Célkeresztbe került az Ion 2

Az Intel nemrég mutatta be az új generációs Atomot, melytől elsősorban olcsóbban gyártható és némileg kevesebbet fogyasztó netbookok várhatók. A Santa Clara-i óriáscég a Pine Trail-M debütálásával megoldotta az Ion platform által teremtett veszélyt is, ugyanis az első generációs Atom processzorok forgalmazása hamarosan befejeződik, így az NVIDIA kénytelen lesz leállítani az extrém alacsony fogyasztású központi egységekhez tartozó lapkakészletek gyártását. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a zöldek feladnák, így készül az Ion 2 néven emlegetett megoldás, mely teljes mértékben kompatibilis lesz a Pineview kódnevű Atom processzorokkal. Az Intel természetesen tudja ezt, így el is kezdték az Ion 2 elleni marketinghadjáratot.


Anil Nanduri - Forrás: Laptop Magazine

Anil Nanduri, az Intel netbook üzletágért felelő vezető marketingese a Laptop Magazine-nak adott interjúban elmondta, hogy az új Pine Trail-M platform egy harmadik féltől származó, úgynevezett HD vezérlőlapka segítségével már képes ellátni a szükséges multimédiás feladatokat, így nincs szükség egy méretes grafikus magra, ami jelentősen drágítaná a gyártást, és ezzel a végtermék vételárát. Itt érdemes visszatekinteni egy kicsit a múltba, ugyanis az Intel első generációs Atom platformjára épülő netbookok legnagyobb hibája az volt, hogy a HD videók lejátszása esetén elfogyott a rendszer tudománya, sőt egy erőforrásigényes flash animációval működő weboldalt sem tudott akadásmentesen lejátszani. Természetesen ez a probléma egy internetezésre tervezett készülékben súlyosnak tekinthető, és a megfelelő tájékozódás hiányában rengetegen csalódtak is a netbookokban. Öröm az ürömben, hogy az NVIDIA Ionja megoldást lelt az inteles platform hiányosságaira, így a tudatosan vásárló felhasználók is megtalálták a számításaikat. Persze a flash gyorsítás kapcsán fontos adalék, hogy a szükséges lejátszó még csak bétaállapotban van.

Természetesen az új Pine Trail-M platformhoz használható HD vezérlőlapka is javítja az előd problémáit, így az Ion 2 főleg a játékok és a GPGPU programnyelvekre írt programok futtatása esetén nyújt előnyt. Anil Nanduri szerint ez nem feltétlenül a netbookok legfontosabb felhasználási területe. Ettől függetlenül érdemes még megjegyezni, hogy az Ion 2 kínál majd HDMI interfészt is, ami számos érdeklődőnek fontos opció lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés