Computex 2009: netbookokban az NVIDIA Tegra

A Tegra nevű SoC (System-on-Chip) rendszer az elmúlt évben mutatkozott be, de az idei Computex felfedte a szomorú valóságot. A lapkára egyelőre a Mobinnova, a Pegatron, a CompalComm és az Inventec szentel komoly figyelmet, a nyugatabbra ismert márkák azonban nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a chipre, pedig az NVIDIA bemutatója alapján a Tegra fantasztikus képességekkel rendelkezik.

A Tegra CSX jelzésű lapkái a nagyobb méretű hordozható készülékekbe készülnek, míg az APX modellek a kisebb kiterjedéssel rendelkező mobil eszközökben használhatók fel. A rendszer központi magja az ARM11 architektúrára alapoz, így a chipre épülő termékek a Windows Mobile, az Android és az ARM architektúrához írt Linux disztribúciók futtatására alkalmasak.

A Computexen bemutatott Tegra rendszerekre épülő, egészen kis mérettel megáldott netbookok szolgáltatásai figyelemreméltóak. A feltöltött akkumulátorok rendkívül hosszú, 15-25 órás üzemidőt biztosítanak a felhasználónak, továbbá a termékek képesek a HD videók valamint a flash animációk lejátszásának gyorsítására is. A zöldek szóvivője szerint a Tegra ereje abban rejlik, hogy az egyes feladatokhoz az NVIDIA külön célegységet tervezett, ami nagyszerű teljesítményt és visszafogott fogyasztást eredményez. Bár az energiafelhasználásról konkrét információ nem hangzott el, a chip terhelés melletti értékei alig lépik át az 1 wattos határt.


Igényes CompalComm netbook - Fotó: PROHARDVER! [+]

Az NVIDIA a Tegra lapkákra épülő termékek árazására is odafigyel. A beszámolók szerint a legtöbb készülék a 100 és a 250 dolláros ársáv közé esik, ami valóban nem nevezhető drágának. Remélhetőleg a nagyobb gyártók is az NVIDIA mellé állnak, hiszen a jelenlegi felhozatal a nyugati világ számára gyengének nevezhető.

Az NVIDIA Tegra alapú termékekről készült további képeket az alábbi galériában lehet megtekinteni. (Fotók: PROHARDVER!)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés