Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz ZIL #18100 üzenetére

    A Monacor hangszórók többsége kínai gyártású, olcsó távol-keleti termékek, egy ráragasztott piros-fekete címkével. Ugyanazt csinálja mint a SAL, vagy a többi hangszórókereskedő, amelyik itt-ott összevásárol mindenféle hangszórót, majd egy nem elhanyagolható árréssel eladja. Ezért a hibák-problémák is hasonlóak/azonosak. Nagyok gyártás eltérései, jellemzőek még sajnos a szerelési-központosítási hibák is, főleg a magashangszórók veszélyesek ebből a szempontból.
    A mérések nehezen értékelhetők, többségük az adatlapokon elavult, vagy egyszerűen kitalált adatokat tartalmaz, nem lehet igazán komolyan venni, sok a túlzás-szépítés. Ezekből az adatokból kiindulva semmit nem lehet tervezni.
    Persze egyetlen hangszórónál sem lehet csak az adatlapból kiindulva dolgozni, még akkor sem, ha az 100%-ig pontos. Ezen a módon nem működik a hangsugárzótervezés.

    Annyiban biztosan igaza van Turbinának, és Feronak, hogy az eredeti elképzelésben említett 100mm-es hangszóró semmivel nem jobb a két olcsó Sonyhoz viszonyítva, nagyjából azonos színvonal, és amíg nincs meg a kellő ismeret-tapasztalat, addig talán jobb is lenne olcsó hangszórókon gyakorolni, kellő odafigyeléssel és munkával azokból is sokkal jobb hangsugárzó készíthető, mint egy drágább, de meggondolatlanul választott hangszórókészlettel, figyelmen kívül hagyva a hangsugárzótervezés szabályait, alaplépéseit.

    Szerintem a célravezető megoldás nálad még mindig az lenne, ha egy mások által már megbízhatóan tervezett, dokumentált, utánépíthető hangsugárzót készítenél el, sok későbbi nehézségtől problémától kímélnéd meg magad, és talán a sikerélmény is nagyobb lenne. Persze ideális esetben ezeket is illik meghallgatni, ha van rá lehetőség valahol, valakinél, mielőtt nekiállsz a megvalósításnak-vásárlásnak.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák