Taglalta jövőbeli terveit az AMD

Az AMD a szokásos év végi konferenciáján felvázolta a jövővel kapcsolatos terveit. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor mindig kiderülnek érdekes részletek, és ez most sem volt másképp. A vállalatnál a legnagyobb hangsúlyt az első Fusion APU kapta, amiről tegnap volt egy nagyobb lélegzetvételű bemutató, így szinte minden technikai részletre fény derült. Már csak a termékek érkezését kell várni, így kiderülhet a rendszer tényleges teljesítménye. A rendezvényen ki volt állítva az MSI Brazos platformra épülő ultravékony notebookjának prototípusa is, ami egy Full HD-s videó lejátszásával szórakoztatta a közönséget, amíg le nem merült az akkumulátora. A pontos időtartamról sajnos nem érkezett hír, de órákban volt mérhető, így nem csoda, hogy nem várták meg az érdeklődők a hosszúra nyúlt prezentáció végét.

Mire lehet számítani?

A grafikus kártyák szegmense a tervek szerint még idén frissül a HD 6950-es és 6970-es versenyzőkkel, így az AMD fel is vázolta az elképzelését a piaccal kapcsolatban. Az ábrából rögtön látszik, hogy miért lett a korábban bemutatott Barts GPU neve Radeon HD 6800. Az AMD egyelőre nem vonja ki a HD 5700-as jelzést viselő Juniper lapkára épülő kártyákat, így az új jelölésben a nyolcas jelzi azt, hogy a Barts egy gyorsabb GPU. Az első negyedévben bemutatkozik a Turks és a Caicos kódnevű chip is, amelyek az árakra érzékeny felhasználókat célozzák meg.

Az AMD grafikus kártyák ütemterve
Az AMD grafikus kártyák ütemterve [+]

A mobil vonal nagyobb frissítésen megy keresztül. A Vancouver sorozat egyelőre csak hat darab kódnevet takar, és ezekről a képen szereplő adatoknál nincs is több információ. Nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a csúcskategóriás megoldás a Barts leszármazottja lesz, vagyis teljesítményben komolyabb előrelépést lehet várni.

Az AMD mobil GPU-inak ütemterve
Az AMD mobil GPU-inak ütemterve [+]

A kliensplatformok területén 2011-ben a fentebb már részletezett Brazos fog hódítani a Zacate és az Ontario APU-kkal. A nagyobb teljesítményű középkategóriás masinákba a Llano kerül, ami már egy jelentősen erősebb, de ugyanakkor többet is fogyasztó megoldás lesz. Az asztali piacon a felsőkategóriában megjelenik a Bulldozer architektúrára épülő processzor is, amely a Zambezi kódnevet viseli, és 2-4 darab központi modult rejt.


AMD mobil és asztali platformok ütemterve [+]

2012-re gyakorlatilag mindegyik lapka frissül. A Zacate és az Ontario szerepét a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Krishna és Wichita veszi át. Mindkét APU továbbfejlesztett Bobcat magokra épül, amelyek száma maximum négy lehet, természetesen a DirectX 11-es IGP megmarad, sőt erősebb lesz az elődnél. A Wichita lesz az első olyan chip, amit az AMD a nagyteljesítményű tabletekbe szán, így a fogyasztás mérséklése kulcsfontosságú. A Llano APU-t a Trinity váltja, ami továbbfejlesztett Bulldozer modulokra cseréli a K10-es alapokra épülő processzormagokat, továbbá az IGP is hatékonyabb dizájnt kap. A Zambezi processzorokat a Komodo fogja váltani, ami nem kevesebb, mint négy darab továbbfejlesztett Bulldozer modult rejt. Az utóbbi két, 2012-re tervezett fejlesztés továbbra is a GlobalFoundries 32 nm-es SHP gyártástechnológiáját használja.

AMD szerver platformok ütemterve
AMD szerver platformok ütemterve [+]

A szerverek piacán is frissít a cég. A Bulldozer architektúra az Interlagos és a Valencia processzorokon fog bemutatkozni. 2012-ben ezeket követi a Terramar és a Sepang kódnevű fejlesztés, melyek továbbfejlesztett Bulldozer modulokat tartalmaznak. Az előbbi processzor akár 10 ilyet is rejthet, vagyis hagyományos értelemben 20 magos megoldásról beszélhetünk.


[+]

A korábban már részletezett Bulldozer architektúra egyébként jelentős szerepet kapott a rendezvényen. A vállalat beszélt az alkalmazott Turbo Core megoldásról, mely maximum 500 MHz-cel képes növelni akár az összes mag órajelét, amennyiben a meghatározott TDP fogyasztás alatt dolgozik a processzor. A Bulldozer másik érdekessége a Flex FP feldolgozó, mely a két integer mag között található lebegőpontos végrehajtó neve. A rendszer érdekes újdonsága, hogy az integer magok és a lebegőpontos egység külön ütemezőt kap, vagyis anélkül használható ki a 256 bites szélesség, hogy az AVX-hez hozzá kellene nyúlni. Tudniillik a lebegőpontos feldolgozók egyszeres (32 bites) és dupla (64 bites) pontosságú utasításokkal dolgoznak. Lehetőség szerint annyit hajtanak végre, amennyi belefér a megadott hosszúságú egységbe. Ebbe sajnos beleszól az utasításkészlet is, ugyanis csak az AVX támogatja a 256 bites feldolgozást, ami azt jelenti, hogy egy AVX-et nem támogató programnál a 256 bites lebegőpontos végrehajtó 128 bitesként működik. A Bulldozer megvalósítása erre a problémára megoldást talált, és az architektúra az alkalmazás újrafordítása nélkül képes kamatoztatni a két darab összekapcsolható 128 bites FMAC egységet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 128 bites feldolgozást támogató SSE utasításkészlet maximálisan ki tudja használni a Bulldozer hardveres képességeit. Ez a dedikált ütemezőnek hála, akkor is él, ha a modulon belül az egyik integer mag teljesen kisajátítja a lebegőpontos feldolgozót.


A Flex FP feldolgozó előnyei [+]

Az AMD azt is elmondta, hogy a Bulldozer architektúrára épülő asztali processzor 2011 második negyedévében várható, míg a szerverbe illő variánsok a harmadik negyedévben érkeznek. Végül, de nem utolsó sorban szó esett a beágyazott rendszerek piacáról is, ahol az eBrazos platform fog küzdeni az 5 wattos fogyasztású, egy aktív maggal rendelkező Ontario lapkával.

A fentebb említett 2011-re tervezett újdonságok természetesen már működnek is. A legnagyobb érdeklődés a Llano iránt mutatkozik, amit az AMD egy alapos tesztnek tett ki a rendezvényen. Az egyetlen lapkából álló rendszeren a DirectX 11-es API-t támogató The Lord of the Rings Online MMO futott, miközben az integrált grafikus mag a kiterjesztett kijelzőn egy Full HD felbontású filmet játszott le. Mindez bármiféle akadás nélkül történt, ráadásul a processzor kihasználtsága is csak a játék futásától növekedett meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés