Aktívan ionizál a Zotac

A Zotac az a gyártó, aki komolyan épít az NVIDIA termékeire, de az Ion 2 problémáit talán még ők is szeretnék elkerülni. Az első generációs Ion platform alkalmazásának a megfelelő Atom processzor gyártásának leállítása vetett véget, de van még az Intel kínálatában olyan, alacsony fogyasztású CPU, ami megfelelően működik a sikeres lapkakészlet mellett. A Zotac ezt ki is használta, így a cég kínálatában két-két új Mini-ITX-es alaplap és nettop tűnt fel.

Az alaplapok felhozatalát az ION ITX N és az ION ITX P gazdagítja. A nevükből eredően kisméretű alaplapok az MCP79-ION jelzésű vezérlőlapkára épülnek, melyben egy GeForce 9400M típusú grafikus processzor bújik meg, ami hardveresen is képes gyorsítani a Full HD-s videók és a flashanimációk lejátszását. A DirectX 10-es API-val kompatibilis chip magórajele 450 MHz-en üzemel, a 16 darab stream processzor pedig 1100 MHz-en ketyeg.

Az N-es modellben egy Intel Celeron 743 dolgozik, melynek egyetlen magja 1,3 GHz-es órajelen üzemel, míg a P-s megoldás már kétmagos Celeron SU2300-at alkalmaz, ami 1,2 GHz-en ketyeg. A DDR3 szabványú memóriamodulokat két darab DIMM foglalat várja, az esetleges bővítőkártyák pedig a PCI Express x1 és a Mini PCI Express csatolóba helyezhetők. Az utóbbi felületet a vállalat egy Wi-Fi kártyával ki is használja, de igény esetén ezt el lehet távolítani. Az adattárolókat, illetve az optikai meghajtókat 3 darab SATA és egy eSATA interfész fogadja, míg a vezetékes kommunikáció lehetőségét a Gigabit Ethernet port teremti meg. A perifériákat hat darab USB 2.0 csatlakozó várja, a megjelenítő pedig D-Sub, DVI vagy HDMI kimenetre köthető. A két alaplap között további különbség, még a koaxiális és az SPDIF kimenet, amelyekből csak az ION ITX P-t látta el a gyártó.

A nettopok piacát két ZBOX jelzésű versenyzővel rázza fel a vállalat. Mindkét megoldás a fentebb említett MCP79-ION jelzésű vezérlőlapkát alkalmazza, azaz a grafikus alrendszer tökéletesen megegyezik a második bekezdésben taglalt megoldással. A HD-NS21 az előbb említett Celeron 743-ra, míg a HD-ND22 Celeron SU2300-ra épít, ám a DDR3 szabványú rendszermemóriát már nem biztosították a tervezők, így erről a vásárlónak kell gondoskodnia. Az adattároló egy 2,5 hüvelykes, SATA interfészre köthető meghajtó lehet.

A kisméretű PC-k kommunikációs lehetőségeiért a 802.11b/g/n szabvánnyal is kompatibilis Wi-Fi és a Gigabit Ethernet vezérlő felel, a kimeneti interfészek szerepét pedig négy USB, egy eSATA port, illetve egy DVI és egy HDMI csatlakozó tölti be. A Zotac új ZBOX termékei és Mini-ITX-es alaplapjai már forgalomba kerültek. Az ION ITX N és P rendre 130 és 170 dolláros árcédulát kapott, míg a HD-NS21 és a HD-ND22 árazása 200 és 270 dollár körül alakul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés