetlenül mondom attól, hogy papír.

(#8050) shalafi66 válasza szaszlaci (#8049) üzenetére

shalafi66
(PH! addikt)

Másnak is ajánlottam a HE-n és nem volt belőle készlet, de nem is tudtak szerezni. Inkább kérdezz rá.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.