Az, hogy valaki szerint hülyeség a fűtés az kb annyira hozzáértő magatartás, hogy inkább le sem írom.
1. Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam, kicsit figyelmesebben, ha lehet!
2. Ha te télen lecsavarod a fűtésedet a szobában, ami olcsóbb lenne mint az áram, viszont (emiatt) Xszáz wattal fűtöd csak az akidat 24 órában (igaz, automatikus kapcsolással) és e mellé még ki is jelented nyilvánosan, hogy a szobai fűtés nem elegendő télen, akkor most ki a hülye, már bocs? 
3. Ha egyszer 30 fokos a vize akár nyáron, akár télen, akkor most csak azért fűtse fel 40 fokra, hogy te jól érezd magad ettől, mert ezt olvastad valahol, hogy "fűtés márpediglen köll!!!"? 
Nagyon jó ez régi-új minimalista nézet csak érthetetlen. Díszhalat tartani egy igen drága hobbi, akinek nincs pénze rá az ne tartson.
Érdekes látásmód, ebből kb. következtetni tudok a korodra is és így már mindent értek. 
Ha te ettől jobban érzed magad, akkor költsél rá milliókat, én el leszek a kis "minimalista" cuccommal. 
Aki 1-2 ember vagy weboldal alapján rakja össze a fejében a helyes haltartás az el van tévedve.
1. Azért fura, hogy ezt írod, mert tőled egyfolytában ilyen "összeolvasgatott" elméleteket olvastam, amik sorra ellent mondanak pl. a saját tapasztalataimnak.
2. Ha ezzel rám gondoltál, akkor te vagy az, aki el van tévedve. Mivel nem vagyok már tinédzser és kisgyerek korom óta akvarizálgatok (kihagyásokkal, az élet így hozta), igaz tényleg csak hobby szinten, ezért bőven van saját tapasztalatom, nekem nem kell már nagyon olvasgatnom (azon már pár tíz éve túl vagyok), tudod, csak feleslegesen rongálnám vele a szememet.
Emellett nem igazán tetszik, amiket olvasgatok általában a fiatalabb korosztályoktól. Komolyabb tapasztalatok híján leírják azt, amit összeolvastak itt-ott a neten, majd tényként közlik, aztán elkezdenek egymással vérre menően vitatkozni azon, hogy ki mit olvasott.
Jópofák, de már eléggé unom, mivel az informatika témában is ez megy nagyjából minden fórumon, "hála" a tizenéves korosztálynak. Ha véletlenül egy idősebb megpróbálja a saját tapasztalatait bátortalanul előadni, akkor jól lehurrogják, mert ők azt jobban tudják... persze az alapján, amit olvastak.
Rendszergazdaként olykor előjövök egy-két szakmai fórumban komolyabb problémákkal... aztán azok a fiatal "tehetségek", akik eddig f...sták a szót a topic-ba, elkezdenek mélyen hallgatni hetekig(!), mert kb. lövésük sincs róla, hogyan kéne megoldani a problémát. Kikerülnek fősuliról az informatikusok kiváló eredménnyel és némelyikük jóformán egy gépet nem tud bekapcsolni, de az elméleti tudása felbecsülhetetlen, mert összeolvasott egy rakás könyvet...
Ez persze nem olyan nagy gond alapvetően, de hová is jutunk így? Szerencsére ez már engem nem érint, mert hol leszek már én akkor, mikor ezek a srácok komolyabban dolgozni fognak... ráadásul úgyis kimennek külföldre, ha eszük van és ott fognak "szakérteni"... Bocs, hogy elkalandoztam! 
Belső szűrő mint fűtő: mivel mozgása van így valóban fűti is valamennyire a vizet...
...a külső fogyasztása sem éri el a 12W-ot és a belső is megáll 8W alatt.
Nem talált.
A surlódás maga kevés lenne ilyen kemény fűtéshez, mivel vízről van szó ugyi. A villanymotor melegszik barátom és nem is kicsit. Ha a súrlódás lenne a ludas, akkor a te külső szűrőd is simán befűtötte volna az akidat annyira, hogy ne kelljen fűtés. Erre mondaná Kővári Barna: ülj le fiam, egyes! 
Egyébként 30W van a szűrőmre írva (mert tudod, nem egyformák ezek a belső szűrők /sem/, nem mind ugyanannyit fogyaszt, olvasgass utána, ha nem megy!
). Olvastam(!!!) akvarista fórumban, hogy valaki kimérte (tehát saját tapasztalatát írta le) és pont a felét fogyasztja a 30W-os szűrője max teljesítményre állítva, alacsonyabbon pedig stabilan 8W. Amíg elég erős a szűrő és fűti is a vizet, ennek csak örülni lehet. 
Érdemes pl a hagyományos fojtókat lecserélni elektronikus előtétekre mivel azok hőtermelése töredéke a régieknek,
Na ezt jól olvastad, rendben van, hármas alá.
Mondjuk nem tudom, miért érezted úgy, hogy ezzel segítened kell nekem (nem vagyok matuzsálem), de nagyon aranyos. 
a különbség nem sok csak kb 40-50 fok 
Szerencséd, hogy ott a smiley, különben bevágtam volna a karót azonnal! 
Jelenleg 270 literes van, Atman Powerhead 203 szűrővel, Sera air 275 R plus levegőztetővel, 2db 18W 6400K-s, 2db háromsávos csővel és 1db 4x18W-os elektronikus előtéttel, hogy örömet szerezzek neked.
Ahogy írtam, a világítás még nincs rajta, szerelgetés alatt vagyon a tető. Tervezek még egy tekis cuccot az aki alá, majd még meglátjuk, mit hoz a jövő...
Bocs a szarkazmusomért, de nem tudtam megállni.
Egy időben még dühített a fentebb leírt fórumokbeli jelenség, de ma már inkább mulattat. Talán sikerült felülemelkednem rajta, vagy kitudja...
[ Szerkesztve ]
--- www.aproparadicsom.hu ---