Hirdetés

Merevlemezek lemeztelenítve

Bevezetés

Viszonylag gyakran hallunk gyorsuló processzorokról, memóriákról, chipsetekről, míg például a gépünkben található merevlemezekről jóval kevesebbszer esik szó, noha ezek ugyanolyan fontos komponensei a rendszernek. A merevlemezeken tároljuk "élő" adataink többségét, és jelenleg még mindig ők azok a háttértárak, amelyek a legmegbízhatóbbak, legkompaktabbak, pontosabban: a kompaktságra és megbízhatóságra eső ár náluk a legalacsonyabb. (hiszen vehetnénk épp flash-kártyát is hdd helyett: lásd) Ugyanakkor a merevlemez vissza is foghatja egy korszerűbb rendszer teljesítményét, ha már nem tudja megfelelő sebességgel kielégíteni a processzor igényeit.

Amikor valaki egy új merevlemez vásárlásán gondolkodik, a kiszemelt termék kapacitásán felül a sebességet, a megbízhatóságot és újabban egyre inkább a zajszintet igyekszik szem (és fül..) előtt tartani. De mert a megbízhatóság mindig relatív, ráadásul mondhatni tesztelhetetlen, így meg kell elégednünk a sebesség és a hangtényező bemutatásával. No persze ez sem kevés.

Milyen paraméterek alapján érdemes kiválasztani új merevlemezünket? A csatoló típusa alapján? De akkor Parallel ATA vagy Serial ATA? És egyáltalán: melyiknek mi az értelme? Mennyit számít a cache mérete? Elég belőle 2 MB, vagy ne érjük be nyolcnál kevesebbel? No és mi a helyzet olyankor, mikor a winchester sebessége a szűk keresztmetszet? Hogyan lehet gyorsítani rajta? "Striping" RAID-del? De mi is az pontosan? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszünk választ adni cikkünkben, minél több szempontot és adatot figyelembe véve.

Egy merevlemez letesztelése nem hangzik olyan izgalmasan (és nem is az...), mint egy új processzor vagy videokártya bemutatása, ezért valamilyen módon színesebbé kell tenni a szöveget, emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a kapott eredmények minél szélesebb körben értelmezhetőek legyenek. Rengeteg tesztprogram létezik, amivel tesztelhetünk, azt azonban könnyű belátni, hogy azok a benchmarkok, amelyek mindössze egyetlen "varázs-számmal" szolgálnak, mint eredmény, a napi robot során adódó komplex feladatokat már nem biztos, hogy jól modellezik, ha modellezik egyáltalán. (fájlok másolása, törlése, olvasása, írása..)

E probléma kiküszöbölésére döntöttünk úgy, hogy ehhez a cikkhez kikölcsönözzük az X-bit labs FC, avagy Filecopy Test (fájlmásolás-teszt) nevezetű programját is.

A programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző példák alapján. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, pl. ISO fájlok (600-700 MB-os, tehát CD-méretűek), MP3 zenék (2-10 MB-osak), a Windows állományai (1 KB-tól 1 MB-ig), és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományokat kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később szintén a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, megadva a műveletvégzés sebességét. (MB/s-ben)

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak.

 • MP3 - 270 darab 2-10 MB-os fájl, összesen ~1 GB méretben

 • ISO - 3 darab 4-700 MB-os fájl, összesen ~1,6 GB méretben

 • WIN - 9006 (!) darab 1KB-1MB-os fájl összesen ~1 GB méretben

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk, tehát olvastuk a merevlemezről (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba, tehát másoltuk (copy). Mindezt műveletenként háromszor végeztük el, majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb! Ezek a mindennapokban használt műveletek a legfontosabbak egy merevlemez gyorsaságának felmérésekor.

További tesztprogramjaink:

 • HDTach 2.70

 • MadOnion PCMark2002 Build 100

 • SiSoft Sandra 2004

 • Ziff-Davis WinBenchb99 2.0

A WinBench 99 egy alrendszertesztelő program, amely a rendszer következő komponenseinek teljesítményét méri le:

 • Grafika

 • Háttértár

 • Videó, beleértve a DirectDraw-t

A mi esetünkben a leglényegesebb, hogy a teszt a Business Disk WinMark 99 és High-End Disk Winmark 99 pontokat is eredményül adja. Ezek a pontszámok 1000-rel (nem 1024-gyel) elosztva eredményül adják, hogy a különböző high-end alkalmazásokban hány KB/mp-es sebességet produkál a lemez-alrendszer.

A Sandra 2004 és a PCMark2002 esetében értelemszerűen a HDD-tesztet futtattuk le, míg a HDTach esetében az írási és az olvasási tesztet.

A tesztek a legtöbb esetben FAT32 és NTFS fájlrendszer alatt is le lettek futtatva, így még teljesebb képet kapunk a cikk minden elemének tudásáról.

Első körben tehát bemutatjuk a merevlemezeket, amelyek minden márka és típus esetében 80 GB-os méretben érkeztek a szerkesztőségbe, véleményünk szerint manapság ez az a kapacitás, mely igen kedvező áron megvásárolható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Kingmax memóriák

  A minőségi memóriákat gyártó Kingmax nemrég lelt honi forgalmazóra, így érdemes tudni, kik ők és mit kínálnak.

 • Egy pörgős ragadozó

  Megvizsgáljuk, vajon tényleg a leggyorsabb (S)ATA merevlemez-e a 10k rpm-es Western Digital Raptor.

 • Külső HDD-házak

  Három különböző méretű, kellemes külsejű mobil merevlemeztárat vizsgálunk.

 • 42. hét: adattárolás minden áron

  Aktuális áttekintésünkben különös figyelmet szentelünk a merevlemezes és optikai tárolóknak, az USB-s flash memóriáknak, és terítékre kerül néhány mp3-lejátszó is.

Előzmények

Hirdetés