Célegyenesben második generációs Fusion?

Már csak napok vannak hátra az első Fusion platform megjelenéséig, de az AMD már az új generációs megoldás tesztelését készíti elő. Az információk szerint a Brazos platformot még 2011 végén leváltja a Deccan kódnéven futó rendszer, mely a Khrishna és a Wichita APU-kra épül majd. Az előbbi termék elsősorban nettopokban, netbookokban és ultravékony notebookokban tűnik majd fel, míg az utóbbi a tabletekben kaphat helyet.

Az új generációs Fusion 28 nm-es gyártástechnológián fog készülni. Ezzel kapcsolatban a gyártópartner még nem lett megjelölve, de a vállalat korábban elmondta, hogy a High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródákat Metal Inserted Poly-Si eljárással készítik, vagyis a gate first megvalósításra építenek. Ennek megfelelően szinte biztosra vehető, hogy a GlobalFoundries lesz a kiválasztott. Esetleges lehetőség még a Samsung, hiszen a dél-koreai óriáscég szintén hasonló az irányba fejleszti 28 nm-es gyártástechnológiáját.


A Brazos platform már készen áll a harcra.

Az új lapka 4 darab továbbfejlesztett Bobcat processzormagot tartalmaz, a grafikus mag pedig feltételezhetően megkapja a Cayman újításait. Ennek köszönhetően két darab 64 utas shader tömb várható egy-egy textúrázó csatornával. A memóriavezérlő valószínűleg továbbra is egycsatornás marad, mivel az ultramobil termékek esetében jelentős többletköltséget és sokkal komplexebb tokozást jelent a kétcsatornás megoldás, továbbá a helyigény is megnőne. A Deccan a Brazos platformmal ellentétben három TDP osztállyal is kapható lehet. Feltehetően a tabletekbe szánt verzió 2-4 wattos fogyasztással rendelkezik majd, míg a többi APU megmarad 9 és 18 watt körüli érték mellett.

Az AMD a tesztelést a következő év elején szeretné megkezdeni, így az első mintáknak hamarosan el kell készülniük. A partnerek a második negyedévben juthatnak hozzá a friss APU-khoz, ennek megfelelően elegendő időt kapnak, hogy az év végére tervezett startra elkészüljenek az első termékek. A Deccan platform közvetlen ellenfele a 32 nm-es gyártástechnológián készülő Intel Cedar Trail lesz, melynek a pontos megjelenési ideje még ismeretlen, de minden jel arra mutat, hogy az év második felében megérezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés