Hirdetés

AMD Fusiont a beágyazott rendszerekbe!

Az AMD az év elején indította be a fúziót, aminek eredménye a Brazos platform lett. Nem volt kérdés, hogy a beágyazott szegmensekre szánt verzió is megérkezik, hiszen a piac hatalmas, és a Fusion projekt kifejezetten előnyös szolgáltatásokat kínál a konkurens megoldásokhoz képest.

A cég a G-szériás APU-kkal támadja majd a piacot, és ugyanazt a 75 mm²-es lapkát alkalmazzák, ami a PC-s területeken Zacate és Ontario kódnéven fut. A 380 millió tranzisztort tartalmazó chip a TSMC 40 nm-es gyártósorait használja, és a korábban már bemutatott Bobcat architektúrára épül, azaz két darab, magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárral operáló központi processzorral rendelkezik. A technikai szempontok alapján az utasítások sorrendtől független végrehajtása biztosított, vagyis a rendszer out of order elvű feldolgozást alkalmaz, továbbá a magok két x86-os dekódolót tartalmaznak. A Bobcat számos energiagazdálkodási funkciót használ, ami segít a fogyasztást megfelelő szinten tartani. Az x86-os architektúra egyébként támogatja az AMD 64 bites kiterjesztését, az SSE1, SSE2, SSE3 és SSSE3 utasításkészleteket, valamint az úgynevezett biztonságos virtualizációt. A processzormagok tehát megfelelnek a célnak, de a termék legnagyobb erőssége integrált grafikus mag. Ennek szerepét egy Evergreen alapokra építkező Radeon tölti be, amely két darab shader tömbbel rendelkezik, így összesen 80 shader processzor áll rendelkezésre. A 64 bites memóriavezérlő a chipbe épített hubon keresztül érhető el. Ennek megfelelően az APU közös memóriát használ, amely a DDR3 szabványra épülhet, és maximum 1066 MHz-es lehet. Az egy ROP blokkal dolgozó IGP megkapta a legújabb UVD 3.0-s motort, vagyis a multimédiás képességek tekintetében az elérhető legmodernebb technológia köszön majd vissza.

Az érkező G-szériás APU-k pontos specifikációit az alábbi táblázat részletezi:

Az AMD G-szériás APU-jai
Típus CPU órajel GPU órajel
Fogyasztás (TDP)
Grafikus mag neve
AMD T56N v2 (2 mag) 1,65 GHz 500 MHz
18 W Radeon HD 6320
AMD T56N (2 mag) 1,6 GHz 500 MHz
18 W Radeon HD 6310
AMD T48N (2 mag) 1,4 GHz 500 MHz 18 W Radeon HD 6310
AMD T40N (2 mag) 1 GHz 280 MHz 9 W Radeon HD 6250
AMD T52R (1 mag) 1,5 GHz 500 MHz 18 W Radeon HD 6310
AMD T44R (1 mag) 1,2 GHz 280 MHz
9 W Radeon HD 6310


[+]

A rendszer technikailag nagyon fejlett, mivel támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.1-es, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL ES 2.0-s valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, továbbá az UVD 3.0 motor kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását egészen Full HD felbontásig, ám itt fontos megjegyezni, hogy a 9 wattos modellek a Blu-ray filmek gyorsítására nem képesek. A platform valószínűleg a nagyobb teljesítményt igénylő területeken lesz bevetve, főleg ott, ahol a feladatok GPU-val történő gyorsítása előnyös, ám a termék fogyasztását és kiterjedését bizonyos korlátok között kell tartani.

Az APU-k mellé az A50M-es és az A55E-s vezérlő kerülhet. Ezek a megoldások a Hudson M1-re épülnek, így 4 darab PCI Express csatornát, valamint hat darab 6 Gbps-os SATA portot kínálnak, temérdek USB 2.0-s interfész mellett. Az A55E annyiban fejlettebb az olcsóbb testvérénél, hogy négy PCI slot kiépítésére is lesz lehetőség, továbbá támogatja a RAID szolgáltatást, és van rajta Ethernet aljzat.

Az AMD G-szériás APU-kra számos partner épít majd, köztük az Advansus, a Compulab, a Congatec, a Fujitsu, a Haier, az iEi, a Kontron, a Mitec, a Quixant, a Sintrones, a Starnet, a WebDT és a Wyse.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés