Hirdetés

Canon EOS 650D: van új a nap alatt

Hirdetés

Menü, filmfelvétel

A DiGiC 5+ jelfeldolgozó processzornak hála több funkció is gyorsabb lett, így például megnövekedett a sorozatfelvételi sebesség (3,7 kép/mp versus 5 kép/mp). Persze itt a gyártó azért ügyelt arra, hogy ne legyen „túl gyors” a készülék, veszélybe sodorva a drágább modellek eladását.

A Canon EOS 650D menüjét öt alegységbe osztották fel: fényképezés, élőkép, lejátszás, beállítások és saját menü. Az aloldalak mind úgy vannak kialakítva, hogy – bár alkalmasint többoldalasak – ne kelljen lapozni őket. Az utolsó lap a saját menü, ahová „kedvenceinket” (a leggyakrabban használt funkciókat) válogathatjuk be. Sajnos ennek a saját menürésznek korlátozott a mérete, csupán egy oldalon garázdálkodhatunk.

Ha szeretnénk, megváltoztathatjuk a menü színvilágát, így a szöveg láthatóságát szemünkhöz igazíthatjuk. Az alapvető információs oldalon (info gomb) csak a legfontosabb jellemzőkkel találkozhatunk, mint az éppen aktuális működési mód, a záridő/rekeszérték párosa, az ISO érték, az expozíciós kompenzáció mértéke, a képstílus, a fehéregyensúly, a fókuszmód stb.

A gyorsmenüt a „Q” nyomógombbal, illetve a kijelző megfelelően felcímkézett felületének megérintésével lehet előhívni. Ezen az oldalon többek közt az ISO értéket, a képstílust, a fókuszmódot, a képminőséget, a képformátumot (RAW, JPEG) és hasonlókat érhetünk el közvetlenül.

Filmfelvétel

A 650D legfeljebb Full HD felbontású mozgóképek készítésére alkalmas. Az 1920x1080 pixeles képméretet 30, 25 vagy 24 kép/mp sebesség mellett képes elérni. Az eggyel kisebb méretű HD-ban (1280x720) akár 60, illetve 50 kép/mp lehet a felvétel sebessége. Sajnos a legkisebb, 640x480-as felbontásban csupán 30 és 25 kép/mp áll rendelkezésre. A masina H.264 tömörítési eljárással (variábilis bitrátával) MOV (MPEG-4) konténerbe menti anyagainkat, amelyek hossza az európai szabályozás miatt legfeljebb 29 perc 59 másodperc lehet.

Beépített mikrofonjának köszönhetően a lineáris PCM formátumú hanganyag sztereó, manuális módban 64 lépésben állítható és szűrhető a szélzaj. A szélzajszűrő része egy halkító-némító, ami túl hangos környezetben a torzításoktól mentes hangfelvételről gondoskodik. Teljes manuális módban akár felvétel közben is módosíthatjuk a záridőt és a rekeszértéket. Felvétel közben azonban nincs autofókusz; vagy a kioldó félig lenyomásával, vagy manuálisan tudunk élességet állítani. A korábbról ismert „video snapshot”, avagy rövid, betétvideó mód (ezek hossza 2-8 mp lehet), amivel – amint azt neve is elárulja – rövid, snittszerű mozgóképek készülhetnek, megmaradt érdekességnek. Tesztvideó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés