Hirdetés

Vélemény: általában az alaplapokról

Ami marad, az a lap

Az előző oldalon taglalt események hatására mára szinte alig maradt meghatározó, fix részegység az alaplapokon. Ennek egyenes következménye, hogy a tervezőknek jóval kevesebb mozgásterük van most, mint évekkel ezelőtt, ergo nehéz vagy bizonyos esetekben szinte már lehetetlen számottevő teljesítménybeli különbséget kicsikarni a különféle modellekből. Évekkel ezelőtt az alaplapi cache típusát, illetve bizonyos keretek között még annak sebességét is megválaszthatták a tervezők. A memóriavezérlőt tartalmazó északi híd elhelyezésével is lehetett trükközni, hogy például az minél közelebb legyen a RAM foglalatokhoz és a processzorhoz, ezzel is gyorsítva a memória-hozzáférést.


Egy alaplap a Kabini SoC alá [+]

A fenti képen jól látható, hogy egy SoC alá készített alaplap mennyire egyszerű és üres. Persze a gyártók még pakolhatnak extra SATA, hálózati vagy hangvezérlőt a NYÁK-ra, de ez csupán a felszereltségén változtat kissé.

Hirdetés

Akkor mi maradt?

A NYÁK, vághatnánk rá viccesen. A mai alaplapok esetében a tápellátás az a hardveres rész, melynél még viszonylag tág keretek között mozoghatnak a tervezők. Ez talán elsőre jól hangzik, de ennek leginkább a magasabb fogyasztású és/vagy tuningolt processzorok esetében lehet igazán nagy jelentősége. Egy 45-65 wattos processzornál még passzív hűtésre sincs feltétlenül szüksége a tápellátásnak, a kisebb fogyasztású központi egységekről már nem is beszélve. Az elmúlt évtizedben rendszeresen felbukkanó, púposodó kondenzátorok problémája szerencsére nagyrészt megszűnt, köszönhetően a gyártók által alkalmazott jobb minőségű komponenseknek.


Hangkártya az alaplapon [+]

Persze a tervezőknek minden évben fel kell mutatni valamit, hisz újból és újból meg kell nyerni a vásárlókat. Manapság például a hangvezérlőt cifrázzák előszeretettel, bár ez megint csak nem újdonság, hisz évekkel ezelőtt már alaplapra integrált csöves erősítőt is láthattunk az AOpen műhelyéből. A színek, illetve a hűtőbordák kialakításának évről-évre való variálása szintén egy közkedvelt "fejlesztés", mert első ránézésre az újdonság erejével hathat.

Az Achilles-sarok

Bármennyi részegység is költözik be a processzorba, azok vezérléséről továbbra is az alaplapi BIOS (UEFI) gondoskodik, melynek jelentősége így az évek során sem csökkent, sőt. Ennek ellenére sajnos továbbra sem telik el olyan esztendő, hogy ne találkoznánk problémás verziókkal, és ez alól a tendencia alól jóformán már egyetlen gyártó sem képez kivételt. Olykor érthetetlen hibák maradnak a végleges, bárki számára elérhető verziókban, melyek jelenléte igen szegényes minőségellenőrzést vagy éppen kapkodást sejtet.

A gyártók valószínűleg úgy vannak vele, hogy ez a rész bármikor könnyedén frissíthető, így nem minden esetben igyekszenek kellően tökéletesíteni az adott modellhez tartozó BIOS-t. Igen ám, de a vásárló könnyen elveszítheti az adott márka iránti bizalmát, ha bosszantó hibák tömkelegével találkozik, ezt pedig később már nehéz visszaszerezni. Egy szó mint száz, a terméktámogatás minősége mindennél többet ér, hisz ezen múlik, hogy a drága pénzért megvásárolt alaplapunk valóban képes-e arra, amit a gyári specifikációk alapján joggal elvárunk tőle. Természetesen hibátlan hardver vagy szoftver nincs és nem is lesz, de a problémák mértéke és azok mennyisége eltérő.

Mégis, akkor hogyan válasszunk?

Csak okosan és megfontoltan! A szempontok nagy részének vizsgálatához már a gyártó oldalán fellelhető információk is elégségesek lehetnek. Mérjük fel, hogy pontosan mit szeretnénk. Mennyi memóriára, hány kártyahelyre lesz szükségünk, illetve nagyjából milyen távra tervezünk az adott modellel. Vessük össze az alaplap kialakítását a házéval és a processzor hűtőjével, valamint a hátlapon található csatlakozók számát és típusát se hagyjuk figyelmen kívül.

Sajnos manapság már egyre ritkábbak az egynél több processzorgenerációt támogató alaplapok, így ezen a téren sok jóra nem érdemes számítani. Amelyik foglalat képes két generációt is gond nélkül kiszolgálni, az már lassan kiemelkedőnek tekinthető. Végül, de nem utolsósorban erősen ajánlott áttanulmányozni az adott típussal kapcsolatos teszteket és fórumokat, hisz csak ezekből fog kiderülni, hogy a kiszemelt modellnek esetlegesen milyen nyűgjei vannak, ergo mire számíthatunk majd a gyakorlatban.

Oliverda

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés