Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  Fáradt gőz  »  Akvarisztika

(#9051) sellerbuyer

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Vajon az elektronikus előtétekre is igaz, ami sok trafóra, hogy akkor is fogyaszt, ha nincs a fénycső bekapcsolva?

Ha fogyaszt, akkor vajon mennyit (teljes fogyasztás, vagy csak valamilyen készenlét-féleség)?

Ha az előtét elé (és nem a fénycső-előtét közé) kötök be kapcsolót, hogy egyáltalán ne fogyasszon lekapcsolt állapotban, az úgy korrekt-e? Nem teszem-e vele tönkre az előtétet idő előtt?

Egyetlen 36W-os előtétre vajon ráköthető-e két 18W-os fénycső?

Ha igen, akkor párhuzamosan, vagy sorosan szabad kötni a csöveket (ellenállás miatt)? :F

Ilyen prózai kérdések foglalkoztatnak jelenleg. :B

--- www.aproparadicsom.hu ---

(#9052) _seth_ válasza sellerbuyer (#9051) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

"Ha az előtét elé (és nem a fénycső-előtét közé) kötök be kapcsolót, hogy egyáltalán ne fogyasszon lekapcsolt állapotban, az úgy korrekt-e? Nem teszem-e vele tönkre az előtétet idő előtt?"

Felénk erre ezt mondanák:

"He?" :D Ezt elmagyaráznád? :) Hány előtét kell a fénycső el? 1 kell. Tehát így is úgyis az előtét előtt lesz a kapcsoló így amiről írsz annak nincs értelme semmiképp sem :)

Nem is párhuzamos nem is soros a kötés, speckó ezért kövesd mindig a trafón látható kapcsolási rajzot :) Ha 2 fénycső lesz akkor 2x X wattos előtétet vegyél ;)

|| Opel Vectra B tulajdonosok baráti köre - OpelVectraB.gportal.hu ||

(#9053) sellerbuyer válasza _seth_ (#9052) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Jaja, én is csak most olvastam el, amit írtam, tényleg baromság, most így elnézve. Melózom, sok is a munka meg totál meleg van, talán ennek tudható be. :D

Mindegy, köszi a válaszokat! :R

(#9054) Plero válasza myk74 (#9050) üzenetére

Plero
(tag)

A bolt-ból vettem a DayLight csövet a sráctól meg az előtétet. Minden jól működik!

"Olyan nincs, hogy nincs" + www.plenter.atw.hu

(#9055) mdk01 válasza sellerbuyer (#9051) üzenetére

mdk01
(őstag)

Hát tegyél minden elé egy időkapcsolót, mert ha nem vagy otthon akkor is kell a világítás és ráadásul az ki is kapcsolja a trafót.
Mondjuk az is fogyaszt de sztem nagyon keveset.

(#9056) sellerbuyer válasza mdk01 (#9055) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Igen, az lesz, kösz a tippet! :R

(#9057) _seth_ válasza mdk01 (#9055) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Nekem is így van megoldva, sőt a termosztátos hűtés is az egyik lámpával kapcsol le-fel, nem kell kapcsolgatni :)

(#9058) Batman2

Batman2
(őstag)

Üdvözletem mindenkinek !

LEDes világítás készítését vállalom igény szerint akvárium, terrárium fölé, ha igény van rá !

Referenciával is rendelekezem, hálózatra már több LED lámpát is készítettem, izzó helyettesítő lakás világítás céljára, melyek nálam üzemelnek otthon.
Fotót hamarosan mellékelek.

Üdv.

Batman2 - Viva la W123 200D 1979

(#9059) _seth_ válasza Batman2 (#9058) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Képeket ;) Kb ár sem árt, és pár méret, fényerő stb :)

Ui.:

Fisch.hu-tól megérkezett a csomagom, eheim biopower 240 alkatrészek: alsó nyitott szűrőkosár + szivacs + 2 db rögzítő pánt, 2 szűrőkosárba való szivacs + 2 pumpa előtt kisméretű szivacs. Kérdeztem emailben, hogy a szűrőkosárhoz van-e szivacs mert kódszám alapján lennie kellene állították, hogy nincs ezért rendeltem egy szett szivacsot és mivel 2 van egy dobozban így lett is belőle bőven, na mind1, még a régi sem volt rossz de akkor így mind a kettő új a megduplázott szivacsos részen és a pumpa előttit is újra cseréltem és még 1-1 maradt is teljesen új, a régit sem dobtam el mivel még az is használható. 5.830 Ft lett a vége futárral együtt, nem vészes végülis. Így remélem ezt a szivacsos gyermekbetégségét sikerül orvosolni ennek a jó pumpának (hiába a 3 kosár eheim substrat pro ha csak 1 kosárban van egy akkor szivacs amekkora egy 40-es akváriumba is éppen csak elegendő lenne). Így kb 40 centi magas a szűrő, nem apró darab de pont méret még :)

[ Szerkesztve ]

(#9060) mdk01

mdk01
(őstag)

A teleszkópszemű aranyhalnak a hátúszója mellett ezüstössen csillognak a pikkelyei és mintha kihullott volna egy részen.
Nem találtam semmit a neten ilyen betegségre úgy hogy nem tudom. Lehet hogy vminek az előzményét látom csak, de jó volna tudni mi az hogy ne akkor kapkodjak mikor már gond van.
Semmi új nem került az aksiba mindent úgy csinálok ahogy egy éve folyamatosan.
Vki tapasztaltnak ötlet?

(#9061) Aszfaltbetya válasza mdk01 (#9060) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

halpenesz ,
uszorpthadas

?

Kerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere

(#9062) aldebaran válasza mdk01 (#9060) üzenetére

aldebaran
(senior tag)

Egy kép többet mond ezer szónál...

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél." http://aldebaran.500px.com

(#9063) Batman2 válasza _seth_ (#9059) üzenetére

Batman2
(őstag)

Elnézést kérek a késlekedésért.
Itt vannak a fotók és az adatok is !

[link]

A korong formájú lámpa spéci LEDekkel van szerelve, annak 5,5cm az átmérője, 8W a fogyasztása és kb. 70-75W-os ízzó fényét produkálja. A LEDek bírnák a kétszeresét is, de a hűtésők nem sikerült elég jól, ezért le kellett fokozni. 48db. 0,9x2mm-es SMD LEDből épül fel.

A rövidebbik háromszögű oszlop 6cm hosszú (a LED panel hossza, a foglalalt még vagy 5cm hozzá), 80-90W-os izzó fényét produkálja és 8W a teljesítmény felvétele. 222 darab 2,8x3,2mm-es SMD ledből épül fel.

A hoszabbik oszlop 8 cm hosszú (foglalattal együtt kb. 13cm), 120W-os ízzó fényét produkálja, 16W a fogyasztása. 228db LEDből épül fel, a tető panelen 6 helyett 12db LED kerül elhelyezésre a minél tökéletesebb fényeloszlás érdekében.
Oldalra valimvel többet világít, mint előre, de igen kiegyenlített a vetitési képe, legalább 220-250 fokban világít.

Az oszlopok ára 8000-9000Ft körül lenne.

Üdv.

(#9064) mdk01 válasza Aszfaltbetya (#9061) üzenetére

mdk01
(őstag)

Mindkettő elég messze van attól amit írtam.
Most annnyi változás van hogy a hátúszójának az elején lett egy tűhegynyi fehér duzzanat ami már nekem ismerős mert ezt már láttam neten, de most meg nem találom.

Köszi

(#9065) Aszfaltbetya válasza mdk01 (#9064) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

mi a tunet pontosan ?
kedelybetegseg ? eszik ? stb..

Kerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere

(#9066) mdk01 válasza Aszfaltbetya (#9065) üzenetére

mdk01
(őstag)

Hát úszkált boldogan ahogy eddig aztán feltűnt a hátúszó mellett közvetlen a hátán egy ezüst színű fél kis körömnyi ezüst színű pikelyes rész. Először csak azt hittem hogy eddig nem vettem észre és mindig is ott volt(1,5éve) aztán azt vettem észre hogy terjed és most olyan körömnyi és ott ahol eddig ezüst színű volt a pikely ott most már nincsen csak annak a peremén körbe. Most 2napja meg azt vettem észre hogy a hátúszó elején egy tűhegynyi vmi van. Olyan mintha egy mákszemet ragasztottak volna a hátúszó első élére csak fehérbe.

Olyan történt még az ezüst pikely és a hátúszó dudorkinövés között félúton hogy egyik este kaptak(van még két aranyszínű is azok teljesen boldogok állandóan) kaját és másnap felpuffadt a teleszkópszemű(eddig is ez volt a problémás) és háton "úszkált" egész nap, de másnapra megint rendbe jött és evett rendesen. Sztem ez csak a kaja miatt volt mert mielőtt ez történt meglepően sokat kajált, pedig töredékét szokta.
Szóval most kajál rendesen úszkál is boldogan csak vmi nem stimmel a hátával.

Holnap lefényképezem.
Jó lenne ha elkészülne a nagy aksi és akkor átraknám őket mert lehet stresszes neki a vízcsere a 40literes aksiba.
Egyébként a teleszkószemű sokkal érzékenyebb mint a fátyolfarkú vagy a normál. vízcserével is ha kések pár napot már látom rajta hogy nehezebben úszkál.

[ Szerkesztve ]

(#9067) mdk01

mdk01
(őstag)

(#9068) Anulu79

Anulu79
(senior tag)

Az mitől lehet, hogy a Betta fiú megölte a lányt?

Van Tesco gazdaságos óvszer, csak előbb ki kell enni belőle a kempingsajtot.

(#9069) sellerbuyer válasza Anulu79 (#9068) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Féltékenység? ;)

(#9070) Aszfaltbetya válasza Anulu79 (#9068) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

lehet nem lany hanem fiatal him volt

(#9071) Anulu79 válasza Aszfaltbetya (#9070) üzenetére

Anulu79
(senior tag)

Lány volt. A boltban egy másik hímmel volt egy helyen. Csak mi piros hímet vettünk aki egy másik akváriumban volt. A boltban a lány egy kékkel volt egy helyen és nem bántották egymást.

(#9072) Aszfaltbetya válasza Anulu79 (#9071) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

az erdekes ,
figyelj elvileg nemsokara felszamolok aksikat, onnan lessz termes ha erdekel

(#9073) Anulu79 válasza Aszfaltbetya (#9072) üzenetére

Anulu79
(senior tag)

Miféle termés? :)

(#9074) Sanya595

Sanya595
(senior tag)

Sziasztok.
Van egy 110l-es aksim és most készülnék betelepiteni.
A szüröm : AquaEl FAN-3 plus.
Világitás : 1 fénycsö,természetes fény nem sok éri.
1-1.5 hete jár a viz üresen és csak antiklór-t tettem bele.
Viszont a viz kisé zavaros lett és igy nem akarok bele halakat rakni.
Képet is csinálok mindjárt..
Mit tegyek,hogy tiszta legyen a viz?

(#9075) Aszfaltbetya válasza Anulu79 (#9073) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

halak amikre nem tartok igenyt a 800 literesben mert oda kicsik lesznek

(#9076) mdk01 válasza Sanya595 (#9074) üzenetére

mdk01
(őstag)

Told a képet mert jó volna tudni mi az a zavaros.

(#9077) Aszfaltbetya válasza Sanya595 (#9074) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

berendezes valami van benne ?
talaj?
ph stabilizalot nem hasznalsz :?

(#9078) mdk01 válasza Aszfaltbetya (#9077) üzenetére

mdk01
(őstag)

Ph stabilizáló miért kell? Az annyira elmászhat 7-8 ph-ról.

(#9079) Aszfaltbetya válasza mdk01 (#9078) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

en mindig hasznalok , pillanatok alatt gyonyoru a viz tole es nem zavarosodik egyaltalan nalam

(#9080) Sanya595

Sanya595
(senior tag)

Ezzek a képek....
A héten raknám a halakat,de igy nem igazán akarom.
Nem tudom mennyire lettek jók a képek...
Ha kell akkor csinálok jobb képekett.

[ Szerkesztve ]

(#9081) mdk01 válasza Sanya595 (#9080) üzenetére

mdk01
(őstag)

Mikor én felengedtem az akváriumot és beleraktam a kavicsot és a szőlőtőkét, 1hét alatt annyira bezavarosodott hogy nem láttam át az aksin. Nekem tejszerű lett és azt hittem infuzóriumok de végül ráindítottam a szűrőt és 3nap(1500l/h) alatt kristálytiszta lett a víz és azóta is olyan(2hónap).
Nem tudok mit mit mondani sztem menjen a szűrő még és meglátod változik-e, vagy esetleg keress rá a neten a tüneteidre hátha találsz vmi okosságot.
Tesztjeid vannak? Mértél vmit?

[ Szerkesztve ]

(#9082) Sanya595 válasza mdk01 (#9081) üzenetére

Sanya595
(senior tag)

Köszönöm a válaszod.
Már kicsit tisztább lett.
Semit nem mértem,a szürő dolgozik és minden nap kiöblitem langyos vizzel.
Ph-t és a többitt,hogy tudok mérni?
Gondolom a megfelelö müszerekkel csak.Tudtok esetleg linkelni,hogy milyet érdemes venni?

(#9083) mdk01 válasza Sanya595 (#9082) üzenetére

mdk01
(őstag)

Ne öblítsd ki a szűrőt, csak menjen mert nem fejlődnek ki a lebontó bacik sose.
Addig ne szedd szét a szűrőt és ne is állítsd le míg látványosan nem csökken a vízforgató képessége. Akkor is ha szétszedted akkor csak az akvárium vízével mosd ki és max.10-ig álljon.
Olvass a neten, mert ezt folyamatosan leírja itt mindenki a kezdőknek.
Teszteket boltban vagy neten tudsz venni. Ezek a legáltalánosabbak, ezeknek mindig kell otthon lenni.

Esetleg ez.
Olvass utána, tele a net információkkal.:)

[ Szerkesztve ]

(#9084) sellerbuyer

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Induló akiba növényeket keresek, sokat és olcsón. :)

Jávai moha, háttérnek való növények (lehetőleg valisneria-t ne), stb. Privátban írj plíz! :R

[ Szerkesztve ]

(#9085) sellerbuyer válasza Sanya595 (#9082) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Nagyon elszúrod a dolgot sajnos az öblítéssel.

Az akid azért nem lesz tisztább, mert folyton kimosod a szűrőt klóros csapvízzel, ezzel visszaszennyezed az akidat és kiölöd a jó bacikat a szűrődből, amik végre már megtelepedtek. Így mindig nitrátos, klóros marad a vized, sohasem fog kitisztulni.
A szűrődet soha ne mosd át csapvízzel, csakis az akvárium vizével egy külön, tiszta, csak halazáshoz használt edényben (pl. műanyag).

Tanácsom: menj el végre egy szaküzletbe, vedd meg azt a két vegyszert, ami kell az aki beindításához (Sera nitrivec, meg egy másik, aminek most nem jut eszembe a neve). A boltban tudni fogják, mit kell adniuk, csak mondd meg az akid űrtartalmát (hány literes). Nem lesz olcsó, kb. 3eFt, de neked mindenképpen kelleni fog. Vegyél akár a Tesco-ban egy műanyag tálat, otthon még véletlenül se öblítsd el csapvízzel! Vagy egyáltalán ne öblítsd el, vagy csak akivízzel! Menj haza, öntsd bele az akiba mind a két vegyszert, majd járasd a szűrőt maximumon (ha állítható). 24 óra múlva kapcsold ki a szűrőt, amíg az akiba nyúlsz, vedd ki a szivacsát (ha szivacsos), csavard ki a trutymót a műanyag tálba. Így kapsz egy tiszta szivacsot, amit visszahelyezve a szűrőre, majd azt újra beindítva nagyon hatékonyan fogja szűrni a trutymót és a bacikat sem nyírtad ki. Ezt ismételgesd 24 óránként addig, amíg a vized szépen ki nem tisztul, illetve "jószagú" nem lesz. Érezni fogod, hogy nem lesz olyan rossz, kellemetlen vegyszerszaga, hanem friss, jó, kellemes "illatú" lesz. Innentől kb. jó vagy, megtelepedtek a bacik és minden frankó. Az akidnak ilyenkorra már leapad rendesen a vize a szűrőcsavargatástól (mert mondanom sem kell ugye, hogy amit kicsavartál, azt a koszos vizet öntsd ki!), így pótolnod kell, hogyha nem megfelelő neked a vízszint (pl. nem takarja rendesen a tető). A javasolt általában az aki felső végétől számított 3cm. Ezt a feltöltést/pótlást ionizált vízzel tudod megtenni, boltokban, benzinkúton kapható (utóbbi drága).

A PH-t, stb. nem műszerrel, hanem díszhal-madár és egyéb akvarista üzletekben kapható lakmuszpapírokkal, cseppentős módszerekkel tudod mérni. Ha elmész egy ilyen üzletbe, ezt elmagyarázzák neked.

Valóban fontos lenne, hogy olvass utána a témának (akár itt neten, Google-ban keress rá!), mielőtt hozzákezdesz! Az akvarizálás nem ugyan az, mint mikor veszel egy videót, van rajta kb. 5db gomb és kész, flottul lehet kezelni. Ehhez "sajnos" nagyon érteni kell... és még így is sokszor nehéz...

(#9086) sellerbuyer válasza sellerbuyer (#9085) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Ja még valami, ha esetleg rászánod magad: a nitrivec-től is zavaros, tejszerű lesz a vized, de ez teljesen normális, ezzel nincs semmi gond, ki fog szépen tisztulni!

(#9087) sellerbuyer válasza Sanya595 (#9080) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

A fűtődet el ne indítsd így! Teljesen a víz alá kell meríteni, különben szét fog pattanni az üveg.

(#9088) _seth_

_seth_
(PH! kedvence)

Akvárium indításhoz: Sera Aquatan, Sera Nitrivec. Amennyiben zavaros a víz: Sera Aquariaclear de ez beüzemelt akinál használatos, nem a szóban forgót fogja kitisztítani.

Frissen beindított akváriumnál sem szabad/érdemes a szűrőt gyakran tisztítani, hadd legyen nagyon koszos is akár sebaj nincs még tétje annyira viszont hamarabb beáll.

(#9089) prandris

prandris
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Ma röffentettem be egy 16 literes kis akváriumot (olvastam, hogy nagyobb az akvárium igénye de a szobámban nagyobbat elhelyezni lehetetlen esztétikusan), amit berendeztem szépen. Feltöltés után zavaros letta víz, de a szűrő bekapcsolása után pár óra múlva kristály tiszta lett.
Hím sziámi harcoshalat veszek majd bele, valószínűleg csütörtökön vagy pénteken jutok hozzá, csak addig járatom az akváriumot, ahogy olvasom itt nagyonis szükséges. Ha a hőfokot 28 fokra állítom be az jó lesz a halnak? Többfélét olvastam, szerintem a 28 lenne a közép út. Ha ledes világítást csinálok és rakok az akvárium fölé (valószínűleg idő kapcsolósat) lehet inkább rosszat mint jót csinálok vele?

Köszönöm

Esetleg aki tud adhat tanácsot a sziámi hallal kapcsolatban, vagy mire érdemes figyelni vásárlásakor.

(#9090) sellerbuyer válasza prandris (#9089) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

[link]

[link]

(#9091) mdk01 válasza mdk01 (#9083) üzenetére

mdk01
(őstag)

vízével mosd ki és max.10-ig álljon.

vízével mosd ki és max.10 percig álljon.

....bocsi siettem.:)

(#9092) kymco válasza mdk01 (#9091) üzenetére

kymco
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Én is olvastam korábban ezt a 10 perces intervallumot, de pld egy külső szűrő alapos tisztításánál ez nagyon szűkös. Ezért megkérdeztem Nigrót az a Greenaqua-ból és ő azt mondta, hogy kb fél óra leállása az, ami még nem okoz olyan nagy károkat a külső szűrőnél.
Ebbe általában beleférek....

„Ha Krisztus keresztjét nézem, ott látom fent az összes bűnömet, és mindenki másét. " Bono \\\ - www.refujvaros.hu

(#9093) sellerbuyer

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Szeretnék eloszlatni egy óriási tévhitet, a kezdők kedvéért és leírni néhány tapasztalatomat, ha megengeditek.

"Hozzáértők" állítják, hogy kb. 150l feletti térfogatú akinál kötelező a külső szűrő használata, mert a belsőnek nem tud annyi lenni a térfogata, hogy megfelelően szűrjön.

Na ez úgy, ahogy van, nem igaz!

Ráadásul ugyan ezen hozzáértők arra sarkalják a "népet", hogy vegyen mindenféle arany árban kapható szűrőanyagokat, mert csakis azok a tutik.

Ez sem igaz!

Ügyesen felismerték ezek az emberkék (hiszen tutira kereskedők, ill. kereskedő-közeliek), hogy mindenki minél nagyobb akit szeretne (erre is sarkallják egyébként az embereket, de ezzel még nem is volna gond), ergo erre kell építeni az üzletet. Megjegyzem, ma már egy jobb szivacs is 2eFt és akkor az még nem is olyan nagy méret!

Voltak drága(!) külső szűrőim, elmondhatom, soha többé nem kéne. Nem hiányzik az a kínlódás, amit ezekkel le kellett rendezni mosáskor, meg amikor elkezdtek folyni. Mert bizony ám, mindegyik elkezd egyszer csak folyni (persze tudom, hogy jönni fogtok sorra az ellenpéldákkal)! Belső szűrő tisztítás: áram kikapcs., szivacs lehúz, kicsavar edényben, visszahúz, köszöntem, ennyi... Szűrés ugyan olyan tökéletes, kristálytiszta, jól működő víz, ennyi. Ja és ócccó! ;)

Húsz, meg harminc évvel ez előtt is voltak nagyméretű akváriumok, szivacsos belső szűrővel, csodálatos, tiszta, jól működő vízzel. Sajnos (vagy sem) a mai világban sok területen megtalálható az elüzletiesedés, ennek a következményének tartom a fenti "vegyél jó drágán meg mindent, csak akkor vagy akvarista!" jelenséget. Anno 500 Ft-ot adtunk a "halasnak" (díszhal szaküzlet) és kaptunk annyi növényt markostól, számolatlanul(!), hogy a felét ki kellett dobni, mert nem fért el egy 150l-es akiban. Ma pedig van olyan növény, aminek szálja 2.800 Ft (de átlagban 1.400-at verik ezek) és a gagyi, gyorsan növő, senkinek sem kellő növények is baromi drágák. Ott mennek tönkre, rohadnak el a szaküzlet növényes akijaiban (tudok ilyen példát mondani), de akkor sem adnák olcsóbban! És ez nem (csak) a Ft elértéktelenedésével, meg a magas ÁFA-val magyarázható sajnos...

Hat év kihagyás után újra halazni készülök és a szükséges cuccok beszerzésénél nagyon durva dolgokat tapasztaltam, még így hat év távlatával összehasonlítva is (ami lássuk be, nem egy hosszú idő) sajnos.

A legrosszabb az, hogy a halazók maguk is változtak. Pl. a bolti árakat követve ők is elkezdték horror áron adni a növényeket kéz alól. Szerencsére, ahogy elnézem, a halakat (még) nem...

Bejártam Pest jó pár halas üzletét és olyan nevetséges és méregdrága(!) dolgokat akartak az üzletekben rám sózni, hogy elállt a szavam! Meg sem kérdezik, hol van az akvárium, milyen körülmények között, stb... Panelban halazó kollégától kellett megtudnom, hogy panelban, a sokadik emeleten nehogy már vegyek fűtőt az akiba, mert ott nem fűteni, hanem hűteni kell! Soha életemben nem laktam panelban ez előtt, emeleten pedig egyáltalán nem... Hát nem rám sózták a 300W-os fűtőt az üzletben 5eFt-ért? Mert persze literenként 1W kell ám! Terjesztik a h....lyeségeket és aztán a halazók pénztárcája issza meg a levét, ha nem vagyunk észnél. Most ott van a fűtőm becsomagolva a polcon úgy, ahogy megvettem, 5eFt kiszállt a ablakon. Persze lehetséges, hogy egyszer majd kelleni fog, ki tudja...beköszönt a jégkorszak, vagy valami... :)

Egyébként csak figyeljétek meg, hogy ha üzletben vesztek valamit, akkor min. egyszer tutira elhangzik az eladó szájából: "vigyél inkább nagyobbat, mert ez/ennyi nem lesz elég!" Már szinte szlogenné vált.

(#9094) hoby36 válasza sellerbuyer (#9093) üzenetére

hoby36
(senior tag)

Hát nagyjából tényleg így van minden,ahogy leírtad.Én már 23 éve folyamatosan halazok és látom a változást.Viszont a külső szűrők régen is voltak amikor elkezdtem,csak itthon nem volt elterjedve és máshol sem volt ekkora választék.Én szeretem őket igazából.
Akkor jó "újrakezdést" neked! :)

A logikában semmi sem véletlen!

(#9095) sellerbuyer válasza hoby36 (#9094) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Köszönöm! :R

(#9096) _seth_ válasza sellerbuyer (#9093) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Van benne igazság de szerintem nem árt követni a technika fejlődését. Nekem van egy profi belső és egy alap külső szűrőm igaz csak 135 literben tevékenykedek és rengeteg koszt össze tud gyűjteni a külső is. Így a belső szűrő tisztítási intervalluma is jócskán megnő ami megint csak a halaknak jó. Ráadásul külső szűrőből is vannak már nagyon olcsó változatok is, profi szűrőanyagot is ki lehet fogni félár alatt is (sera siporax pl), keresgélni kell de semmi sem lehetetlen :) Nálam bevált a külső is. Növények valóban méregdrágák a legtöbb helyen de pl 600-ért szoktam venni a kicsi vagy közepes anubiasokat ami egész baráti, de a nagy hatalmas és a dupla tövű nekem is 2e forint volt na de a nagy alatt már hatalmasra kell gondolni :)
(Eheim BioPower 240 + még egy szivacsos szűrőkosár az aljára + eheim substrat pro szűrőanyag a belsőben valamint aqua nova ncf600 (100% eheim másolat a lengyelektől) benne durva szivacs, matrix és sera siporax szűranyagokkal. Fűtőből nekem is 250W-os van a 135 literbe ami "kissé" túlméretezett de ezt találtam helyben 4e forintért újonnan, annyit pedig megért :))

[ Szerkesztve ]

(#9097) sellerbuyer válasza _seth_ (#9096) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Van benne igazság de szerintem nem árt követni a technika fejlődését.

Én is ezt az elvet követem, minden olyan esetben, amikor indokolt, mert nyerek vele. Vagy jobb minőségben tudom elvégezni vele a dolgomat, vagy a végeredmény szebb, jobb, értékesebb, minőségibb, vagy egyszerűen olcsóbb. Az akvarisztikában egyik sem valósul meg szvsz az általam előzőekben taglaltak szerint. Az pedig, hogy csak azért kövessük ezt a fenti elvet, mert mások azt mondják és jól járjanak vele annak ellenére, hogy nekünk ezzel nem lesz jobb, szvsz nem elfogadható.

Így a belső szűrő tisztítási intervalluma is jócskán megnő ami megint csak a halaknak jó.

Belső szűrő gyors tisztítása max. 30 másodperc, nagy tisztítása (csak szükség esetén) max. 5 perc. Külső szűrőnél kb. 20-30 perc a tisztítás. Csak önmagában szétszedni-összerakni is szép kis idő. Akkor most melyik jobb a halaknak? :)

Nem arról szól, amit írtam, hogy ne lenne jó a külső szűrő, ahogy a Ferrari is elvisz a sarki fűszereshez, meg a Suzuki is, csak hát nem mindegy milyen áron... Ferrarira akkor van szükséged ha versenyezni akarsz, vagy gyorsan akarsz közlekedni és csak akkor... Persze az autókereskedő nem a Suzukit fogja javasolni neked megvételre, hanem a Ferrarit. Aztán ha azt tapasztalod, hogy mennyire jó a Ferrarival járni a boltba, mindenkinek azt fogod terjeszteni és el sem gondolkodsz azon, mennyire felesleges. Erről szól a jó üzletpolitika, megvetetni az emberekkel mindent, amire nincs is valójában szükségük.

4e forintért újonnan, annyit pedig megért

Ha szükséged van rá...akkor igen...ha nem, akkor 400 Ft is pénzkidobás érte.

(#9098) hossszú

hossszú
(őstag)

Az UV-C szűrőről mi a véleményetek, használ valaki ilyet?

„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin

(#9099) _seth_ válasza sellerbuyer (#9097) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Nekem megéri, hogy ritkábban kell takarítani a szűrőket ha külsőt használok és ez teljesül.
Szűrőtisztítás alatt gyakoriságra gondoltam nem másodpercekre :D Külső tisztítására 10 perc bőven elegendő és még csak sietnem sem kell. Én már az akváriumot is úgy gyártattam, hogy legyen benne a külső szűrő csöveinek rejtve hely, ugyanott van rejtve a fűtő is.
Szükség van a fűtőre, mint minden akváriumban amennyiben alacsonyabb télen a szoba hőmérséklete mint az elvárt, nálam sügérek esetében 25-26 fok az ideális, télen ehhez fűteni kell, nyáron hűteni. Mindkettő megoldott bár a hűtés az egyértelműen nehezebb és persze nyáron a szobahőmérséklet alá nehéz levinni de legalább annyit meg tudok tenni, hogy a fénycsöveket hűtöm így legalább azok nem melegítik valamint a víz felszínét is kicsit éri a légáramlás és észrevehető a párologtatásban is.

Valóban sokat lehet költeni "feleslegesen" de ez is olyan, hogy ki mire szánja a pénzét, se cigi, se pia, se kávé se semmi így jut a halakra :) Igaz most már minden sz@r megvan nekem is hozzá tesztboxtól kezdve tápszerek és mindenféle díszeken át karantén akváriumig így már csak eledelre költök :)

(#9100) sellerbuyer válasza _seth_ (#9099) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Hát igen, a szűrő dolog, úgy tűnik, ízlés dolga is. Én szívesebben csavarom ki pár mp alatt két-három hetente a szűrő szivacsát, mint hogy szerelgessem szét, meg össze a külső szűrőt akár kéthavonta.

télen ehhez fűteni kell, nyáron hűteni

Miért? Télen nincs fűtés nálatok a lakásban? :) Nálunk ilyenkor nyáron kb. 15 fokos kinti hőmérsékletnél (bezárt ablakoknál) az aki vize 25 fokos, sőt pl. tegnap esett az eső, rossz idő volt kint és reggelre 29 fokos volt az aki. Világítása még nincs, jelzem! A nap idevág nagyon (8. emelet!) és bőven éri az akit is (lesz majd alga), szóval napközben nagyon meleg lehet a víz, de nem vagyok itthon ilyenkor, így még nem tudtam megnézni. A fenti hőmérsékleteket éjszaka sikerült elérni (Nap melege nélkül), ami nem piskóta szvsz. :) Ha majd készen lesz a tető, abban lesz beépítve venti, sokat nem fog segíteni, de 1-2 fokot biztosan csökkent majd.

Nagy eséllyel az a "rejtélyes" megoldás a melegedésre, hogy fűt a belső szűrő, mint a szemét, mert melegszik, úgyhogy plusz egy pont a belső szűrőknek (nem kell nagy fogyasztású fűtő, csak a szűrő 30W-ja). :C Már leszabályoztam a fordulatát, így most sordinoban lehet, hogy nem fog annyira melegedni az aki vize, meglátjuk. :U

Télen gatyarohasztó fűtésünk van, mivel másfél éve radiátorokat cseréltettem és az erkélyfal is nem rég lett lecserélve vaciúj, műanyagra. Szóval már előre félek, hogy télen 30 fok fölé fog emelkedni a vízhőmérséklet és ebbe még mindig nem számoltam bele a lámpákat! A hűtés az egyértelmű probléma panelben, emeleten, fűtés értelmetlen valóban (ahogy a kolléga mondta, akit idéztem előzőleg)... 40 éve halazik, ha jól emlékszem arra, amit mondott, és volt több szép akija (amit láttam), csak tudja, hogy mit beszél. :)

No, legalább életben tartjuk a topic-ot, már kezdett kiHALadozni. :D

[ Szerkesztve ]

(#9101) Aszfaltbetya válasza prandris (#9089) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

nekem van ha kell esetleg, him is nosteny is , mennek mert megszunik a fedeluk .

Vasarnaprol hetfore hajnalodva elingult a VIII kerulet sziveben a 800 literes regi almom , es aznap este a diszkosz csapat is megerkezett ,

(#9102) _seth_ válasza sellerbuyer (#9100) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Külső szűrő tisztítása azért nem olyan nagy meló... nekem egy alap van és így néz ki: egy pöcök elfordít ezzel a csöveket ki lehet húzni és azok zárva vannak azaz nem csepeg nem folyik semmi. Kihúzom a tápkábelt és már mozgatható is a szűrő. A tetejét négy pánt fogja, ezeket kioldani 3-3 mp. A két szűrőkosár kivétele megint nem nagy meló, kihúzható füle van. A tartályból a vizet kiöntöm de az alját már csak a wc-be mivel ott van a sok kosz. A tisztább vízben kitakarítom a szivacsot majd átöblítem a szűrőanyagokat, ha ez kész rakom is össze, akváriumvízzel feltöltöm és már indíthatom is :) Elég valóban 2 havonta ránézni.

Fűtés: Télen sem tuti, hogy megvan a 25 fok, főleg ha otthon sem vagyok mert akkor le van kapcsolva a fűtés a szobában takarékra, az állandóság pedig nagy előny a halaknál :)

Az, hogy valaki szerint hülyeség a fűtés az kb annyira hozzáértő magatartás, hogy inkább le sem írom. Ahol nincs meg a szükséges hőmérséklet ott ugyan miért lenne hülyeség? Akit idéztél az télen a szobáját sem fűti? Na ugye... miért fűti a szobáját? Mert kell neki is egy adott hőmérséklet amit szeret, na ez a halaknál is így van.

Nagyon jó ez régi-új minimalista nézet csak érthetetlen. Díszhalat tartani egy igen drága hobbi, akinek nincs pénze rá az ne tartson. Aki nem ért hozzá az olvasson utána. Aki 1-2 ember vagy weboldal alapján rakja össze a fejében a helyes haltartás az el van tévedve.

Belső szűrő mint fűtő: mivel mozgása van így valóban fűti is valamennyire a vizet de ha csak abból indulok ki, hogy a külső fogyasztása sem éri el a 12W-ot és a belső is megáll 8W alatt.

Ha nagyon jól működik a tető hűtése akkor annyit érsz el vele, hogy nem melegíti a vizet de ez nem jelent olyan sokat. Érdemes pl a hagyományos fojtókat lecserélni elektronikus előtétekre mivel azok hőtermelése töredéke a régieknek, a különbség nem sok csak kb 40-50 fok :) Ami elég jelentős :)

Milyen akváriumod van és milyen technikával?

(#9103) sellerbuyer válasza _seth_ (#9102) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Az, hogy valaki szerint hülyeség a fűtés az kb annyira hozzáértő magatartás, hogy inkább le sem írom.

1. Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam, kicsit figyelmesebben, ha lehet!
2. Ha te télen lecsavarod a fűtésedet a szobában, ami olcsóbb lenne mint az áram, viszont (emiatt) Xszáz wattal fűtöd csak az akidat 24 órában (igaz, automatikus kapcsolással) és e mellé még ki is jelented nyilvánosan, hogy a szobai fűtés nem elegendő télen, akkor most ki a hülye, már bocs? :DD
3. Ha egyszer 30 fokos a vize akár nyáron, akár télen, akkor most csak azért fűtse fel 40 fokra, hogy te jól érezd magad ettől, mert ezt olvastad valahol, hogy "fűtés márpediglen köll!!!"? :DD

Nagyon jó ez régi-új minimalista nézet csak érthetetlen. Díszhalat tartani egy igen drága hobbi, akinek nincs pénze rá az ne tartson.

Érdekes látásmód, ebből kb. következtetni tudok a korodra is és így már mindent értek. :D
Ha te ettől jobban érzed magad, akkor költsél rá milliókat, én el leszek a kis "minimalista" cuccommal. ;)

Aki 1-2 ember vagy weboldal alapján rakja össze a fejében a helyes haltartás az el van tévedve.

1. Azért fura, hogy ezt írod, mert tőled egyfolytában ilyen "összeolvasgatott" elméleteket olvastam, amik sorra ellent mondanak pl. a saját tapasztalataimnak.
2. Ha ezzel rám gondoltál, akkor te vagy az, aki el van tévedve. Mivel nem vagyok már tinédzser és kisgyerek korom óta akvarizálgatok (kihagyásokkal, az élet így hozta), igaz tényleg csak hobby szinten, ezért bőven van saját tapasztalatom, nekem nem kell már nagyon olvasgatnom (azon már pár tíz éve túl vagyok), tudod, csak feleslegesen rongálnám vele a szememet. :DDD Emellett nem igazán tetszik, amiket olvasgatok általában a fiatalabb korosztályoktól. Komolyabb tapasztalatok híján leírják azt, amit összeolvastak itt-ott a neten, majd tényként közlik, aztán elkezdenek egymással vérre menően vitatkozni azon, hogy ki mit olvasott. :) Jópofák, de már eléggé unom, mivel az informatika témában is ez megy nagyjából minden fórumon, "hála" a tizenéves korosztálynak. Ha véletlenül egy idősebb megpróbálja a saját tapasztalatait bátortalanul előadni, akkor jól lehurrogják, mert ők azt jobban tudják... persze az alapján, amit olvastak. :D Rendszergazdaként olykor előjövök egy-két szakmai fórumban komolyabb problémákkal... aztán azok a fiatal "tehetségek", akik eddig f...sták a szót a topic-ba, elkezdenek mélyen hallgatni hetekig(!), mert kb. lövésük sincs róla, hogyan kéne megoldani a problémát. Kikerülnek fősuliról az informatikusok kiváló eredménnyel és némelyikük jóformán egy gépet nem tud bekapcsolni, de az elméleti tudása felbecsülhetetlen, mert összeolvasott egy rakás könyvet... :D Ez persze nem olyan nagy gond alapvetően, de hová is jutunk így? Szerencsére ez már engem nem érint, mert hol leszek már én akkor, mikor ezek a srácok komolyabban dolgozni fognak... ráadásul úgyis kimennek külföldre, ha eszük van és ott fognak "szakérteni"... Bocs, hogy elkalandoztam! :U

Belső szűrő mint fűtő: mivel mozgása van így valóban fűti is valamennyire a vizet...
...a külső fogyasztása sem éri el a 12W-ot és a belső is megáll 8W alatt.

Nem talált. :) A surlódás maga kevés lenne ilyen kemény fűtéshez, mivel vízről van szó ugyi. A villanymotor melegszik barátom és nem is kicsit. Ha a súrlódás lenne a ludas, akkor a te külső szűrőd is simán befűtötte volna az akidat annyira, hogy ne kelljen fűtés. Erre mondaná Kővári Barna: ülj le fiam, egyes! :D
Egyébként 30W van a szűrőmre írva (mert tudod, nem egyformák ezek a belső szűrők /sem/, nem mind ugyanannyit fogyaszt, olvasgass utána, ha nem megy! :) ). Olvastam(!!!) akvarista fórumban, hogy valaki kimérte (tehát saját tapasztalatát írta le) és pont a felét fogyasztja a 30W-os szűrője max teljesítményre állítva, alacsonyabbon pedig stabilan 8W. Amíg elég erős a szűrő és fűti is a vizet, ennek csak örülni lehet. :)

Érdemes pl a hagyományos fojtókat lecserélni elektronikus előtétekre mivel azok hőtermelése töredéke a régieknek,

Na ezt jól olvastad, rendben van, hármas alá. :D Mondjuk nem tudom, miért érezted úgy, hogy ezzel segítened kell nekem (nem vagyok matuzsálem), de nagyon aranyos. ;)

a különbség nem sok csak kb 40-50 fok :)

Szerencséd, hogy ott a smiley, különben bevágtam volna a karót azonnal! :DD

Jelenleg 270 literes van, Atman Powerhead 203 szűrővel, Sera air 275 R plus levegőztetővel, 2db 18W 6400K-s, 2db háromsávos csővel és 1db 4x18W-os elektronikus előtéttel, hogy örömet szerezzek neked. :) Ahogy írtam, a világítás még nincs rajta, szerelgetés alatt vagyon a tető. Tervezek még egy tekis cuccot az aki alá, majd még meglátjuk, mit hoz a jövő...

Bocs a szarkazmusomért, de nem tudtam megállni. :) Egy időben még dühített a fentebb leírt fórumokbeli jelenség, de ma már inkább mulattat. Talán sikerült felülemelkednem rajta, vagy kitudja...

[ Szerkesztve ]

(#9104) Aszfaltbetya

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

forumtarsak nehany red cherry elviheto ha kell , csere alapnak az asszony a milka csokit szereti nagyon pl , vagy ajanlat fugvenye

(#9105) kymco válasza sellerbuyer (#9103) üzenetére

kymco
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nálunk télen a lakásban 21-22 fok van. Ez a halaimnak kevés. Nekem fűteni kell, mert minimum 24-25 fokot kell biztosítanom nekik. Ez pedig az egész lakásban luxus és felesleges lenne. Nem kellene az egyébként elgondolkodtató hozzászólásodat ilyen hülyeségen való vitatkozással elrontanod szvsz.

„Ha Krisztus keresztjét nézem, ott látom fent az összes bűnömet, és mindenki másét. " Bono \\\ - www.refujvaros.hu

(#9106) sellerbuyer válasza kymco (#9105) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem nagyon értelek. Ezek szerint te sem olvastad figyelmesen, amit írtam, és/vagy összekevertél kettőnket (a vitapartnereket).

Ugyanis kettőnk közül pont én voltam az, aki azt írta, hogy változó, lakástól függő, hogy kell-e fűteni, vagy sem. Ő (_seth_) pedig azt írta, hogy mindenképpen kell fűtő, kötelező, mindentől függetlenül! Én ezt figuráztam ki a következő hsz-emben.

Szerintem ha kritizálni, véleményezni szeretnéd mások hozzászólásait, érdemes előbb rendesen elolvasni azokat, értelmezve, hogy mit is olvasol, miről szólnak. :U

[ Szerkesztve ]

(#9107) kymco válasza sellerbuyer (#9106) üzenetére

kymco
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Olvastam a hozzászólásod, és nagyon meglepett a lekezelő személyeskedésed egy olyan vitában, ami normális esetben el sem hangozna.
Szvsz ma egy átlagcsalád normális esetben nem engedheti meg magának, hogy télen a lakás átlaghőmérséklete 25 fok körüli érték legyen. ( Persze, ha aranyhalakat tartasz, akkor nem kell fűteni.) A fűtésköltség növekményből hamar összejöhetne egy komolyan felszerelt akvárium, ha ezt lehetne anyagilag bírni.
Szerintem normál, átlagos esetben kell fűtés a halakhoz, amennyiben 24-28 fok közötti hőmérséklet van előírva nekik, és az ember szeretne a halai kedvében járni. Vannak extrém esetek, mikor az egyéb fűtések miatt nem kell, de ez a ritkább, és sok esetben a költségesebb. Vitázol 4000 Ft-os fűtőn, mikor az 1 fok növekedés a lakás fűtésénél messze többet visz el akár havonta is.
A 30W-os szűrő pedig elég rosszul hangzik, mert normál esetben jóval nagyobb hatékonysággal jóval kisebb teljesítménnyel képesek működni minőségibb eszközök. És amíg a fűtőszál automatikusan kapcsol, addig a szűrőd télen-nyáron fűt, ha kell, ha nem.
Ezt megint badarságnak tartom az érvelésedben.
Ellenben elgondolkoztató, hogy mennyire elmegyünk a technika felé, mennyire esszük a marketing dumát és válunk esetenként megvezetett hobbi akvaristává. Dicsérendő ez a megállás és józanság. Jó lenne, ha a vitáidban is visszaköszönhetne.

[ Szerkesztve ]

(#9108) _seth_ válasza sellerbuyer (#9103) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

"A hűtés az egyértelmű probléma panelben, emeleten, fűtés értelmetlen valóban (ahogy a kolléga mondta, akit idéztem előzőleg)... 40 éve halazik, ha jól emlékszem arra, amit mondott, és volt több szép akija (amit láttam), csak tudja, hogy mit beszél. "

Elolvastam. Fenntartom, hogy nem igaz. Nem írtál sem kitételt sem más eseteket hanem, hogy értelmetlen. Ezt nem lehet félreértelmezni.

Egyébként ha értelmező olvasásról írsz: sehol sem írtam, hogy minden esetben kötelező a fűtő. Ha elolvasod és a SAJÁT akváriumomról írok te írsz általánosságban. Nekem mint írtam 25-26 fok kell minimum. Az, hogy nálad panelben a távhő miatt télen van 30 is egy dolog, nálam nincs távhő. Én írok hülyeséget szerinted holott a saját kis környezeted szerinted mindenkire érvényes és mindenhol 30 fok van ami miatt felesleges a fűtés... szerintem hagyjuk. Ez úgy ahogy van hülyeség. Mint korábban is írtam: a halaknak is megvan, hogy hány fok szükséges és ha ehhez fűteni kell akkor ne az a pár ezer forintos fűtő legyen már a probléma....

Ha nem vagyok otthon (1-2 hétig...) akkor leveszem a fűtést mert minek is menne? Erre való a beépített fűtő ami kemény néhány percekig fogyasztja az áramot.. Majd ha kiszámoltad, hogy két hétig mennyi gáz megy el a szobám fűtésére amivel biztosan tisztában vagy és kiszámolod, hogy az adott kinti hőmérséklet mennyiben befolyásolja a bentit és hány fokos akváriumut kell 25,5-re fűtenie a 250w-os fűtőnek és ezt átvezeted forintba akkor meghallgatom a véleményed, hogy melyik is az olcsóbb.

Koromra következtetni? Senior tag létedre kb lelkes újonc szinten próbálsz egy fórumot személyeskedésbe terelni, én is tudok ebből következtetni... nem nem a korodra :)

Összeolvasgatás tőlem? Akváriumom nem régóta csak több mint 20 éve van, igaz voltak kihagyások is...

40-50 fok: való igaz... A különbséget csak tippeltem egyszerű módszerrel: hagyományos fojtónál amikor 18-ról 36w-ra álltam át cső duplázás miatt a 80 fokos biztonsági relé volt, hogy lekapcsolta a fojtót mivel már a tető kb 2 literes légterében de konkrétan a fojtó egyik sarkánál már 80 fok fölötti hőmérsékletet érzékelt. Megfogni gondolom sejted te is, hogy nem lehetett ilyenkor már a fojtót. Ezzel szemben az elektronikus előtét kézzel akár meg is markolható és még csak azt sem mondanám, hogy különösebben meleg, kb 30 fok körüli... így a 40-50 fok helytálló. Egyébként is ismert tény, hogy sokkal kevesebb a hőtermelése. Pl nálad ha egy tetőbe beraknál 2x36W előtétet azt sem bírnád megfogni... Nálam az, hogy átálltam elektronikusra mérhetően 1,5-2 fokot stabilan hozott ami nem kevés nyáron.

Hogy kinek mi megy a te dolgod, én fogyasztásmérővel írt adatot írtam nem ráírtat. Külső szűrőnél pl nálam is a motor része már külön elem és nincs is teljesen a vízben. A Watt érték pusztán azért érdekes, hogy még ha minden egyes watt is a fűtésre menne el akkor is kevés lenne, jelen esetben nálam 20W lenne, de mivel nem is a fűtés a fő célja így nem fogja a fűtést megoldani ami szerencse is mivel így nyáron sem forralják fel a vizet.

Egy dologra lenne érdemes figyelned: az, hogy nálad mi van nem jelenti azt, hogy másnál is minden körülmény ugyanúgy adott vagy ugyanazok az elvárásai.

(#9109) _seth_ válasza _seth_ (#9108) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Egyébként meg kár vitázni bármin is :) A lényeg minden esetben, hogy a halak jól érezzék magukat és szép legyen az akvárium elvégre mindenki ezért tartja :)

Az meg, hogy kinek milyen berögződései és nézetei vannak addig amíg nem totálisan a halakat veszélyeztető mértékben hülyeségek addig beleférnek :) 50 éve is voltak szép akváriumok mai szemmel zéró technikával és vannak milliós értékű hightech technikával is szép akváriumok, gondozás és akarat kérdése nagyrészt :)

Az viszont valós gond az akvarisztika témánál is, hogy lehet venni 10 különböző forrást, könyvet, akvarisztikust (mint pl akik a debreceni tropicalfishben vannak, hátha tudja valaki, hogy kikre gondolok :) ) ezek közül jó ha 2-3 aki ugyanazon az állásponton van, van aki totál mást mond/ír tehát nem egyszerű eligazodni de ez főleg annak gond aki első akváriuma beüzemelése előtt áll. Akvarista.hu-n is jól mutat amikor egy 3000 hozzászólást írt egy 5000 hozzászólást írttal vitázik apróságokon és még véletlenül sem értenek egyet :)

sellerbuyer: ha fent lesz a világítás tölts fel képet róla, úgyis az a lényeg :) Ha egy akvárium szép akkor úgysem érdekel senkit, hogy mi működteti, ha nem akkor meg már megint csak mind1 :D

Ha hazaértem majd én is rakok fel frisseket mert már közel sem úgy néz ki mint a legutóbbi képeken, díszekből csak a kövek maradtak meg, kerámiák, növények mind lecserélve.

(#9110) engusz válasza sellerbuyer (#9093) üzenetére

engusz
(PH! nagyúr)

A kéz alatti növényekkel csak óvatosan. Könnyen szerezhetsz planáriát vagy bármilyen más örvényférget. Nehéz őket elűzni, ha egyszer megérkeztek.

Sokan, sokfélét mondanak, és ahány akvárium, annyi féle "bevált" módszer. Én annyira nem mernék általánosítani, ahogy te teszed. Kíváncsi leszek az akváriumod pályafutására.

(#9111) Batman2

Batman2
(őstag)

A téli akvárium fűtáshez csak annyit tennék hozzá, hogy nekem bőven elég egy 100W-os fűtő, egy 100L-es akváriumhoz (amiben 70-80l víz van), hogy a 18-19 fokos lakás hőmérséklet mellett 25-26 fokon tartsa.
Egy teknőst tartok az akváriumban és jól érzi magát, semmi probléma. :K

Üdv.

(#9112) Aszfaltbetya válasza Batman2 (#9111) üzenetére

Aszfaltbetya
(lelkes újonc)

keresnek blue diamond diszkoszhalacskat , illetve marlboro.-t

Útvonal

Fórumok  »  Fáradt gőz  »  Akvarisztika
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.