Hirdetés

Canon EOS 650D: van új a nap alatt

Hirdetés

Képminőség

A Canon legújabb elit-belépőkategóriás dSLR fényképezőgépében annak az érzékelőnek a továbbfejlesztett változata található, amivel például már a 600D-ben is találkozhattunk. Itt azonban a DiGiC 5+ CPU alakítja át a jeleket fényképpé, tehát jogosan feltételezhetjük, hogy ha nem is szignifikáns mértékben, de azért látható lesz a javulás képminőség terén. Első körben nézzük meg, milyen az újonc „zajkitermelése”. Ehhez egyrészt a masina saját JPEG-jeit, másrészt a RAW fájlokat vettük nagyító alá. Utóbbiakat az Adobe Lightroom 4.1-es változatának 64-bites verziójával alakítottuk tömörített állományokká a program alapértelmezett beállításaival.

Meglepő volt látni, hogy a saját és a RAW-ból hívott JPEG fájlok közti különbséget zongorázni lehetne. A CR2 állományok egyrészt élesebbek voltak (semleges képstílust használtunk végig), másrészt vagy 2-2,5 FÉ-vel jobb eredményt nyújtottak, így még akár az ISO 12 800-as értéken készített felvételek is abszolút használható minőségűek lettek. Mintha két teljesen más fényképezőgépet teszteltünk volna: az eredeti JPEG képek már ISO 3200 környékén (+/- 1-1,5 FÉ) zajosak, foltosak voltak, míg a RAW állományok tiszták, élesek.

Az EOS 650D színvilága tipikusan canonos volt: a vöröseket ez a masina is kissé túltelítette. Szerencsére nyers fájlokból építkezve tetszés szerinti képvilág hozható létre némi pluszmunka árán. Sok változást nem lehet felfedezni az elődmodellel szemben; igazából csak a zajszint lett alacsonyabb valamennyivel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés