Hirdetés
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Hobby elektronika
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbalazs14
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 7950 kártyám (referencia nyákos). Jelenleg gépbe rakva fekete képernyőt produkál. Ez előtt, mikor még működött, akkor idle-ben és kis terhelésű játékban jól ment, nagy terhelésnél 78C° körülre melegedett, majd percek után fekete képernyő. Közben pedig a hőmérséklet szenzor helyenként elszállt, 0 C°- ot mért akkor, ventik maximális fordulaton. A GPU-Z ASIC quality-je közben nagyon magas volt, 96%.
Visszahozható még az életbe vagy csak gpu csere segít? -
Jocy
aktív tag
válasz
Winchester95 #39749 üzenetére
Ez kártyafüggő, nincs két egyforma, neked kell kitesztelni.
Attól is függ, milyen magas órajelet akarsz.
Nálam az 1.1GHz-hez 1175mv kell mivel alacsony ASIC-os.
Volt itt olyan tulaj, akinek 1V-on ment ugyanennyit. -
bakosadams
csendes tag
válasz
Malibutomi #39396 üzenetére
En egész tűrhetőnek mondanam. Az En kártyám 86% Asic minőségű igy durván alul lehet feszelni. Mx4 ujrapasztazas+alulfeszeles csodákat tud tenni
-
4264adam
veterán
válasz
norbert1998 #39233 üzenetére
Asic: GPU-Z fejléc jobb gomb
Akkor nem piszkálom tovább. 1075/1575-ön is kiválóan megy. 1100-on alap feszültségen (1.144V) nem jó. Bios-t nem akarom piszkálni "Egyenlőre"
-
4264adam
veterán
válasz
norbert1998 #39231 üzenetére
Kinek mennyi az ASIC értéke 7950-en?
Nekem 63.8%
AB : Memóriát 1575 felé nem engedi húzni akkor mi alapján járnak példányok 1700 körül?
-
HSM
félisten
válasz
Habugi #37550 üzenetére
Jól emlékszel. Nagyon jó cuccok voltak, 7970 TDP limit, 7970 VRM, 7970 hűtő.
Aztán szépen olcsósították azokat is, ment a levesbe a 7970 hűtő és TDP, kisebb került az újakra. Én a régit 1200Mhz-re tudtam húzni.
Persze, ott már szegény 80% ASIC_os csip zabált, mint a disznó. De jól hűtve piszokul mentek. Ez a nagy előnye a szivárgósabb, torkosabb csipeknek, ha extra hűtést teszel rá, nagyon tuningosak, persze, arcpirító fogyasztás mellett.
-
zack
nagyúr
Kicserélték a hibás 7970 Lightning-ot. Most üzemeltem be, a 3 év gari újra indult, kíváncsi leszek.
ASIC quality 63,5%. -
HSM
félisten
Elvileg ez jó pedig... Ezzel el kéne induljon, ha amúgy jó a BIOS, rávaló. Megpróbálhatod csökkenteni, mondjuk 1,1V-ra, vagy 1,05V-a, de valami nem teljesen oké a kártyával, a Vapor-X 280X-em pl. 1,2V-al indult, 1070/1550Mhz-en, gond és extrém pörgés nélkül... Szinté 6x% ASIC.
-
sg22
senior tag
Ja beleneztem, 925 mhz 1375 mhz 1175 VDDC gyari alap erteteken bootol.
Megtudnam ezt valtoztatni csak nem vagom h mire ASIC 64% a gpu z szerint -
Stonerice
őstag
Az is lehet hogy túl jó a vga-d ASIC értéke és a megszokott fesz túl sok neki boot state-ben ezért sokkal jobban melegszik.
Bár úgy tudom a boot state feszültséget nem engedi módosítani az általam ismert program.
Akkor az asic átlagos. Egyébként a GHZ editionok mennek akkora feszen én úgy gondolom.Próbáld meg az alaplap biost is frissíteni.
Vagy más gépben kipróbálni. -
fatal1ty1984
őstag
válasz
juve600 #36600 üzenetére
az a boost edition biztos nem a legjobb 7970-esek ami az aláirásodban van. a legjobbak a referencia kártyák voltak és pár egyedi hütös ami még referencia nyákot használt,mint pl az én fekete nyákos dual-x-em
asic 83.1%
GPU - 1Ghz - 0.86mv
- 1375mhz - 1.258mv
mem - 1860mhz a végefüt mint egy kazán az tuti,kellett is rá a full cover blokk a lég helyett,viszont megfordult nállam pár referencia darab és 90%-a vitte az 1300mhz-et
-
weri
senior tag
Nekem ennyit tud :d
http://imagerz.com/QBZPDktvAwMDUA9NFgVQ
BF4 alatt max 80°C VRM is szinten. ASIC 83.6% -
fatal1ty1984
őstag
kiváncsiságbol megnéztem az enyémet 1ghz-en mennyin képes menni. furmárk alatt 0.86-ig jutottam el ugy hogy trixxben 925-re tettem.szoval 0.87 a valos amire az enyém le droppol,igaz 1350-t is 1.252-el tolja
83.1% asic szoval elég nagy szivárgásu ezen a chip,ami egyrész jo tuningnál viszont nehezebb hüteni mint a kisebbeket sokkal. -
HSM
félisten
válasz
lowzor #36083 üzenetére
A Toxic is műanyag, a Vapor-X is, mégsem rezonálnak. Egy Vapor lett rezonálós nálam kb. 6 hónap intenzív használat után, újrazsíroztam (max 10 perces meló), azóta is hibátlan.
Amúgy megcsináltam a tesztet [link].
Annak ellenére nyertél valószínüleg hangban, hogy az Asus-on az 1800rpm legalább 2000-2500rpm-nek felel meg mondjuk a Toxic-nál, mivel az Asus-on vastagabb, nagyobb légszállítású példány van.
Ugyanakkor érdekes, hogy (#36078) Garsza-nak az eredménye már közelsem olyan rózsás.
Pedig tuti nem a magasabb feszültségigény miatt van. (Amelyik csip többet kér, az azonos feszen kisebb fogyasztású szokott lenni, ASIC Quality függő dolog ez.)
(#36089) Garsza: Asus 280X: [link] 7970: [link]. Hasonló, de más.
-
HSM
félisten
válasz
PAUBEN #35497 üzenetére
Akkor nem csoda, hogy 1050-1100 között vége. Sok karinak viszont 1,2-1,25V az alapfesze, azok nem csoda, hogy 1150-1200-at is mennek így alapfeszen. A tiéd is menne, de akkor már nem maradna ilyen szép hűvös és halk.
Az az 1,125V szerintem a legjobb középút ezeknek a kariknak, amikor már igen szépen megy, de még nem eszik sokat.
(#35498) Petyyyyy: Semmi akadálya. Én is 1,1V-on és 1000/1450-en használom a Vapor-X-em, a gyári 1070/1550Mhz és 1,2V helyett, az is hasonló ASIC. A Matrix-nak talán még ennyi sem kell, az kevesebbet droppol.
Nekem az a 7% sebesség megéri, hogy síri kuss legyen a pici ventilátorzaj helyett. -
HSM
félisten
válasz
PAUBEN #35495 üzenetére
Az lehet. De sokat nem mond az alapfesz, a régebbi kariknak általában jól lőtték be, míg az újaknak általában túladagolták.
Tehát alapfeszen az újak általában jobban mennek, hiszen magasabb a feszük, de cserébe alapon jóval hangosabbak és melegebbek.
Egyébként HWiNFO mennyit mutat fesznek? GPU-Z ASIC-nak? -
HSM
félisten
No, akkor végre mehet a masina. AZért vigyázz, a VRM a VGA-n nem lesz erősebb a táptól, szóval okosan.
(#35453) Maotun: A melegedésnek sokmindenhez köze van, ASIC, üzemi feszültség, hűtés, levegő hőfoka a kari körül....
74 fok teljesen jó, ha a VRM se sokkal melegebb.Nyilván, ha szét akarod tuningolni, akkor érdemes lehet hűvösebbre hűteni, máskülönben nem.
-
HSM
félisten
válasz
Maotun #35093 üzenetére
Attól, hogy az ASIC átlagos, az 1200Mhz se rossz eredmény, volt olyan 7970-em, vagy 280X-em, ami 1125-1150-et ha ment nagynehezen...
A tiéd meg 1300-at... A nagy ASIC hiába kér kevesebb feszt és megy nagyon jól, ugyanannyival többet is fogyaszt, szóval sokkal előrébb nem vagy vele....
Persze, a 290 gyorsabb GPU, de drágább is... Mondjuk nekem pl. a Sapphire Tri-X verziója nagyon szimpi belőle. -
Maotun
őstag
válasz
fatal1ty1984 #35088 üzenetére
asic 63 ez most jó vagy mellé nyultak mikor "válogatták"?
-
HSM
félisten
válasz
ricshard444 #35084 üzenetére
Picivel több kell hozzá azért... Ha alacsony ASIC, akkor 1,3V-on se fog egy sima karin 1300-at menni léggel, ha pedig magas, akkor a VRM nem fogja bírni 1,3V-on, és azért kakil be... Ezért jó a Matrix/Toxic, meg a régi Lightning, nyugodtan megküldheted magas ASIC-al is az 1,3V-ot, bírni fogja.
Bár elmondható, hogy valóban, a GPU-k nagyobbik fele, ami alacsony ASIC, ott nem sok haszna ezeknek az amúgy szuper kariknak. Ezért is csalódtak ezekben sokan. -
HSM
félisten
válasz
Petyyyyy #35040 üzenetére
Nem.
Pl. a refi Asusom is 1,17V gyári feszű, pedig tök sima, 925/1375Mhz-es példány.
Gondolom, nem véletlen adnak neki ennyit, hanem, hogy a gyengébb csipek is bírják.
Aminek árthatna a magas fesz, az a VRM, ha magas ASIC a csip, de az bírja erővel a Lightningon, így nem aggódom. -
HSM
félisten
válasz
Sontir Fel #34965 üzenetére
1150/1600 alapból.
Nekem kettő van, egy 62 és egy 67% ASIC, a gyári 1,256V-ról az AB csak 1,3V-ig engedte, ott röhögve szaladt mindkettő 1200/1700Mhz-et. A 67%-os asszem 1200/1800-on is stabil volt, míg próbálgattam. De nem sokat mentek így, de addig fagyás, vagy képhiba nem volt. Én jobban preferálom őket 1000/1450-en, alulfeszelve járatni, úgy kellőképp síri kussban mennek. -
HSM
félisten
válasz
KAMELOT #34951 üzenetére
Igen 72Hz-en, meg 50hz-en is csinálja.
Mondjuk csak filnél használom ezeket, arra az időre meg nem izgat.
(#34952) Sontir Fel: Az nem lehet, hogy gyárilag se volt 100%, és most kezd el mondjuk egy patch után kijönni? Sose szokott szerencsés lenni így kicentizni a GPU-t, hogy írtátok, volt olyan Lightning, ami 1180-at se ment semmilyen feszen.... Nekem két 280X Toxicom van, az egyik vacak 62% ASIC, és még az is megfutja az 1200/1700-at 1,3V-on, igaz, csak fél órát nyúztam úgy, elég nekem a gyári 1150/1600 is 1,256V-on...
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
fatal1ty1984 #34811 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984 #34696 üzenetére
Szerintem az Asus Matrix és a Sapphire Toxic sokkal jobb az extra refnyáknál is. Persze, te belenyúltál egy brutálisan jó példányba, de ilyen szerencséje keveseknek van.
Ugyanakkor nálam van 2db 280X Toxic, mindkettő elég középszerű 61-2% ASIC-al, és megugorja mindkettő az 1200/1800-at 1,3V-on.... Bele se merek gondolni, egy 70-80%-os csippel mit művelne ez a NYÁK.... -
-
zack
nagyúr
Az már többször bebizonyosodott, hogy az ASIC nem sokat jelent. Volt erre is, arra is ellenpélda itt a topikban. Szóval de. Az összes kártya lutri. Nagy a szórás. Az biztos, hogy a Lightning felépítéséből adódóan amit bír, azt évekig bírnia fogja a gondos tervezés miatt.
A sima 7970-ek meg ki tudja meddig...Lehet az első tulajnál hibamentes 1 évig, eladja, aztán a második tulajnál fogja magát összefosni. Mert nem úgy lett tervezve hogy a tartós 1200 Mhz-et esetenként az 1250-1300 Mhz-et évekig bírja. Nem véletlen adja az MSI 3 év garival.
De szerintem ez az 1170-1180-1190 ill. az 1200-1250Mhz közötti különbség már elenyésző még bench szinten is. Ghz Edition gyári órajeleihez képest jelentős már az 1170 is. +17%.Eredeti áron nekem sem kellett volna. Viszont így, hogy még olcsóbb is volt, mint amennyiért annó a PowerColor 7950 került, így mindenképpen nagyon jó vétel volt. Jövőre nem kizárt, hogy lecserélem egy 290 vagy 290X-re, de egyelőre BF4-ben mindent max-ra tolva 1080p 70-80fps van, ami több mint elég, és nem zuhan be. Ennél gépigényesebb játék meg jelenleg nincs. Ameddig 1080p-t bírni fogja maxon addig maradni fog.
-
HSM
félisten
válasz
radi8tor #34121 üzenetére
Pontosan erre gondoltam.
Plussz ugye a Nitrós BIOS a kikapcsolt energiagazdálkodással.
(#34122) zack: Pontosan. Viszont az eredeti árán a lutrinak drága volt ez a villám, erre gondoltam.
Legalább ASIC szerint válogathatnák, hogy a magasabb szivárgású, általában tuningosabb csipekből legyen. Ehhez képest ilyen 60%-os Lightning, vicc.
Legalábbis, az eredeti árán, nem a készletűrítősön, persze.
-
gyuszaa
őstag
Fejlemény az olcsóbbított 19-20G-s dual-x felől.
Hiedelmekkel ellentétben könnyűszerrel állítható a feszültség fel, le a szokásos tartományban 1,3v-ig.
De! Csak akkor nincs megkötve a kezünk, ha boost mentes biost használjuk, mert ott tényleg 1,25-ön üzemel és feljebb sem lehet venni trixxben.
(Bios kapcsolót benyomva kapjuk a boost mentes bios-t) Boost-os biosnál érdekes, mert itt is megkapta a refrencia 7970 tdp-t (sőt..) konkrétan 175W és 280W között mozog a powerlimit.
6 fázisú NCP4206 szabályzó van benne, mint az olcsóbbított zöld csíkos 7870-ben tudtommal (+flex).
Viszont a boost mentes bios ugyanúgy 925 Mhz, csak a tdp 140-210 W között van. (Ami nem gond, 1 perc alatt ezen módosíthatunk). Itt a powerplay-nél 1,094-es vddc szerepel, viszont trixxben 1,169-ről kezd.
Elpida ramos, 67.7%-os az asic értékűt fogtam ki. A kártya csendes az alap profillal (tényleg a dual-x azonos fordulatszámon halkabb mint a vapor, de kevesebb is a légszállítás.)
Itt egy 12 perces valley +20% powertune, boostos bios-al :
Vrm-re +7fokot kell mérni a gpu hőmérséklethez képest, ennyit mutatott az infrás hőmérő (67).
Extrém terhelésen, mint a (régi brutál kombustor)-nál 15-17 fokkal több mint a gpu hőmérséklete, szóval itt 67 fokos gpu körül nyaldossa a 85 fokot, ami nem vészes tekintettel erre a terhelésre. Vapor itt is tarja az iramot, extrém terhelésen csak 5 fok különbség van általában a vrm és gpu között.Valley 15 perc, +20%-on, boost mentes bios :
Itt is érvényesül a +8 fok a vrm-re.
Jöjjön a lényeg :
Megnéztem mit tud, 1100 volt a kitűzött cél, magas asic q révén 1218mV-ot kér, memóriát meg felcsaptam 1500-ra. (1150 biztos kisajtolható belőle használható érték között, de ezzel nem foglalkoztam már)
(Eredmény régi 13.6-os beta catalyst, az a pm2 meg valami bug, mert nálam aztán biztos nem pörög semmi így).Nem kazán itt sem a vrm, szokásosan +7-8 fokot mértem, viszont eléggé betérdel terhelés alatt ha megnézitek, ezért is ennyi a hőmérséklet, de stabil itt, az a lényeg, és nem hangos.
Konklúzió :
Lehet finomhangolni ezt is trixxel, és belököm és megy kategóriára sem rossz, ha nincs kedve ezzel foglalkoznia egy átlag felhasználónak.59-ért 1 hónapos, rendes bolti garanciás, megtartom, és építek egy cf körülményt kíváncsiságból.
Btw. komoly ez a seasonic belsős xfx, lefutott a 3dmark fire strike gond nélkül :
2 kártya 1100/1500 + fx8320 4,4Ghz-en:
http://www.3dmark.com/3dm/1719279Graphics score duplázódott, pedig 4×-es a csati így, gondolom ez a vram-nak is köszönhető, régebbi kártyáknál más lenne a helyzet.
Memóriák fekete gap pad-et kaptak
Van egy kis mini borda (ha jól tudom a VTT/PLL-hez felelős részlegnek)
Vrm borda karcsúbb.
-
zack
nagyúr
válasz
daveoff #33317 üzenetére
Oké. Csak így, hogy nem is biztos a kártya a hibás, nehogy rosszabb legyen amire cseréled...Mert benne van. Nálam 65% ASIC példányt cseréltek és lett belőle 70%. De a cserében ez benne lehet fordítva is.
(#33318) odorgg
Kizárt dolognak tartom, hogy az Asus-ok is xarok lennének. Szerintem valami a driverben nem tetszik nekik, mivel messze vannak a referenciáktól szinte mindenben. Aztán a kettő, a driver + BF4 már sok...
Nálam Crysis 3 alatt semmi hiba. Tehát a drivert akkor majdnem biztosan ki is lehet zárni, és marad a BF4. -
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #33260 üzenetére
OKé, oké, de a régin még a régi revíziós GPU volt, abból sokkal több magas ASIC volt.
Azonkívül asszem azon más feszültségszabályzó is volt. A Ghz GPU-knál tök általános ez a 60-65%-os ASIC...
-
Motion_Blur
félisten
válasz
fatal1ty1984 #33257 üzenetére
Az enyém biztos hogy bontatlan volt. És a lehetőségekhez képest úgy is küldtem vissza hogy az eladható legyen. És milyen jól tettem... túl szép lett volna ez a 80K-s árcédula, negatívum nélkül. Na meg az se véletlen hogy kivétel nélkül szinte az összes mostani occsósított példány 60% körüli ASIC-al rendelkezik, a régebbi darabok meg 80+osak jellemzően.
-
Motion_Blur
félisten
Én elvittem a kártyámat egy barátomhoz, akinek szintén Lightningja van, a non-BE változat. Az még 80%+ ASIC-os, nem 60... az a kártya nem is hibázik. Beraktuk mellé az enyémet CF-be, jobb felső sarokban egyből villogott a kis diszkógömb... szerintem a BE kártyának túl magas órajeleket adtak, és nem válogatták (tesztelték ki) a GPU-kat hozzá. Maga a kártya nagyon jó, hűvös és halk is. De az hogy nem viszi az alapórajelet... nálam a végét jelentette a történetnek.
DroiDMester-nek teljes mértékben igazat kell hogy adjak
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Rabbitf_24 #32982 üzenetére
ASIC mennyi nálad? Nem mintha számítana, de nekem a 60% nem sok jóval kecsegtet...
Kérdés: 8 napban álljak el a vásárlástól és várjak 1 hónapot a zsére, vagy 3 munkanapban vigyem vissza és gariztassam? vagy mindenképpen 1 hónapot kell várni a pénzre? (és ha ráfizetnék drágábbra?)
-
zack
nagyúr
70% ASIC, tehát alacsonyabb mint az előzőnek. Viszont alapfeszen viszi a GPU az 1200-at. Rohangálós napom lesz, de majd alaposabban megnézem ha hazajöttem. A kezdet nem rossz.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #32476 üzenetére
Rosszul írtam... Magas ASIC-ot akartam írni.
Alapvetően az ASIC nem garancia a jó tuningra, de mivel kisebb fesz kell nekik sokáig, az adható max feszből tovább szoktak eljutni.
Nekem a régi Dual-X 7970 volt 58% ASIC, és 1150-et szó nélkül ment 1,256V-on. Esetleg amit meg lehet próbálni, hogy jobban feltekert hűtő, esetleg 1,28V adása, esetleg kisebb fesz adása... Mennyi a valós fesz amúgy, amit kap terhelve? Valami ilyesmi képre gondolok... [link]
Itt nekem 1,22V vol beállítva, és 1,147V-ra droppolt. -
deadwing
addikt
Ez az ASIC/tuning dolog mennyire biztos?
Csak mert nekem iszonyat alacsony, 61.7% és mégsem tudom feljebb húzni a vaporx 7970-em mint 1050... Feljebb feszelni mondjuk nem próbáltam, valszleg nem is fogom, mert a gyári fesz is 1.25V...
Mit tehetek még mondjuk 1150-hez vajon? Gondolom nem sokat -
HSM
félisten
válasz
gyuszaa #32467 üzenetére
Az magas ASIC-al igen jó kilátások elé nézel tuningban, viszont ésszel szabad csak neki a feszültséget adagolni, mert hamar torkos lesz.
Amire viszont vigyázz! Ne fusson egyszerre a HWiNFO és a GPU-Z! Pontosabban ne fusson tetszőleges egynél több program, ami a GPU VRM adatait (valós fesz, VRM hőfok, minden, amit a HWINFO-ban nem az "Ati Internal" szenzornál látsz) olvassa, mert az I2C buszon történik, és ha két feszültség-leolvasás pechesen összeakad, akkor abból könnyen lehet maximumra húzott GPU-fesz...
Szóval, ezt jobb elkerülni.
A kombustort amúgy még gyárilag is elég szépen bírta.
850Mhz-en viszont tényleg vétek járatni...
Kb. 1Ghz köré húzva még nem fog sokat fogyasztani, de masszívan méggyorsabb lesz.
[ Módosította: radi8tor ]
-
gyuszaa
őstag
Én is nagyon remélem.
Pénteken átvettem, tegnap este jutottam gépközelbe csak, ment egy szűz windows, aztán nekiálltam végignézni mi a helyzet alapon.
Halk és hűvös (
egyelőre), megint belenyúltam egy nagy szivárgású chip-be, 81%-os az asic.
Hynx memóriás példány, dupla 8 pines v2 kiadás.Alap, boost mentes biosnál 1125 mV, boostos biosnál 1250 mV az alapfeszültség 950-hez.
Csak a kombustorral játszottam, meg a valleyval, direkt nem nyúltam semmihez :
Fix órajel, gpu kihasználtság viszont cserébe ugrál. 1,020 körüli droppolt érték.
Itt már a kihasználtság, és az órajel is ugrál ebben a felállásban.
Jól lekövethető a képekről minden érték változása, valleyban +20 powertune-on meg volt normálisan a gpu kihasználtság, és a fix órajel is mindkét biossal.
Boost mentes biosnál :
130 és 195W között van a power limit, nem túlozták el, megváltoztattam 186 és 280W közé a keretet, és minden rendben lett : [link]
Máshoz nem nyúltam, maradt az alapfesz 1125 mV. Így már mindent tart fixen ahogy kell.Szép lassan emelkedik a hőfok terhelés alatt. Biztos van itt tartalék, vétek lenne ilyen fos órajelen használni.
Sajnos ma sem lesz időm megnézni milyen képességekkel rendelkezik, hétfőn ráfekszek.
(#32461) zack
Más böngészővel is fennáll a probléma? Gondolom firefox, többen is jeleztek már ilyen problémát 78××-nél, hardveres gyorsítást próbáld meg kikapcsolni.
-
fatal1ty1984
őstag
olvasgatom pár napja mivan a lightingokkal,hát megmondom öszintén,hogy nemesek hara attol,hogy gyári fesszel mit mennek a karik.nekem az a 1.25 már elég soknak tünik 1150-1200mhz-hez. a ref nyákos sapphire-t letolom kereken 1-re és ugyis végigtolja 1150-en simán bármelyik benchet vagy játékot+iszonatos nagy szivárgásu mivel 83.1 asic a chip és 1.3-ra állitott fesznél is ledroppol 1.2-re
ott viszont 1325mhz-en megy már alapfeszes ramokkal amik 1800mhz-re vanak belöve. annyi biztos ,hogy nemrosz kártyák föleg mostmár ilyen baráti áron+nincs azzal a hütéssel semmi baj,nekemis volt ilyen és egész kellemes hangja van
-
deo1977
tag
Hali!
Nemrég kellemes áron hozzájutottam egy asus 7970 dc2 top-hoz, minden királyság DE pár napja gondoltam megnézem 1100 felett mit megy (metro-nál már beesek 30fps alá).
Alapból persze lock-os, de gondoltam hogy cmd winflash unlocked után matrix biosal 1.2x V-on 1200 körül mennyit javulok... aha ez a TOP modellteljesen fesz záras, kipróbáltam vagy 8-féle biost de egyikkel se megy
kékhalálok bootoláskor, asus oc biosal sötét kép...
1120-at viszi alapon 1.17V (még a +20%-ot se kell rátenni) de feljebb állitani nem lehet sehogy sem (asus gputweak, Trixx semmi). 77.5%-os ASIC van, nem melegszik (71C volt a legdurvább 2óra metro 2033 3D játék után).
Az is érdekes hogy gpu-z szerint terheléskor 1.17V jelez folyamatosan, a legújabb asus gpu tweak pedig1.078-1.082 mér/mutat...
Megéri szenvedni 1200Mhz-ért? Igazából +4-5 fps kéne csak és elégedett lennék
ElQre is köszi!
Deo -
HSM
félisten
10Mhz volt a GPU tuningpotenciálja?
Ilyet se láttam még....
Tuti nem segít semmi, feljebb tekert hűtő, hőfokok amúgy rendben? Egyáltalán a gyári 1150-en stabil?
ASIC?
(#32280) gyuszaa: Reméljük jól fog menni. Az alap nagyon jó azon a kártyán, ugyanaz, mint a 7970-eken is, nem spórolták el.
(#32295) wagi: Azért nézd meg, nem-e monitor-gond...
(#32296) akoska07: Ha nézegetsz 290X teszteket, szinte mindegyikben van ilyen felbontás vagy hasonló, illetve ha 7970 nem is, de 280X biztos. Annak az eredményét szorzod/osztzod a tervezett órajelhez képest és már van is egy rakás eredményed.
Amúgy én a ROP kapacitás miatt aggódnék picit akkora felbontáson, de a tesztek mondják majd meg a tutit, no, meg hogy mit is várnál a cucctól. -
HSM
félisten
Mondjuk ahogy én is futtattam. ExtremeHD preset, csak ablakban (kiválasztod extreme hd-ra, utána custom, ottmaradnak a beállítások, és kiveszed a pipát a fullscreenből), VGA pedig max power limittel, alulfeszelve. Nekem az jó, ha úgy lövöd be, mint én, 1000/1450Mhz minimumfesz vagy 1125/1575 minimumfeszen, amelyik szimpatikusabb.
De ugye a stabil, nem szemetelő minimumfesz nálad nem biztos, hogy annyi lesz, mint nálam. Enyém 60% ASIC, és 1,1V-ot álllítottam be neki 1000/1450-re és 1,22V-ot 1125/1575-re, bár utóbbin még lehet, hogy lehetne picit finomítani lefelé, bár ha jobban belegondolok, ez az elsőre is igaz... -
Zsohi
őstag
Visszakaptam a kártyám a Gigabyte-tol. A kezdeti nehézségeket nem figyelembe véve, mikor a BIOS frissítést akarták rámtukmálni, hogy az majd megoldja minden problémát... Mindent baromi simán ment, elküldtem és vissza kaptam 3 héten belül. A kártyán a hűtőborda az új, a műanyag burok a 3 ventivel a régi kártyáról származik és a nyákot illetve a gpu-t rejtély fedi, mert az nekem teljesen ugyan annak tűnik(látszatra és az asic is megegyező). Figyelembe véve, hogy a kártya problémája a gigantikus feszültség drop volt, ami rendszerint egyet is jelentett a játékok összeomlásával, nem tudom hogyan sikerült javítani. Viszont most tökéletes és a gyári 900mhz-et simán viszi ugyan azon a feszültségen, ami 1,0xxV terhelés alatt ~0,976V.
Tuning még nem volt, de ami késik az...
-
HSM
félisten
"A nagyobb fogyasztás nem értem miért lenne furcsa, mikor nagyobb órajelen és feszültséggel ment a kártya?"
Ez rendben is lenne, csaképpen akkor miért csak 160FPS-t produkált?
Ha azt veszem, hogy az enyém 1Ghz-en csinálta a 164-et, akkor a tiédnek 1070-en 170-175-öt kellett volna csinálni, nem pedig 160-at. Én a produkált sebességhez hasonlítom a fogyasztást, máskülönben nem sok értelme lenne nézni, a Logout tesztemben se véletlenül csináltam így. Azonos órajelen és feszültségen pl. a 7950-em 30-50W-okkal is többet eszik, mint pl a 70-esem... Ugyanis a villamos teljesítmény ugye P=U*I, de ugyanakkor a karin átfolyó áramerősség függ a feszültségtől, a GPU hőfokától és itt jön a csavar, a kártya szivárgásától. A 7950-emen pedig egy nagy szivárgású csip van, ami remek alacsony feszes működést tesz lehetővé, egy OC bestia a dög, a világból ki lehet tuningolni, ha meg bírnám hűteni, 1200 felett is menne az tuti, de a dolog árnyoldala, hogy többet is zabál tuningolva, mint a 7970-em, pedig jóval alacsonyabb feszen működik, és mégis, a fogyasztásmérő nem hazudik.... Cserébe a 70-es még gyorsabb is persze, miközben kevesebbet eszik...
És amiről regélek már hetek óta, hogy itt gyengítettek a korábbi két 7970 típushoz képest a specifikációkon, azaz a fogyasztáson. Így jelentős költségmegtakarítást tud az AMD elérni, mert nem kell 7950-ként eladni a nagyobb fogyasztású csipeket letiltott számolókkal, hanem mehet sokkal több 280X-nek... Marketing szempontból is jól mutat persze, hogy akár 1Ghz az órajel, azt le se kell írni, hogy csak 850Mhz boost nélkül....Ja, és persze, sokat köszönhet ennek az új olcsósított árcédula.
A feszültség, amin ment a teszt amúgy igen hasonló volt.
De nálam is csak a VRM hűtés miatt pörgött annyit a kopter, abból tehettek volna nagyobbat a karira, ezt már korábban is írtam. Persze, játék alatt 1Ghz-en alulfeszelve a 70 fokot se érte el a VRM, 2000-2200RPM körül. GPU ilyenkor 60fok alsó fertályán.
Amúgy a csatalyst/beállításaim már ismered, OGL3-ban ment, meglestem, és win7 64bit SP1.
Jut eszembe, "ASIC quality" mennyi nálad a 280-on?
-
HSM
félisten
válasz
Maotun #31246 üzenetére
Lehet, kívülről nagy a házad, de belülről eléggé ódivatú, kevéssé praktikus az elrendezése.
Nálam pl. így fest a ház a belülről [link], igaz, a 7950-em csak 27,5cm hosszú, de beférne még legalább egy 10-15cm-el hosszabb is. Amúgy bár az én példányomból kiszedtem a winyókeretet, de ilyen hosszú VGA mellett is beférne még 3 winyó, így: [link]
Egyébként figyelj oda a szellőzésre, mert egy 250W-os kártyát tettél be egy igencsak pici helyre, nehogy túlmelegedjen, vagy túlmelegítse maga körül a lapot, hangkarit. Mert akkor az élettartamcsökkenéseken bőven bebuknád, amit a házadon megspóroltál.(#31249) Fail3D!: A tiéd nem Matrix, ott a baj.
(#31250) Whit3Rav3n: Várható volt, hogy a korábban jócskán drágább karik esetében az árcsökkenést valami módon megpróbálják majd visszahozni a gyártók....
(#31252) DeadMeat: Nekem nagyon bevált a 13.6 beta 2, és nagyon nem a 13.8 beta 1 és 2. Az újabbakat ezért most nem próbáltam.
Arra kell vigyázni, hogy valahol valami olyasmit olvastam, hogy van valami inkompatibilitás most a frisebb és régebbi driverek között, így érdemes váltáskor uninstallálni előbb, és csak utána telepíteni az újat, különben gondok lehetnek.
(#31253) Attix82: ASIC függő elsősorban a dolog.
No, meg pédányfüggő is.
A kérdés, hogy a végén mekkora teljesítményt vesz fel, a melegedés és fogyasztás ugyanis nem a feszültségtől, hanem a felvett teljesítménytől függ. (Nyilván, a feszültségtől is függ, de önmagában az csak egy szorzat egyik része.)
-
MM
őstag
válasz
Snip3r_HUN #29552 üzenetére
Ez milyen órajelre vonatkozik?
Mert nálam bőven 1V fölött kap a GPU Boost órajelen, de szerintem másnál is.
(8x% ASIC) -
ricshard444
veterán
Irt valaki anno egy Asic Quality - GPU Voltage tablazatot, telefonnal nem igen talalom, valaki tudja merre talalhato?
Az is jo ha valaki leirja egy 64%s cuccnak mekkora az alapfesze, regen tudtam, de mara mar elfelejtettem -
fatal1ty1984
őstag
válasz
ricshard444 #29236 üzenetére
a dual-xem ref nyákos 1300 fölött megy 83 asic-al,a másik vtx full ref 84 asic és 1260-at megy gyári hütövel.
-
HSM
félisten
válasz
taranis #29016 üzenetére
Na, így már okés.
Én mindig letesztelem, csökkentem a feszt az órajelhez, amíg valley nem fagy ki, utána játszok, és ha bohóckodik, adok még neki feszt.
Eddig bevált. Mondjuk a 925/1375-ön először 1,05V-ról indultam, majd 1,063V már jónak tűnt, de 1,075V vált be végül a 7970-en.
Nem túl magas ASIC, szóval nem veti meg a feszültséget, de mégse lesz tőle túl nagy az étvágya.
(#29021) Weareus: A HT a játékok jelentős részénél csak ront a helyzeten, nem is kicsit, nekem több, mint 3 évig volt I7 920-asom, végig ki volt kapcsolva a HT, de legalább könnyen el tudtam dönteni, hogy az utód egy 3570K vagy 3770K legyen....
(#29023) BeLucZ: Csak a HT-s prociknál számít, mivel a tiédben nincsenek csak fizikai magok, ott nem tud bezavarni a plussz logikai szál, mivel nincs.
-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984 #28739 üzenetére
De épp ezt magyaráztam, hogy az alacsonyabb ASIC-nak több fesz kell, de adott feszen kevesebbet fogyaszt tehát kevésbé is melegszik! Érted, a villamos teljesítményfelvétel fűt, nem a feszültség, azt kell lehűteni.
-
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984 #28734 üzenetére
Hát pedig szemmel látható, fogyasztásmérővel mérhatő hatása van. Konkrétan a 7970-esem kevesebbet fogyaszt azonos feszen és órajelen, terhelésen, mint a 7950-em. Oké, a 7950-nek kisebb fesz kell ugyanahhoz az órajelhez, mert 80%-os ASIC a 70-es meg 6x%....
Remélem érted, mire próbálok kilyukadni...
(#28735) Snip3r_HUN: Köszi az infót! Az is jó sok, de ezekszerint azért nem csak 1,256V-os példányok vannak, jó tudni.
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
daveoff #28274 üzenetére
fc blokk a vrm-et is hüti,szóval birja az a feszelést. 80fokos gpu-nál már 95-100fok körül mozog álltalában a vrm,de elvileg 130-ig nincs baja,hameg nembirja akkor ott a gar és kapol másikat max azt nemfogod tudni annyira huzni,bár ez az agyon oc-zás is csak benchek erejéig megy egy épp elméjü embernél nem pedig 24/7-be.nekemis megy a 83 asic-os 7970 1350/1700-at,de csak benchmarkon volt 2x igy hajtva,game alatt max 1200-ig pörgetem ki 1600-as mem-el.
-
-
HSM
félisten
válasz
Whit3Rav3n #28270 üzenetére
Hékás, miért marad az mindig ki, hogy egy bizonyos ASIC mellett? Mert ami gyárilag 1,256V az egy kis vagy közepes szivárgású (és még annak is kicsit sok), míg ha ugyanezt ráengeded egy nagyobb szivárgásúra, az fájni fog. Arról nem is beszélve, hogy a boost feszt rövidtávú működésre rakták bele, 0% powerrrel, ahogy vissza is veszi tudtommal igen könnyen.
-
odorgg
addikt
válasz
ricshard444 #26669 üzenetére
Az én Gigám is hasonló, cserébe a memória tuningot sem szereti 1350Mhz felett elhasal. Asic 56,2% viszont nem is melegszik, 1,25V-al 66 fok volt a max ebben a melegben (26 fokos szoba), gyári vezérléssel HAF 922-ben..
Az antituning memóriák miatt gondolkodtam a cseréjén, de őszintén szólva számít az anyit, hogy megérje +ba ráfizetni egy másik 7950-re? Ráadásul mivel nem bolti garos, legalább 10-15k-t kellene rápakolnom +ba
-
Macka
veterán
GPU-Z ugye azt írja (ha lehet hinni neki), hogy az alacsonyabb ASIC vízzel jobban húzható (ezt mondjuk nem értem, hogy miért
). Jövő héten fény derül majd rá, hogy ez tényleg így van-e.
-
HSM
félisten
válasz
Whit3Rav3n #26662 üzenetére
Hát, nálam az 1050Mhz-et 1,1V-on viszi, és úgy ilyen: [link]. Jól láthatólag kevesebb, mint 10A megy a GPU VRM-be. Ezzel szemben 1,3V-on már 22A! Ez azért elég brutális difi, +144W csak a GPU-ba! [link]
Bal alul látszik az OSD-n....És az enyém csak 80% ASIC. Nem rossz ez amúgy, 1,2V-on 1200Mhz-en se annyira brutális, de ha 1,3V-ot kap, teljesen elgurul a GPU gyógyszere...
A dolog szépséghibája, hogy 1,2V körül megvan az 1200Mhz, de 1,3V se elég a gyári hűtéssel akár csak 1225Mhz-hez.
Ezért írtam, hogy a magas ASIC se csoda....
Persze, vízzel kicsit jobb a helyzet, kevésbé szállna el a GPU, oda lehet tényleg valamivel jobb egy magas ASIC? ha a fogyasztás egyáltalán nem számít, de csakis akkor. -
HSM
félisten
válasz
Whit3Rav3n #26659 üzenetére
"Szóval a végerdmény mégiscsak az hogy a magas asic-os chipek átlag körülmények között magasabb órajeleket érnek el tendenciálisan a fesz határok miatt."
Nem feltétlenül. Egy magas ASIC csip 1,3V-on már brutális hőt termel, tudom a sajátomról, tehát nálad azért nem megy, mert nem tudsz neki több kakaót adni, amikor le tudnád hűteni, ha lenne egy 80%+ ASIC csiped, akkor meg az lenne a baj, hogy átizzana a VRM a kártyán, és a GPU-t is csak omótlan nagy Aftermarket hűtővel vagy vízzel bírnád normális hőfokon tartani. Arról nem is beszélve, hogy a melegebb VRM és csip kombó pedig már önmagában csökkentené a tuningpotenciálod is, lásd DroiDMester esetét.
Nézd meg nálam, 1,3V-on, nem maxra húzott órajellel, és egy sima kis átlagos játékban 330W-ra jött ki a 7950-em: [link].
Egy 80%-os 7970 így már masszívan 360W felett lenne. Az brutális hőmennyiség, és brutális terhelés a VRM-nek, nincs az a kártya, ami ezt értelmesen elbírná.... -
Whit3Rav3n
senior tag
Nem felejtem el, lényegében erre gondoltam én is. Ami viszont elöny az alacsonyabb asic-os chipben hogy ref designban 1,3v fölé nem tudod állítani a feszt szóval egy magas asic-os emiatt több max áramot tud kapni. Pl a mostani karim valami 65%-os asic-os, 1050-es alapfesszel már 1,94v beállított feszt kap, ahogy nézem 1200mhz-hez kicsit kevés az 1,3-as max fesz szóval nem megy annyit emiatt. Szóval a végerdmény mégiscsak az hogy a magas asic-os chipek átlag körülmények között magasabb órajeleket érnek el tendenciálisan a fesz határok miatt.
-
ricshard444
veterán
Az Asic-nak nincs közvetlen hatása a stabil tuning végére, volt 50-95%-ig minden 7900 itt, és egyik sem ment 1200-t stabilan, a melegedésbe meg az alapfeszbe ugye beleszól, de ezt már leírták párszor, ahogy az elöbbit is...
Konklúzió: Nem leszűrhető az Asic-ból a tuningpotenciál.
-
HSM
félisten
válasz
Whit3Rav3n #26653 üzenetére
"a magasabb asic a jobb mert azoknak kell kevesebb fesz ugyanahhoz az órajelhez, illetve az a jobb minöségü chip"
Ezt nem állítanám, hogy a magasabb jobb.
