Külső SATA merevlemezek

Hirdetés

Már készül a gyorsabb külső merevlemezek előállítását lehetővé tévő új szabvány. Noha a Serial ATA II specifikációnak megfelelő meghajtók várhatóan csak az év közepe tájékán jelennek majd meg, a múlt heti Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen már láthatóak voltak a prototípusok.

Korábban több kisebb gyártó is próbálkozott külső meghajtók építésével, belső Serial ATA merevlemezek felhasználásával. Ez a megoldás azonban problémákat vet fel. Amint azt Anna Jen, a Maxtor termékmarketingért felelős igazgatója a PC Worldnek elmondta: noha fizikailag nem kivihetetlen ez a módszer, a vezetékek árnyékolása nem megfelelő, és a csatlakozókat sem folyamatos igénybevételre tervezték.

A Comax Technology, a Maxtor és a Silicon Image azonban közösen egy olyan szabványt dolgozott ki, amely megbízható és megfizethető árú külső merevlemezek fejlesztését teszi lehetővé. Ez a Serial ATA II Cables and Connectors Volume 2 specifikáció, amelyet várhatóan februárban fogad el a Serial ATA szabványt felügyelő SATA II Workind Group. A kompatibilis merevlemezek már az év közepén megjelenhetnek, a külső SATA portok integrálására pedig a lapkakészlet- és alaplapgyártókon múlik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés