Acer Aspire 8943g - gyönyörű óriás

Acer Aspire 8943g

Érdekes, hogyan alakul egyes notebookmárkák megítélése. Hajlamosak vagyunk – mondhatni – közhiedelem alapján kategorizálni őket. Példának okáért a Fujitsu-Siemenst annak idején mindenki olcsó, Amilo gépei miatt ismerte, melyek állítólag futószalagon mentek tönkre. Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy a nagy áruházláncakban tucatjával adták el őket. Ezzel szemben például a HP-t vagy a Dellt vállalati szférába szánt, prémiumkategóriás gépeiről ismerik sokan, pedig ők is gyártanak olcsó gépeket; ahogyan a Fujitsu-Siemensnek is voltak drága, vállalati modelljei, melyek minőségben utolérték a neves gyártók modelljeit. Sokak számára az Acer neve sem cseng túl jól. Pedig a legnagyobb tajvani notebookgyártó, mely eladásban már az abszolút csúcsot ostromolja, rengeteget javult az utóbbi években. Gondoljunk csak a nagyszerű Timeline, majd TimelineX sorozatára, vagy az Aspire One apróságokra, melyek a netbookos világ legkedveltebb modelljei.

Mai tesztalanyunk egy olyan notebook, melynek az Acer presztízsének további emelése a feladata. Az egyszerűen csak Aspire 8943g-nek keresztelt masina a tesztlaborunkat is megjárt 8942g utódja, tehát egy hatalmas, 18,4”-os kijelzővel felszerelt, Intel platformos, komoly hardverű óriás. Mérete mellett megjelenése sem mindennapi. Elsőként kapta meg az új, Ethos formatervet, mely finoman fogalmazva is nagyon látványosnak mondható. Kívülről az az érdekessége, hogy ritkán kapnak világos színt az ilyen óriások. Fedele enyhén szögletes, a TimelineX széria vonalvezetését idézi.

Szemből nézve az Aspire 8943g nem különösebben látványos, de azért tartogat néhány különlegességet. Például balra, néhány LED társaságában két kis gombot. Az egyikkel a drót nélküli hálózati eszközök, a másikkal az Acer archiváló szoftvere indítható. Középtájt egy fényes görgőt találunk, amivel a hangerő szabályozható, tőle kicsit jobbra pedig kártyaolvasó került. Hátul lefelé ível a fedél. Alatta, a két zsanér között egy kellemesen méretes akku terpeszkedik. Nyolccellás, kapacitása egészen 86,4 Wh, szóval sokáig bírja majd delejjel. Persze, nem egy könnyű darab, vele 4,6 kilogrammot nyom a 440 x 295 mm alapterületű óriás.

Méretéhez képest nem tűnik soknak a gépház 31-43,8 mm-es vastagsága, szóval az óriási Aspire 8943g mégis karcsú gép látszatát kelti. Balra három hangcsatlakozó nyitja a sort, őket egy mini FireWire, egy hagyományos és egy eSATA-val ötvözött USB aljzat, majd HDMI és D-Sub monitorkimenet követi, a sort pedig egy nagy szellőzőnyílás zárja le. Jobbra még három – tehát összesen öt – USB-t találunk, utánuk pedig jön az optikai meghajtó, mely maximálisra konfigurált tesztgépünkben egy Blu-ray-író volt. A sort jobbra az Ethernet és az elektromos hálózati csatlakozó zárja. Érdekes, hogy erről a hatalmas gépről lehagyták az ExpressCard nyílást.

Tetszetős, bár funkció nélküli, kerek betét került a hengeresre kiképezett zsanér két végére. Ezt a stíluselemet láthattuk már korábbi Acer gépeken is, bár nem ilyen elegánsan megvalósítva. A zsanéron nagyon stabilan nyílik a hatalmas kijelzőpanel, egyáltalán nem imbolyog, nyekereg.

Kinyitva teljes pompájában tárult elénk az Ethos formaterv. He nem lett volna ott az Acer felirat az üveglap mögé rejtett – ezáltal keret nélkülinek ható – monitor alatt, azt hittük volna, hogy a Sony vagy a Dell mesterművét látjuk. Határozott vízszintes sávokban váltja egymást a kívül is látott ezüstös szürke a mindig divatos, mindenhez passzoló feketével. Szerencsére a felületek többsége matt. Szerintünk pompásan oldották meg a billentyűzetet is. A nagyokhoz hasonlóan az Aspire 8943g szigetes billentyűzetét is beleintegrálták a felső burkolatba, és ugyanolyan színűre fényezték. Ügyeltek arra is, hogy a mellette és fölötte lévő, hangszórókat rejtő felület aránya összhangban legyen. Mindehhez az enyhén emelkedő, kellemes tapintású csuklótámasz és a monitor alatt keresztbefutó, fekete henger ad szép, fekete keretet. Érdekes, hogy a touchpad felülete és két gombja is fényes, közöttük pedig harmadik, kerek, krómkeretes gomb látható.

Ritka az Aspire 8943g-hez hasonló óriáslaptopoknál, hogy ilyen nagy szögben nyíljanak. Jó pont, hogy lapos helyzetben sem billeg a nagyfiú. Általánosan korrekt minőségérzetet kelt, szép vékony illesztésekkel, jól kidolgozott részletekkel. Nagy mérete és súlya ellenére sem hajlott, nyekergett, látszatos karcsúsága ellenére is masszív gép benyomását kelti. Egyetlen dolgot kifogásoltunk – pontosabban hiányoltunk – nála. Ez a nagyszerűen letisztult és feszes formaterv szerintünk a műanyag helyett fém borítást érdemelne, legalább a világos részeken. Bízunk benne, hogy ez majd az Acer tervezőinek is eszébe jut!

Alul először is termetes gumilábakat és nem kevesebb mint három hangszórót találtunk, ráadásul az egyik közülük egy picike mélynyomó volt. A két felsővel együtt tehát öt, vagyis 4.1 hangszórója van az Aspire 8943g-nek, bár tetején a felirat és honlapja is 5.1-es hangzásról beszél. Már a 8942g-előd is nagyon jól szólt, kíváncsiak vagyunk, ezek a hangkeltők mire lesznek képesek.

A legfontosabb cserélhető alkatrészeket egy nagy fedél alatt találtuk. Ide került a négy DDR3 memóriafoglalat, egy kisméretű mini PCI Express bővítőhely, amiben a Wi-Fi adapter csücsült, illetve az egyik merevlemez. A másik külön rekeszt kapott. Kár, hogy opcionális tévétunert és 3G modemet nem találtunk, és ezeknek hely sincs, bár mintha a Wi-Fi adapter mellé elférne még egy hasonló mini PCI Express modul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés