Hirdetés

Thomson TTR500: újabb set-top box versenyző

Thomson TTR500

A digitális műsorszórást, illetve a digitális átállást már korábbi cikkeinkben kiveséztük, úgyhogy ezt a témát most nem boncolgatjuk. A Thomsont mint márkát viszont annál inkább! Az igen komoly múltra visszatekintő cég sokáig meghatározó szerepet töltött be a szórakoztatóelektronikai univerzumban. A kétezres évek elejént például Magyarországon piacvezetők voltak a CRT tévé szegmensben, és globálisan a projektoros televíziók egyik fő zászlóvivőinek számítottak. A világ azonban az LCD és a plazma mellett tette le a voksát, és így jöttek a mélyrepülés évei. Ez odáig vezetett, hogy az eredetileg francia vállalatot tokkal-vonóval eladták egy távol-keleti befektetőcsoportnak, és ezután a márka sokáig tetszhalott állapotba került. Az utóbbi években azonban újraélesztették a brandet, és ma már ismét jelen vannak a tv piacon, árulnak házi-mozi szetteket, fülhallgatókat, világítástechnikai és orvosi eszközöket, sőt tableteket is. Persze a set-top boxok sem maradtak ki a sorból, úgyhogy ki is próbáltunk egyet, mégpedig a TTR500 típusjelzésű darabot.

Igényes külső

Az első pillantásra látszik, hogy a minimalista vonal mellett törtek lándzsát a tervezők. Ezt pedig nagyon jól tették, hiszen a visszafogott, minden sallangot mellőző kialakítás ötvözve a fekete-ezüst színvilággal kifejezetten jól néz ki. A frontfelületet homogenitását csak a domború Thomson logó töri meg, a lekereketített sarkok pedig sikerrel tompítanak a szigorúságon. A puritán kivitel azonban nem ment a kezelhetőség rovására. Az elülső panel lehajtható, mögötte bújik meg egy egyszerű, monokróm LCD kijelző, egy USB port, illetve a kezelőgombok. A csomagban a készülék mellett magyar leírást, távirányítót és egy kis jelerősítőt találtunk, utóbbiról később.

A készülékház fémből készült, ami ebben a termékcsoportban egyáltalán nem általános, a gyártók általában a műanyagot favorizálják. A tetejére került egy diszkrét, domború cégjelzés, illetve a hűtőrács. A modellben passzív hűtést alkalmaztak, de ez nem baj (sőt így legalább nincs hangja), a set-top boxok amúgy sem arról híresek, hogy túlmelegednének, ez a készülék sem tette használat közben. Hátul az antennabemenet mellett kapott helyet egy koax tévécsatlakozó, a távirányítós vevőegységhez tartozó interfész, egy SPDIF digitális audiokimenet, két SCART, valamint egy HDMI port. Ebből viszont kiderül, hogy a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI slot hiányzik róla, így a termék csak az ingyenes műsorok vételére alkalmas. A készülék egyébként a forgalmazótól kapott információk szerint az MSTAR MSD7828L chipsetre épül.

A távirányító is korrekt darab. Könnyű, a gumiből készült gombok mérete megfelelő, és a funkciógombok sem hiányoznak. Háttérvilágítás viszont nincs, érthetetlen, hogy miért ezen spórolnak. Belekötni ezen kívül csak a fényes lakkfekete felületbe lehet, amelyen az ujjlenyomatok mellett a legapróbb szennyeződés is azonnal meglátszik. Jár a készülék mellé egy kiegészítő, amelyet bedugva hátuljába megnövelhető a távvezérlő hatótávolsága. Ugyan nem jut eszembe egy olyan szituáció sem, ahol szükség lehet arra, hogy 20-50 méterről vezéreljen bárki egy set-top boxot, de biztos van, akinél előfordulhat ilyesmi. A távirányító hatásfoka 7 méter, infravörös technológiára épül, ezért takarásból nem működik, továbbá napfényben, nagyon erős megvilágításban a hatásfoka csökken.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés