Thecus NAS Windowszal

Hirdetés

Külső

Szakértők szerint nem csak nagyvállalati szinten, de a kisebb cégeknél és otthoni felhasználóknál is folyamatosan nő az igény a hálózati tárolók iránt. Ezt alátámasztja házi statisztikánk is, ugyanis a NAS cikkek egyre több olvasót érdekelnek. Az otthoni felhasználók és a kisebb irodák számára különösen fontos az ár és egyszerű kezelhetőség, így az őket célzó NAS-ok rendszerint speciális Linux operációs rendszert és könnyen értelmezhető grafikus felületet kapnak. Ez jó is, amíg az adattár gyártója beletesz – és tisztességesen megvalósít – minden olyan funkciót, amire szüksége van a felhasználónak, akinek viszont több kell, az vagy összerakja saját NAS operációs rendszerét vagy elindul Windows Storage Server irányba, ami egy teljesen más árkategóriát jelen.

Vagy mégsem? Mai tesztalanyunk, a Thecus W2000+ legérdekesebb tulajdonsága, hogy házi, kisirodai viszonylatban ugyan drága, viszont Windows Storage Server 2012 R2 Essentials operációs rendszer fut rajta, ami önmagában többe kerül, mint a NAS. Dobozán nagyon kellett keresni az utalást a gyártó Thecusra, csomagolása alapján sokkal inkább egy Microsoft terméknek tűnik. És ezzel a megállapítással talán nem is vagyunk túl messze a valóságtól, ugyanis a kartonban az N2800-as, kétfiókos Thecus NAS-t találtuk; könnyen lehet, hogy a Microsoft azért állt össze a Thecusszal, hogy Windows Storage Serverét megpróbálja bevezetni az árérzékeny kisvállalatok világába.

Külsőre a Thecus W2000 (aka N2800) pontosan úgy néz ki, ahogyan a komolyabb kis NAS-ok szoktak, tehát egy fémburkolatos tégla elején bekapcsolóval, USB 3.0 csatlakozóval, visszajelző LED-ekkel és egy ajtócskával, ami a két 3,5 hüvelykes SATA merevlemezfiókot takarja. Kiemelendő extra az SD kártyaolvasó, ami egyre kevesebb konkurensén látható. Mondani sem kell, hogy a merevlemezfiókok hot-swap rendszerűek, tehát menet közben is cserélni lehet a winchestereket, biztonsági rögzítésükről pedig kulccsal gondoskodnak.

Hátulról nézve is jól fel van szerelve a dobozka. Nem egy, hanem rögtön két Gigabit Ethernet portot tettek rá, amiknek sávszélessége össze is adódhat. Képkimenetből szintén kettő van (HDMI és D-Sub), ráadásul ezek közül az egyikre mindenképpen szükségünk lesz a kezdeti konfigurálásnál. Ezeken túl kapunk két USB 2.0-t és eSATA-t is adattárak, nyomtatók és perifériák csatlakoztatásához, felül a szögletes bemélyedés pedig egy PCI Express kártya helye, bár ez ennél a modellnél nem igazán használható ki. A sok csatlakozó miatt csak egy kisebb, 60 milliméteres ventilátor fért hátulra; a kis szerver az alatta lévő és a fenék első részére vágott nyíláson keresztül tud levegőzni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés