Hirdetés

Megérkezett a Thermaltake különleges háza

Bár már hónapokkal ezelőtt reppentek fel róla hírek, és a CeBIT-en ki is állítottak egy próbadarabot, sokáig még az sem volt biztos, hogy a Thermaltake Level 10 egyáltalán megjelenik. Az eredetileg nyárra ígért házról sokáig semmilyen információ nem jelent meg, most azonban már biztosan léteznek belőle kész példányok, és hamarosan a vásárlók számára is elérhető lesz.

Az egészen pontosan VL30001N1Z típusszámú Level 10 egészen fura külsővel rendelkezik, teljesen máshogy néz ki, mint egy átlagos számítógépház, és ez nem véletlen. A Thermaltake mérnökeinek és dizájnereinek az elsődleges célja az volt, hogy a felhasználók közelről, élőben is megcsodálhassák egy csúcskategóriás számítógép működését, és erre most lehetőségük is nyílik. Az új modell ugyanis nem a már bevált sémát alkalmazza, hogy a számítógép részegységei szépen rendben dolgoznak együtt egy fémburkolat alatt (amit esetleg néhol tör meg egy-egy átlátszó plexifelület), hanem az egyes blokkokat szébontották, és mindegyik külön borítást kapott. A részegységek kihajthatók, kinyithatók, így a teljes rendszer működése jól átlátható, bármikor ellenőrizhető mindenféle szerelés nélkül is.

A furcsa, de impozáns kinézetű alumíniumház (de talán jobb, ha házrendszernek nevezzük) kialakításánál a hűtésre kiemelt figyelmet fordítottak. Az egyes részegységek természetesen külön hűtést kaptak, amelyeknél a Forma 1-es versenyautók tervezésénél megszokott szélcsatornás teszteket is végeztek, hogy semmi se állhasson a légáramlatok útjába (ezek után nem meglepő, hogy a gépezet létrehozásában a BMW dizájnerei is részt vettek). Így elérték, hogy a négy főbb blokkot, a tápegységet, az alaplapot, az 5,25 colos, illetve a 3,5 hüvelykes meghajtókat tartalmazó „dobozokat” hatékonyan védjék a túlmelegedés ellen. Az egész rendszer összesen négy ventilátort tartalmaz, ezek között egy 140 mm-es, 1000 rpm fordulatszámú lapátkereket találunk, van két 120 mm-es, 1300 rpm-es, a merevlemezeket hűtő darab pedig 60 mm-es és percenként 2500-at pörög. Ez utóbbi a leghangosabb, de így se lépi túl a 19 dBA-t, ami egyáltalán nem nevezhető soknak.

Forrás: MAXIMUMPC
Forrás: MAXIMUMPC

Természetesen ügyeltek a biztonságra és a szállíthatóságra is, hiszen egy ilyen gépnél felmerülhet, hogy ha minden mozgatható benne, akkor a különböző rekeszek esetleg könnyen szétcsúszhatnak, és az sem jó, ha a LAN-partiról egy winchesterrel szegényebben megyünk haza. Szerencsére a Level 10 különféle blokkjai könnyen rögzíthetők egymáshoz (ha nem a  hajtogatás, hanem a mobilitás a cél), és szükség esetén zárhatók is. Persze a házrendszer kialakításánál nem a hordozhatóság volt a fő szempont. Akit esetleg nem rettentene el a 614 x 318 x 666 mm-es méret, még az is biztosan kétszer meggondolja a monstrum emelgetését, mert 21,37 kg-os tömeg mozgatásához azért már kell némi izomerő.

Forrás: MAXIMUMPC
Forrás: MAXIMUMPC

Az alaplapos dobozba ATX-es vagy microATX-es modellek helyezhetők. A különféle meghajtók számára összesen kilenc bővítőhely áll rendelkezésre, ezek közül három 5,25 colos, hat pedig 3,5 hüvelykes. Az I/O panelen az audiocsatlakozók mellett egy eSATA és négy USB port kapott helyet. A Level 10-et körülbelül 700 dollárért vihetik majd haza a forradalmibb lelkületű vásárlók, és most már biztosnak tűnik, hogy októberben végre a boltok polcaira kerül.

Forrás: MAXIMUMPC
Forrás: MAXIMUMPC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés