Az AMD teljesen leleplezte az első Fusiont

Hirdetés

Az AMD a mai napon minden találgatásnak véget vetett az első Fusionnal kapcsolatban, hiszen leleplezték a Brazos platform minden tulajdonságát. A rendszer elsősorban netbookban, ultravékony notebookban és nettopban lesz megtalálható, de az egyéni konfigurációk kedvelőinek lesznek Mini-ITX-es alaplapok is. A platform alapja egy nagyon apró, mindössze 75 mm²-es APU, amit az AMD Zacate és Ontario kódnéven tart számon. Az előbbi 18, míg az utóbbi 9 wattos TDP fogyasztással rendelkezik.


[+]

A 380 millió tranzisztort tartalmazó lapka a TSMC 40 nm-es gyártósorait használja, és a korábban már bemutatott Bobcat architektúrára épül, azaz két darab, magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárral operáló központi processzorral rendelkezik. A technikai szempontok alapján az utasítások sorrendtől független végrehajtása biztosított, vagyis a rendszer out of order elvű feldolgozást alkalmaz, továbbá a magok két x86-os dekódolót tartalmaznak. A Bobcat számos energiagazdálkodási funkciót használ, ami segít a fogyasztást megfelelő szinten tartani. Az x86-os architektúra egyébként támogatja az AMD 64 bites kiterjesztését, az SSE1, SSE2, SSE3 és SSSE3 utasításkészleteket, valamint az úgynevezett biztonságos virtualizációt. A CPU oldalról tehát biztos nem fog hiányozni semmi, ám erre a chipbe integrált GPU rápakol legalább egy lapáttal. Ennek szerepét egy új generációs Radeon tölti majd be, amely két darab shader tömbbel rendelkezik, így összesen 80 úgynevezett Vision Engine áll rendelkezésre. A figyelemfelkeltő név ne zavarjon meg senkit, mivel valójában shader processzorokról van szó, amelyek 40 utas tömbökbe rendeződnek, ami összesen nyolc darab textúrázó csatornát jelent. A 64 bites memóriavezérlő a chipbe épített hubon keresztül érhető el. Ennek megfelelően az APU közös memóriát használ, amely a DDR3 szabványra épülhet, és maximum 1066 MHz-es lehet. Az egy ROP blokkal dolgozó IGP megkapta a legújabb UVD 3.0-s motort, vagyis a multimédiás képességek tekintetében az elérhető legmodernebb technológia köszön majd vissza, ráadásul a HDMI felület is jelen lesz, azaz az otthoni mozizásról sem kell lemondani.


[+]

A Brazos platform első körben négy APU-t vonultat fel, melyek tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi:

A Brazos platform APU-jai
Típus CPU órajel GPU órajel
Fogyasztás (TDP)
Grafikus mag neve
AMD E-350 (2 mag) 1,6 GHz 500 MHz
18 W Radeon HD 6310
AMD E-240 (1 mag) 1,5 GHz 500 MHz 18 W Radeon HD 6310
AMD C-50 (2 mag) 1,0 GHz 280 MHz 9 W Radeon HD 6250
AMD C-30 (1 mag) 1,2 GHz 280 MHz 9 W Radeon HD 6250


[+]

A támogatott technológiák tekintetében teszi igazán oda magát a Fusion. A grafikus mag lényegében minden lehetséges szoftvert vagy gyártófüggetlen technológiát képes gyorsítani. Az AMD be is vezeti a HD Internet matricát, ugyanis ez jelzi a potenciális vásárlónak, hogy a rendszer fel van készítve a jövőben esedékes internetes követelményeknek. A HD Internet egyébként része a Vision jelölésrendszernek, tehát amelyik AMD-s masinán megtalálható a Vision matrica az megfelel a HD Internet platform követelményeinek. Ez azt jelenti, hogy az AMD platformjai képesek a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával a weboldalak megjelenítését gyorsítani, továbbá támogatják a WebGL-t is, ami a böngészőablakban futó háromdimenziós animáció gyorsítását teszi lehetővé. Természetesen az internet jövőjében állandóan előkerül a HTML5 és a WebM felület, amelyek multimédiás szempontból jelenthetnek újdonságot. Bár a multimédiás tartalmak területén jelenleg az Adobe Flash az úr, a későbbiekben ez megváltozhat, ami a flashanimációk viszonylag magas erőforrásigényére vezethető vissza. Az új jelölőnyelv segítségével ez kivédhető, így a népszerűbb portálok esetében az átállás nagyon valószínű, már csak az okostelefonok terjedése miatt is. Az internetes videolejátszás a HTML5 alapjain is gyorsítható a H.264-es vagy a WebM VP8-as kodek segítségével. Az előbbi a legtöbb rendszeren kivitelezhető, de az utóbbi szolgáltatást egyelőre csak az UVD 3.0 képes kezelni. Az internetes előnyök mellett a Brazos platform támogatja még a DirectX 11-es, az OpenGL 4.1-es, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL ES 2.0-s valamint a DirectCompute 5.0-s API-t is.


[+]

A Fusiont az AMD heterogén rendszerként hirdeti, vagyis a lapka egyes részei képesek teljesen függetlenül működni. Ezt a vállalat be is mutatta. A tesztplatform központi processzorai a HiperPi-t futtatták, az UVD motor egy Full HD-s videót gyorsított, továbbá a grafikus mag is elütötte az időt egy DirectX 11-es programmal. Az APU-t agyonterhelő demonstráció az alábbi videóban tekinthető meg:


Forrás: LegitReviews

A vezérlőhíd szerepét a Hudson lapka tölti be, amely 65 nm-es gyártástechnológiával készül. A chip a megszokott funkciók mellett hat darab 6 Gbps-os SATA, 14 darab USB 2.0 és négy darab PCI Express x1-es csatornát biztosít. Emellett a HD Audiokodek is része a vezérlőhídnak, ami az x4-es UMI buszon keresztül kapcsolódik az APU-hoz. Az USB 3.0 támogatása az NEC vezérlőjével oldható meg, amennyiben a gyártó szükségesnek látja ezt. A Brazos platformhoz diszkrét grafikus kártya is társítható egy x4-es PCI Express 2.0 felület segítségével, melyért a központi lapkába épített vezérlő felel. Ezt a funkciót feltételezhetően a notebookok és értelemszerűen a Mini-ITX-es alaplapok esetében lehet majd kihasználni. A következő év első negyedévében érkező felújított Catalyst csomag a Brazos platform IGP-jét, valamint az érkező, Vancouver családba tartozó Mobility Radeon GPU-kat is képes lesz majd együtt kezelni, így a Hybrid CrossFire, valamint a platformszintű energiagazdálkodás is elérhető lesz. Természetesen más gyártótól származó GPU is felhasználható, de ilyenkor az előbbi szolgáltatásokról le kell mondani, továbbá az IGP használata csak speciális driverrel oldható meg, azaz a rendszer számottevően veszít az alacsony fogyasztás adta előnyökből.

A Brazos platform hivatalosan a januárban megrendezendő CES-en startol, ahol több mint 100 masinát mutatnak be a vállalat partnerei. Az MSI ultravékony notebookja már megtekinthető volt az AMD bemutatóján, továbbá a luxusnetbookok kategóriája is bővül egy Ferrari modellel az Acer jóvoltából. Az árazás még nem teljesen tisztázott, de a Zacate APU-s notebookok esetében 400 dollár körüli árcéduláról lehetett hallani.


Forrás: LegitReviews

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés