Hirdetés

Acer ICONIA: egy új koncepció

Külső

Notebook dupla kijelzővel, billentyűzet nélkül - röviden így lehetne jellemezni az Acer ICONIA-t, ha még nem próbáltuk ki. Ha már kipróbáltuk, akkor ez a véleményünk annyiban változhat, hogy az érintőképernyők végett az ICONIA egy dupla érintőkijelzős tablet-notebook hibrid, ami rendelkezik a billentyűzettel - igaz, csak virtuálisan. Ehhez hasonló netbook-tablet koncepciót már láthattunk korábban, például az MSI-től, de említhetnénk a szintén kétkijelzős Toshiba Librettót is. Azonban míg előbbiből nem lett semmi, az utóbbi pedig 7 hüvelykes kijelzőkkel rendelkezik, tehát nem említhető egy lapon a 14 hüvelykes ICONIA-val. Mivel más gyártó egyelőre nem rendelkezik hasonló géppel – ami meg is vásárolható – ezért az ICONIA egyértelműen pionír szerepet játszik. A kérdés most már csak az, hogy fogunk rá visszaemlékezni pár év múlva: mint úttörőre vagy mint sikertelen próbálkozásra.

Amikor kézbe vesszük a gépet, akkor két dolgot fogunk egyből észrevenni. Az egyik, hogy becsukva teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos notebook, míg a másik, hogy a gép rendkívül nehéz, ami persze érthető, hiszen a notebookokban megszokott hardverelemeken kívül még egy plusz kijelzőt is el kellett helyezni. Még tovább növeli a gép tömegét, hogy az érintésérzékeny kijelzőket masszív üveglapok fedik, így jön ki a 2,71 kilogrammos tömeg, ami a 14 hüvelykes gépek között ma már sok, ráadásul mindezt úgy, hogy még optikai meghajtó sincs benne (a dupla kijelző miatt egyébként sem férne el).

Ha ezen túltettük magunkat, akkor a további vizsgálódás során megállapíthatjuk, hogy a pezsgőszínű alumíniumborítás remekül áll a gépnek, ami egyébként jól össze van rakva. Érezni, hogy van benne anyag - tehát a 2,71 kilogramm nem a véletlen műve - és a mechanikai zár hiánya ellenére összecsukott állapotban sem lötyögnek a zsanérok, hanem szorosan fogják a fedelet – nyitott állapotban sincs holtjátéka. A zsanérok kialakításával kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy nem csak a formájuk ötletes (rendkívül sokat dob az összképen), hanem mindkettőben egy-egy gomb kapott helyet. A jobb oldaliban a bekapcsológombot és annak visszajelző LED-jét rejtették el, míg a bal oldaliban a virtuális billentyűzet csalogatható elő; ez utóbbiról még fogunk szót ejteni a későbbiek során.

Körbeforgatva a gépet az előlapon is megtaláljuk az aktuális állapototjelző LED-et, illetve az akkumulátor állapotára és a merevlemez működésére vonatkozó jelzőfényeket is. Két szélén oldalt a szokásos csatlakozókat találjuk, mint az Ethernet, VGA, Kensington zár, 3 darab USB, mikrofonbemenet és az S/PDIF kimenetként is használható fülhallgató-kimenet, valamint az elmaradhatatlan HDMI.

Az USB kapukkal kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a ház jobb oldalán található aljzat USB 3.0, míg a maradék kettő USB 2.0 szabványra épül. Balra került a hűtés szellőzőrostélya, a friss levegőt pedig a gépben található ventilátor alulról szívja. Bizonyára olvasóinknak is feltűnt, hogy nincs kártyaolvasó a gépben, a gyártó ezt egy USB-re csatlakoztatható olvasóval helyettesítette.

Az említett kártyaolvasón felül a szokásos papírok (leírás, garancia), egy 65 wattos töltőt, valamint egy hálózati szűrő található a csomagban. Utóbbi pontos szerepéről nem sikerült információt szereznünk, és még más gépeknél sem találkoztunk hasonlóval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés