Windows blog: újdonságok a Windows Store-ban

A Windows 8 utolsó, kiadás előtti változatában az előző verziókhoz képest kiforrottabb és funkcióiban gazdagabb megoldást próbálhatunk ki. Amit eddig is tudhattunk, hogy a Windows Store elsősorban a már oly sokat emlegetett Metro felületre írt alkalmazások közzétételét segíti; ennek megfelelően maga a bolt is a grafikus felület dizájnelemeit használja, illetve az itt megtalálható programok is igyekszenek egységes látszatot fenntartani.

Persze a megjelenés mellett a könnyed használhatóság is fontos, éppen ezért a felépítés az előzetes ujjgyakorlatnak is nevezhető Windows Phone Marketplace használói számára ismerős lehet: az egyes programok kategóriáit tovább árnyalja a legfrissebb, legnépszerűbb és a leginkább "feltörekvő" csoportokba történő besorolás, mindezekkel karöltve pedig a személyre szabott ajánlás mellett az egyes témakörökkel rokon kategóriákba tartozó alkalmazásokról is kapunk ajánlást.

Sőt, mindezek mellett arra is lehetőségünk nyílik, hogy webes keresőmotorokkal keressünk alkalmazásokat, illetve saját alkalmazásainkat összekapcsolhatjuk weboldalainkkal. Utóbbi azt jelenti, hogy a Metro felületű Internet Explorer kezelősávján megjelenő extra ikonnal megkerestethetjük a csatolt alkalmazást az alkalmazásboltban, az esetleges telepítés után pedig át is válthatunk arra; a keresést indító gomb a későbbiekben már ezt a funkciót tölti be. A fejlesztők számára természetesen adott a "hagyományosabb" út a promótálásra, vagyis közvetlen linkeket is elhelyezhetnek weblapjaikon.

A Windows 8 RP-ben – főként a felhasználók visszajelzéseire támaszkodva – egy jelentős plasztikázáson esett át a bolt; az újdonságok olyan jellemzőkkel csábítanak, mint a jobb átláthatóság, valamint a még kényelmesebb kezelés. De mi is van még? A Windows Store immáron 26 területspecifikus bolttal rendelkezik, ami jelentős előrelépés a Consumer Previewban található öthöz képest, ráadásul a cég ígérete szerint ezt a számot az elkövetkezendő hónapokban jelentősen növelni fogják.

A kezelőfelületet is módosították némileg: a visszajelzések szerint az előző verzióknál sokaknak gondot jelentett visszajutni a bolt főoldalára, továbbá a telepített alkalmazásaik listája sem volt teljesen egyértelmű helyen. Ez a probléma most orvoslásra került – a bolton belül, ha egy üres részre kattintunk a jobb egérgombbal, a képernyő alján felugró navigációs sáv által könnyedén a fent említett oldalak valamelyikére ugorhatunk.


[+]

Egy másik új funkció, a parancssor segítségével alkalmazásaink kezelése is határozottabban könnyebbé vált: programjaink letöltését, valamint azok telepítési folyamatát bármikor szüneteltethetjük vagy megszakíthatjuk. Egy másik, új lehetőség által akár meg is oszthatjuk barátainkkal, ismerőseikkel a boltban talált friss szerzeményünket.


[+]

Az asztali alkalmazások is mostmár a Store részét képezik, igaz, ha ezekre kattintunk, akkor átkerülünk az adott program oldalára, ahonnan manuálisan kell megvásárolnunk, letöltenünk és telepítenünk azt. Bár ez a megoldás nem olyan kényelmes, mint a Metro alkalmazások esetében, de az biztos, hogy a Microsoft jó úton jár az ebbe az irányba tett erőfeszítéseivel. Akit mélyebben is érdekelnek a Windows Store újdonságai, és nem bánja, hogy angolul van, az kattintson a Windows Store hivatalos blogoldalára.

T. Gavroche

Azóta történt

Előzmények