CES 2010: nagy dobás lesz a Tegra 250

Hirdetés

Eljött a nagy nap az NVIDIA-nál. Az első generációs Tegra bemutatása óta majd másfél év telt el, ám a mérnökök ez idő alatt az új rendszer fejlesztésén munkálkodtak, melynek hamarosan beérik a gyümölcse. A Tegra 250 néven megjelenő fejlesztés radikális változtatásokat vezet be az elődhöz képest.

Az új Tegra SoC (System-on-Chip) a TSMC 40 nm-es gyártósorán készül majd, a lapka pedig közel 900 millió tranzisztort tartalmaz. A központi feldolgozó két darab ARM Cortex-A9 processzormagot tartalmaz, amelyek 1 GHz-es órajelen üzemelnek, és 32 bites LPDDR2 vagy DDR2 rendszermemóriához kapcsolódnak. A grafikus alrendszer is megváltozott, a tervezők GeForce 9 alapokra építkező magot alkalmaztak, mely támogatja az OpenCL platformot is, és mind tudás, mind pedig teljesítmény szintjén kiemelkedik a közvetlen konkurensek közül. Ezenkívül a HDMI interfészt is támogató rendszernek nem lesz gondja a Full HD felbontású filmek akadásoktól mentes lejátszásával, sőt a flashanimációk gyorsítása is elérhető.


A Tegra 250 felépítése

A Tegra 250 nagyon fejlett energiamenedzsmenttel rendelkezik, melyért lényegében az ARM 7 mag felel, ám ez az egység gondoskodik a vezérlésről is. Az NVIDIA szerint a chiphez főleg 5 és 15 hüvelyk közötti képernyőket társítanak majd a partnerek, míg a SoC 12 megapixeles HD kamerát is képes kezelni. A lapka fogyasztása természetesen rendkívül alacsony, így egy átlagos kapacitású akkumulátor mellett a HD felbontású videók 16, míg a zenék akár 140 óráig szórakoztathatják a felhasználót.

Érdekesség, hogy a Tegra 250 bemutatóján maga Tim Sweeney, az Epic Games elnöke is részt vett, és az OpenGL ES 2.0 API-ra írt Unreal Engine 3 motorral bizonygatta a lapka 3D-s erejét. Ebből rögtön lehet következtetni, hogy hordozható konzolnak is megfelel a termék, így remélhetőleg a jövőben erre is látunk majd alternatívát.

Az NVIDIA elmondása alapján az új generációs Tegra lapkát főleg tablet PC-kben és smartbookokban fogjuk látni, de okostelefonok, hordozható médialejátszók is kamatoztatják majd a rendszer tudását. Sőt a zöldek már az Audival is szoros kapcsolatot ápolnak, melynek hatására a két év múlva megjelenő autók műszerfalát a Tegra termékcsalád megfelelő megoldása vezérelheti. Az operációs rendszer feladatát a Windows Mobile, a Windows CE vagy a Google Android láthatja el, de az új Chrome OS is támogatott lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés