A Commodore név újra szép lesz?

Hirdetés

A számítógépek történelmének igazán kiemelkedő alakja volt a Commodore 64, mely a 80-as évek legkelendőbb rendszerének számított. A legenda a Commodore USA jóvoltából talán újjáéled, hiszen az év végén egy olyan masina érkezhet, mely kinézetben a nagy múltú elődre hajaz, de a belső a mai igényekhez mérten modernizálva lesz.

A Commodore PC64 néven emlegetett szerkezet belsejében az 1,8 GHz-es órajelen ketyegő kétmagos Intel Atom D525-ös processzor dolgozik. A központi lapkában található egy DDR3-as memóriavezérlő, amihez 4 GB kapacitású rendszermemória kapcsolódik, továbbá az integrált grafikus mag is itt helyezkedik el, ám ez inaktív, mivel a masina az NVIDIA Ion 2 platformjára épül, így a GT218-as kódnéven ismert DirectX 10.1-es API-val kompatibilis GPU dolgozik helyette. Az adatokat egy 1 TB-os merevlemez tárolja, az archiválás feladatát pedig egy DVD-író oldhatja meg, ami képes a Blu-ray lemezek olvasására is.

A termék kommunikációs lehetőségeit a gigabites Ethernet, a 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a Bluetooth modul biztosítja. Természetesen a DVI és a HDMI csatoló sem maradt le a gépezetről, továbbá egy kártyaolvasónak is helyet szorítottak a tervezők. A Commodore PC64 a retro hatást kereső felhasználók számára az ünnepi szezon slágere lehet, ám a termék áráról még nem tudni semmit, sőt az sem biztos, hogy megjelenik.

Előzmények

Hirdetés