Hirdetés

Ellion T1: Android-alapú smart box és lejátszó

Ellion T1

Médiabox és Android

Az úgynevezett smart boxok ismertsége és elterjedése, úgy tűnik, megállíthatatlan. Ezek a médialejátszóval kombinált, netes tartalmak, illetve alkalmazások elérését lehetővé tevő dobozok valamilyen megjelenítő eszközzel, általában értelemszerűen tévével összekötve tágítják az otthoni szórakoztatás határait. Az Android megjelenése ebben a szegmensben alapvetően rajzolhatja át az erőviszonyokat, mert egyre több eszközt látnak el ezzel az operációs rendszerrel. Ma már ott tartunk, hogy a Realtek is ebben gondolkodik, legalábbis ezt pletykálták a cég munkatársai a Computexen. Most közelebbről is megvizsgálhattunk egy Androidra épülő dobozt, mégpedig a koreai Ellion T1 típusjelzésű modelljét.

Külsőre

Hirdetés

A termékcsoportban az utóbbi időszakban jelentős méretcsökkenés figyelhető meg, és ez a trend a T1-re is hatással volt. Nagyjából olyan nehéz és akkora, mint egy átlagos, 4 hüvelykes PMP, vagy mint egy nagyobb pakli kártya (méretek: 100 x 125 x 19 mm). Ennek köszönhetően kifejezetten mobilis, simán elfér egy nagyobb zsebben vagy kisebb táskában. Frontfelületén csak egy kontrollámpát, és a legfontosabb szolgáltatások piktogramjait helyezték el. Tetején méretes hűtőrács éktelenkedik, amely csíkos rabruhába öltözteti az Android logo robotját. Jobb oldalán helyezték el a memóriakártya-olvasót, a hátuljára egy-egy AV kimenet, HDMI és LAN csatlakozó került egy koaxális digitális audiokimenet társaságában.

Ide száműzték a két USB portot is, amit nem annyira kedvelünk, mert kényelmesebb ezekbe úgy dugdosni mindenfélét, ha az elülső panelen van a csatlakozó, bár akkor meg az lenne a baj, hogy nem túl szép, hogy kiáll a pendrive a készülékből. Mindenesetre egy ilyen kis készüléknél végülis nincs is olyan nagy jelentősége, hogy hol a csatlakozó. A két USB egyébként kicsit kevés, ugyanis ha csatlakoztatunk egy egeret és egy billentyűzetet, akkor már nem marad hely a külső adattárolónak, de ez áthidalható egy kombó vezérlőeszközzel vagy USB hubbal.

A készülékház hófehér, kopogós műanyagból készült. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de sokkal kevésbé kényes, mint a szokásos fekete dobozok. Se a porszemek, se az ujjlenyomatok nem látszanak meg rajta. Azt azért erős túlzás lenne állítani, hogy magára rántja az ember tekintetét, de ezekre a dobozokra ez amúgy is ritkán jellemző. Az enyhén lekerekített élek tompítanak a szigorú téglalap formán, azonban ez csak akkor tűnik fel, ha nagyon közelrő nézegeti az ember, vagy a kezében fogdossa. A modell lelke egy 800 megahertzes ARC processzor, amelyet 256 megabájt RAM egészít ki.

Vezérlőeszközök

A termék dobozába a termék mellett tettek egy fehér színű, vezeték nélküli egeret és egy távirányítót, sőt a HDMI kábelen sem spóroltak. A távvezérlő a színét leszámítva teljesen átlagos darab. Más, hasonló kategóriájú eszközökkel ellentétben nem került rá QWERTY billentyűzet. A gombok mérete kellően nagy, a funkcióbillentyűk jelentése világos, nem nagyon lehet itt összekeverni semmit. Sajnos infravörös rendszert használ, így a vezérlőnek látnia kell a dobozt, tehát az nem süllyeszthető el a zoknisfiókba.

A könnyebb kezelhetőség érdekében igény szerint rendelhető hozzá egy vezeték nélküli billentyűzet is körülbelül tízezer forintos áron. Ez nagyjából akkora, mint egy átlag netbook klaviatúrája. Van rajta egy gömb és két gomb, így egérként is használható. Így ebben a formában ez sokkal jobb megoldás, mintha a kisebb méretű távirányítóra applikálták volna a billentyűzetet, viszont cserébe többe is kerül. Tapasztalataink szerint, bár a vezeték nélküli egérrel is el lehet navigálni, sokkal kényelmesebb ez a külön klaviatúrás megoldás, abszolút megéri rá beruházni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés