Még idén befutnak a DDR3-barát Atomok

Hirdetés

Az Intel a múlt év legvégén mutatta be az új generációs Atom platformját, mely a Pine Trail kódnévre hallgat. A rendszer nem hozott hatalmas újdonságokat, de csökkentek a fogyasztási mutatók, illetve az előállítási költségek. A netbookok piacán egyelőre egy Atom N450 jelzésű processzor tartja a frontot, ám tavasszal érkezik az N470-es modell, mely 1,83 GHz-es órajelen üzemel, ami 166 MHz-cel magasabb a kisebb verzióhoz viszonyítva.

Az Atomot érintő újdonságok sora azonban nem ér véget az év első felében, ugyanis nyár vége felé megérkezik a Pine Trail platform DDR3 memóriát támogató változata, mely az Atom N455 és N475 nevű processzorok formájában debütál. Gyakorlatilag a változások ki is merültek a DDR2-es memóriavezérlő leváltásában, így a Hyper-Threading technológiát alkalmazó Pineview lapka továbbra is 512 kB-os gyorsítótárat használ, míg az integrált grafikus mag szerepét változatlanul az Intel GMA 3150 névre keresztelt, DirectX 9-es API-t támogató vezérlője tölti be. Az új chipek órajele 1,66 és 1,83 GHz lesz, a TDP fogyasztásuk pedig 5,5, illetve 6,5 watt.

A DDR3 bevezetése várhatóan nem jelent gyorsulást a DDR2-es rendszerekhez viszonyítva, fontos azonban megjegyezni, hogy az újabb szabványra épülő memóriák átlagára alacsonyabb az öregedő megoldásnál, ami nagyon fontos tényező a netbookok árazásra érzékeny piacán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés