Küszöbön az új generációs Tegra

Újra pezseg az élet az NVIDIA Tegra körül, hiszen a vállalat olyan fejlesztők jelentkezését várja, akik az új generációs Tegra platformra szeretnének szoftvert készíteni. A fejlesztőcsomagokat a gyártó hamarosan kiszállítja, ami azt feltételezi, hogy a lapkák hivatalos bejelentése sincs már messze.

A Tegra 2 felépítéséről csak részinformációk vannak. Ahogy arról már korábban beszámoltunk a lapka várhatóan brutálisan erős lesz, és két darab ARM Cortex processzormagot, valamint egy CUDA és OpenCL platformmal kompatibilis grafikus vezérlőt tartalmaz. A gyártáshoz az NVIDIA a TSMC 40 nm-es gyártósorait használja majd fel.

Az első Tegra még 2008 közepén mutatkozott be, míg a lapkára épülő termékek bemutatására az idei Computexig várni kellett. Az eltelt egy év azonban láthatóan nem volt eseménytelen, ugyanis a Microsoft Zune HD nevű médialejátszójában már Tegra szív dobog. A második generációs chip bejelentésének idejét még nem hozta nyilvánosságra az NVIDIA, de Jen-Hsun Huang egy nyilatkozatában tett némi utalást a CES (Consumer Electronics Show) rendezvényre, így jó esély van rá, hogy 2010 januárjának második hetében már sokkal okosabbak leszünk.

Természetesen a Tegra 2-re épülő készülékek megjelenéséig még várni kell pár hónapot, ám ez az idő sem telik eseménytelenül, ugyanis a gyártópartnerek 2010 első negyedévére tervezik az első generációs Tegra alapjaira épülő Smartbookok bemutatását, és a forgalmazás is megkezdődhet még az év első felében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés