Hirdetés

2019. március 23., szombat

Beszámoló az IFA 2011 kiállításról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A fogyasztói elektronika nagyjai újból egybegyűltek Berlinben, hogy bemutassák legújabb fejlesztéseiket.

Samsung stand

A fogyasztói elektronikával foglalkozó komplett iparág legfontosabb európai szakkiállítása, az IFA természetesen idén sem maradt el, 2011-ben is elhozták azokat a fejlesztéseket, melyek meghatározó szerepet játszanak életünkben, és valószínűleg fognak a jövőben. A kiállítása mérete hatalmas, és nemcsak a szórakoztatóelektronika témakörében; háztartási gépekkel és IT-vel foglalkozó cégek is fellelhetők itt. Olyan gyártók is képviseltetik magukat Berlinben, melyek szinte csak az OEM piacra dolgoznak, tehát majdnem mindenki ott van, aki számít.

Idén a Samsung magyarországi képviseletének jóvoltából részt vehettünk a kiállítás nulladik, kizárólag sajtóeseményekre és sajtóbejelentésekre koncentráló napján, illetve a publikus megnyitó utáni első napon. Ez a sajtó szempontjából ideális, mivel hétköznap lévén még kevesebben vannak, ennek köszönhetően több hely van fotózni és kipróbálni a kiállított eszközöket, mint a hétvégére eső napokon (persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lenne tömeg).

Hirdetés

Samsung

Évek óta a dél-koreai gyártó rendelkezik az egyik legnagyobb standdal a kiállításon. Szükség is van a helyre, mert a Samsung nem csak a teljes termékpalettát mutatja be, hanem sok esetben lehetőséget ad minden egyes funkció kipróbálására külön-külön állomásokon. Például az okostévék funkcióját máshol lehet kipróbálni, mint a DLNA-t vagy a 3D-t.

IFA 2011 kiállításbeszámoló Berlinből. Klikk, galéria nyílik!
Klikk, galéria nyílik!

Az idei évben azonban nem a tévék vannak fókuszban elsősorban, de itt is történt előrelépés, méghozzá megjelent a D8000 sorozatú LCD tévécsalád 60 hüvelykes tagja, emellett megtekinthető volt a 75"-es D9500 is. Ha a hardver nem is változott komolyabban a gyártó kínálatában, a szoftver fejlődik. A tévékkel és Blu-ray lejátszókkal szoros kapcsolatban lévő SMART funkciókhoz kapcsolódóan újdonság erejével bírt az exkluzív YouTube 3D tartalmak megjelenése a Samsung termékekben. Míg a YouTube 3D várhatóan idehaza is elérhető lesz, addig történtek olyan bejelentések is, melyek minket nem fognak érinteni. Ilyen például a My Madrid, a Real Madrid Video On Demand csatornája.

Samsung D8000
Samsung D8000

A Samsung nem hanyagolja el a plazmavonalat sem: a Samsung Fórum alkalmával bemutatott technológiák mellett összehasonlításképpen megtekinthető volt, hogy mennyivel csökkent a plazmák kávájának mérete (Plasma +1), és hogy a gyakorlatban ez milyen hatással van a dizájnra, továbbá hogy optikailag mennyit tuningol a képen.

Maradva a kijelzőknél, megtekinthető volt a teljes, vezeték nélküli monitorkínálat, a tévétunerrel egybeépített TA750, illetve az új, MVA paneles SA650, továbbá a Super PLS-re épülő SA850 monitorokat is megszemléltük. Ez utóbbi első látásra nagyon jó képminőséget nyújt, szimultán képes két bemenetet kezelni, és kiváló látószöggel bír. Az IPS-nek várhatóan nem lesz könnyű dolga vele szemben, de ennek kiderítésére még várni kell, mert az SA850 egyelőre nem érhető el idehaza.


Super PLS panel: az IPS nagy ellenfele lesz

Szintén kijelző: a Samsung bemutatta felhőalapú termékeit, azaz távoli eléréssel rendelkező vékony klienseit, melyekhez csak egy kijelzőre és beviteli eszközre van szükség, minden egyéb pedig a távoli gépen történik.

Samsung Cloud termékek
Samsung Cloud termékek

A Samsung nagyon büszke SSD-ire, ezért ennek is építettek egy kisebb szentélyt, ahol a 470-es és 830-as tudását demózták videofelvételen.


Samsung SSD-k: a jelen és a közeljövő

A fényképezőgépekre és kamerákra is nagy hangsúlyt fektet a gyártó. Újdonság például az önképezőgépként hívott masinák utódja, az MV800, amiben már nem kapott helyet az előlapi kijelző, hanem a hátlapon található nagyméretű LCD hajtható fel 180 fokban. Az MV800 megkapta a Smart Touch 3.0 érintős kezelőfelületet, ami könnyű kezelhetőségével és egyértelmű piktogramjainak hála nagyban megkönnyíti a "kocafotósok" életét. Másik újdonság a cserélhető objektíves, de tükör nélküli, 20,3 megapixel felbontású NX200, ami másodpercenként 7 képet képes rögzíteni és nem hiányzik belőle a Full HD felbontású videók felvételének lehetősége sem.


MV800: kifordítható kijelző és érintős kezelőfelület

A gyártó notebooktéren is nagyot robbantott, gyakorlatilag a teljes hordozhatógép-sorozatot felújította, sőt a 7-es szériában All-In-One és Slate PC-t is piacra dobott . Az új modellek közül a 9-es szériát már itthon is bemutatta a gyártó pont egy nappal az IFA-t megelőzően, a 7, 5 és 3 sorozatot pedig itt volt lehetőségünk először megtekinteni. A rossz hír az, hogy az ígéretesnek tűnő Series 7 itthon sajnos nem lesz elérhető, de a hordozható masinákkal majd a Samsung notebook blog keretein belül fogunk foglalkozni.

A Samsung-Apple botrány ellenére a gyártó teljes gőzzel prezentálta a Galaxy sorozatot, köztük a tabletet is, noha nagyjából mindenhova oda volt írva, hogy Németországban a dizájn változhat, és a gépek egyelőre nem kaphatók az ottani piacon. Nekünk még szerencsénk volt, hogy láthattuk az új eszközöket, ugyanis az Apple miatt tegnapra az összes Galaxy táblagépet eltüntette a gyártó a kiállításról. A standon nemcsak a nálunk is tesztelt Galaxy WiFi sorozat 3,3"-es variánsa és a Galaxy S II LTE változata volt látható, hanem vagy fél tucatnyi, Bada 2 platformra épülő Wave 3 okostelefon és androidos, Super AMOLED Plus kijeézős Galaxy Tab 7.7 is várta az érdeklődőket. A legnagyobb durranást az 5,3"-es Galaxy Note jelentette, amely lefedi az okostelefonok és tabletek piacát is, ráadásul S Pen néven modernizált formában hozza vissza a jól ismert stylust. A Note meglehetősen bátor húzás a gyártó részéről azt követően, hogy a Dell Streak elhasalt ezen a piacon, habár az Android rengeteget fejlődött, és ott inkább a termék paramétereivel és a pozicionálásával volt a gond.

Wave 3 / Galaxy Note
Wave 3 / Galaxy Note

Reméljük, hogy a Samsung több sikerrel jár ezen a piacon, ugyanis az S Pen megléte rengeteget dobhat a felhasználói élményen és nem csak azok számára lehet fontos, akiknek az érintőkijelző inkább hátrányt jelent. A titok a szoftveres részben rejlik. A Note-ot nem véletlenül hívják magyarítva notesznek, ugyanis az S Pennel a felületet jegyzettömbként is használhatjuk, bekarikázhatunk részeket, ezeket képernyőmentés formájában eltárolhatjuk, tehát teljesen úgy működik, mint egy interaktív jegyzetfüzet, mindemellett pedig telefonálni is lehet vele. A Pennel a meglévő fizikai gombok érintése nélkül vezérelhetjük a rendszert (pl. back és home gombokat helyettesíthetünk bizonyos gesture-ökkel). A koreai gyártó szerint a Note összeolvasztja a tableteket a telefonokkal, ehhez pedig az is kell, hogy akkumulátora is bírja ezt a vegyes használatot, pláne, hogy kétmagos processzor dolgozik benne. Ennek fényében nem is tűnik soknak a 2500 mAh-s akkumulátor, de valójában ez igenis nagynak számít a tabletek körében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.