Ez a szivárgási áramot mutatja, nem gondolom, hogy a magasabb jobb.
Az pedig igaz, hogy kisebb fesz kell általában ugyanahoz az órajelhez, csak azt felejted el, hogy a fogyasztás és melegedés ugyanakkora lesz, mert a magasabb szivárgás miatt megnő a csip áramfelvétele azonos feszen, tehát az effektív teljesítmény hasonló lesz.
Arról nem beszélve, hogy minden csipnek va egy pont, amikor megáll, mint a szög, és plusszfesszel se nagyon megy tovább. Erre nincs hatássl az ASIC. A 80%-os 7950-em 1200-on elmegy 1,2V körül, de 1225-öt már 1,3V-al se tudja.(Lehet, komolyabb hűtővel tudná, de ezt a gyárival nem tudom kipróbálni.)
A 68%-os 7870XT-m viszont tudta az 1225-öt is. Szóval eléggé vegyes ez a dolog. Viszont energiahatékonyság szempontjából szerintem ez a ~60% környéke a legjobb, nem véletlen, hogy a legtöbb 70-es ilyennel szerelt, míg az 50-esek közt bőven aklad 80% fölötti is. -
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
tom_tol #26645 üzenetére
De tendenciálisan inkább a magasabb asic a jobb mert azoknak kell kevesebb fesz ugyanahhoz az órajelhez, illetve az a jobb minöségü chip szóval ez alapján pont a lightningoknak volt gyengébb minöségü gpu-ja. A valóságban persze az asic csak tendenciát mutat, tényleges oc-re nem lehet megbízhatóan következtetni belöle.
-
tom_tol
addikt
válasz
DroiDMester #26569 üzenetére
Abban igazad van hogy léghűtéssel, "normál" feszen nem jobb mint a sima, de nem is arra találták ki. (nem is értem hogy minek vesz valaki matrixot 24/7 alapfeszre) Viszont ha "keményebben" akarsz tuningolni, megeszi a vaport.
Whit3Rav3n #26572 Ebben ne legyél biztos. 6 darab Lightning járt nálam, a legmagasabb ASIC 67% volt, míg a ref. 7970-ek esetén a legkisebb 76%. Ez lehet véletlen is de nem vagyok benne biztos, hogy nem szándékosan szerelik ilyen gpu-val ezeket.
-
N.Ferry
senior tag
válasz
deadwing #26424 üzenetére
Igen,azért is írtam,hogy szerencsém volt/van.
De ez vonatkoztatható bármelyik másik vga-ra is nem csak a Vaporra,ez alapján lehetetlen tutit választani.
Szvsz az asic meg sz*rt se ér,mert nekem 67,3%-ot ír,ami alapján elméletileg szarul húzható léggel mégis 1200on szalad,gyári feszel,abszolút normális hőfokokon. -
deadwing
addikt
válasz
N.Ferry #26423 üzenetére
Nekem korábbi van és nem olyan fényes mint a tiéd... Szóval erősen nagy a szórás GPU tekintetében. Lenne viszont kérdésem. A GPU asicot hol írja ki a gpu-z vagy bármi más? Továbbá mi az a biztonságos fesz ami adható egy 7970 gpunak? Jelenleg 1.2V-ot ad neki a bios, és így sem megy 1050 fölé sajnos.
-
Megtaláltam a BOOST teljes ki irtását a Boos -os VGA Bios -ban!
Még nem mondok konkrétat, de már tesztelem és működik a dolog, fesz állítás(boost fesz alá bármennyire lehet akár 0,800.v ra is) és minden egyéb....
Aki vállalkozó kedvű PÜ -ben jelentkezhet ha ki szeretné próbálni!
Ami kell hozzá nekem:
Aida64 GPU ablakáról egy teljes kép és CCC OverDrive ablaka DEFAULT beállítással
és kell a kártyáról az eredeti ÉRINTETLEN bios valamint egy GPU-Z ASIC Quality kép!
és egy pár infó hogy milyen legyen a módosított BIOS : 2D, 3D, UVD, órajelek mennyi legyen az alapértelmezett 3D -s feszültség(0,800.v - 1,380.v ig), power limit mennyi legyen 0-100.% ig is lehet akár... és a CCC(meg a többi tuning progi) MAX OC órajelei mennyi legyen!
Röviden ennyi... aki ki akarja próbálni PÜ -ben keressen meg és amit fent írtam azokat mellékelje hozzá!
*********************************************************************************************
HSM amiket írtam már mind kipróbáltam és tudom módosítania Power Limitet is láthatod a fenti képen hogy +,- 75.% most épp és aktív és működik aida64 nél is láthatod!
-
foka
aktív tag
A fentebb említett 7900 bios editorral a voltage limitet feltoltam 1,254-re a power limitet 50%-ra, így az 1.090-el elérhető 1080MHz helyett immár 1,24-1,25 környékén használható 1200MHz-et kaptam.
A voltage table alapján 70,9%-os a kártyám ASIC értéke. Gyakorlatban ez mit jelent? -
HSM
félisten
Jónak tűnik. De a tuti akor is a HWiNFO.
Itt szépen kategorizálva írja, mi a pálya.
[link] Amit bejelöltem, az amit valósan kap, ami meg feljebb van GPU VDDC, az meg amit a BIOS-akarna a kártyának.
Persze, nálam maszívan alulfeszelve látod, nem ilyen nagy a drop.(#25974) N_A_S: Az alapfeszt elvileg az ASIC alapján lövi be a BIOS, 80%-ig van tudtommal ez az 1,18V, ami nekem is van, fölötte egyre kevesebb. (Minél nagyobb az ASIC, annál nagyobb szivárgású a csip.)
-
BeLucZ
addikt
nekem az utóbbi 3 vgamnak 60 és 70 % közt volt az asicja, elég pocséknak mondható, egyik se volt tuningbajnok, bár többen mondták már hogy nincs köze a potenciálhoz de valahogy mintha nálam összefüggés lett volna köztük
Új hozzászólás Aktív témák
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Hobby elektronika
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest