Intel Core i7-6950X: tíz mag lett, maradhat?

Az Intel Core i7-6900K-val, nyolcmagos testvérével küldtük szorítóba a jelenlegi Intel csúcsmodellt.

A Core i7-6950X és i7-6900K

A megszokott, nagyméretű, nehéz, és fémsapkával ellátott tokozás adott, egy picit azonban az elődhöz képest egy picit változtattak rajta: a bemutatkozáskor közzétett hírünkben említettük, hogy vékonyodik a processzor nyomtatott áramköre az elődhöz képest. Ez a Skylake CPU-k esetén problémákat is okozott, így ezt megelőzendő, a fém hővezető kupak jobban kinyúlik a sarkak felé, így jobban megtámasztja a NYÁK-ot. Az alsó részen szembetűnően több felületszerelt alkatrészt találunk, ezek a parányi kondenzátorok a tápellátás különböző feszültségeinek szűrését hivatottak ellátni.

Eltér kissé a tokozás, nagyobb a fémsapka Eltér kissé a tokozás, nagyobb a fémsapka
Eltér kissé a tokozás, nagyobb a fémsapka: balra az i7-5960X, jobbra az i7-6900K [+]

Szerencsére a mostani helyzet azért nem olyan súlyos, a PCB csak most vékonyodott az asztali megoldásoknál még a Skylake előtt látott szintre, amivel nem voltak problémák. Egy sebtében lőtt, nem túl jól sikerült, de azért szemléltetésre alkalmas fényképen próbáltuk meg ezt érzékeltetni, ahol felül balra egy Skylake, jobbra egy Haswell, míg alul balra egy Haswell-E, jobbra egy Broadwell-E tokozás látható, oldalnézetben.

A nyomtatott áramkörök vastagsága
A nyomtatott áramkörök vastagsága [+]

Az eddigiek alapján könnyen ki lehetett következtetni, hogy a meglévő X99-es alaplapok BIOS-frissítést követően használhatók az új processzorokkal, aminek biztosítása az alaplapgyártó feladata, így vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy ilyet kiadtak-e. Az összehasonlíthatóság érdekében az eddig is használt ASUS X99-Pro alaplapunkat frissítettük, azonban az Asustól egy nemrég debütált, ROG Strix X99 Gaming deszkát is kaptunk az általuk kölcsönadott nyolcmagos processzorhoz, hogy azt is használhassuk, ha bármi problémába ütköznénk a régebbi modellel. Ez már biztosan Broadwell-E kompatibilis BIOS-szal érkezik, és integrálták rá a ma elterjedt szinte összes technológiát, mint Thunderbolt 3, RGB világítás, M.2, U.2 stb.

Az ASUS ROG Strix X99 Gaming
Az ASUS ROG Strix X99 Gaming [+]

A beüzemelést követően az AIDA64 és a CPU-Z képernyőket is lementettük, hogy a támogatott technológiák, illetve egyéb paraméterek minél részletesebben szerepelhessenek. A korábbi architektúrákhoz képest előrelépés a TSX-NI (tranzakcionális memóriakezelés) utasításkészlet támogatása, melyet a Haswellek esetében kénytelenek voltak letiltani egy kisebb hiba miatt, míg a Haswell-E processzorok eleve ezt nem engedélyező mikrokóddal rajtoltak.


A CPU-Z ilyennek látta az i7-6950X-et és az i7-6900K-t A CPU-Z ilyennek látta az i7-6950X-et és az i7-6900K-t
Az AIDA64 és a CPU-Z ilyennek látta az i7-6950X-et és az i7-6900K-t [+]

Az alacsony csíkszélességű, 14 nanométeres gyártástechnológia az energiagazdálkodás során kellemesen alacsony feszültség alkalmazását teszi lehetővé, ez remélhetőleg pozitív hatással lesz a fogyasztási értékekre. Mindkét processzorunk az elképesztően alacsony, 0,8 V-os feszültséghatár alá csökkentette a VID-et ilyen esetben, 12x szorzó mellett, amiről az energiagazdálkodás során készült CPU-Z képek tanúskodnak.

Az i7-6950X és az i7-6900K energiagazdálkodás közben Az i7-6950X és az i7-6900K energiagazdálkodás közben
Az i7-6950X és az i7-6900K energiagazdálkodás közben [+]

A memóriakezelés nem sokat változott, így csak egy bekezdést szentelnénk neki, hiszen egy sebességlépcsőbeli ugrást azért csak felmutathatnak. A memória írási, olvasási, illetve másolási sebessége hasonlóan alakult mindkét szereplőnk esetében, a cache tempók tekintetében figyelhető csak meg egy kisebb fluktuáció.

A memória és a cache sebessége az i7-6950X és az i7-6900K esetében A memória és a cache sebessége az i7-6950X és az i7-6900K esetében
A memória és a cache sebessége az i7-6950X és az i7-6900K esetében [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés